Wat is een PSA-test?

De huisarts of uroloog meet de waarde van het Prostaat Specifiek Antigen (PSA) in uw bloed. Dit is een eiwit dat alleen de prostaat maakt. Meestal komt deze stof in kleine hoeveelheden voor in uw bloed. Een hoge PSA-waarde kan een aanwijzing zijn voor prostaatkanker, een prostaatontsteking of een goedaardige vergroting van de prostaat. Is uw PSA-waarde hoger dan 3? Dan kan dat, afhankelijk van meerdere factoren zoals leeftijd, een indicatie zijn voor vervolgonderzoek.

Een afwijkende PSA-waarde is alleen een indicatie dat er wat aan de hand kan zijn in de prostaat. PSA is geen optimale "marker" voor de diagnostiek van prostaatkanker. De hoeveelheid PSA kan om verschillende redenen verhoogd zijn:

Wat is PSA? Prostaat Specifiek Antigen

PSA is een eiwit dat alleen door de prostaat wordt gemaakt. Meestal komt deze stof in kleine hoeveelheden voor in uw bloed. De huisarts of uroloog meet de waarde van PSA in uw bloed. Is deze hoger dan 3? Dan kan dat, afhankelijk van factoren zoals leeftijd, een indicatie zijn voor vervolgonderzoek. lees meer over vervolgonderzoek

Wat is een PSA-test?

De huisarts of uroloog meet de waarde van het Prostaat Specifiek Antigen (PSA) in uw bloed. Een hoge PSA-waarde kan een aanwijzing zijn voor prostaatkanker, een prostaatontsteking of een goedaardige vergroting van de prostaat. lees meer

Wat betekent verhoogd PSA?

De hoeveelheid PSA kan om verschillende redenen verhoogd zijn: door goedaardige aandoeningen van de prostaat: bijvoorbeeld bij een ontsteking of prostaatvergroting of door prostaatkanker. lees meer

Wat betekent verhoogd PSA?

De hoeveelheid PSA kan om verschillende redenen verhoogd zijn: door goedaardige aandoeningen van de prostaat: bijvoorbeeld bij een ontsteking of prostaatvergroting of door prostaatkanker.
Een verhoogde PSA-waarde is alleen een indicatie dat er wat aan de hand kan zijn in de prostaat. PSA is geen optimale "marker" voor de diagnostiek van prostaatkanker. Is uw PSA-waarde hoger dan 3? Dan kan dat een indicatie zijn voor vervolgonderzoek.

Lees meer over vervolgonderzoek

Mogelijke oorzaken verhoogd PSA

Verschillende oorzaken kunnen de reden zijn van een verhoogd PSA:
  • De grootte van de prostaat kan vanaf het 40e levensjaar toenemen. De mate waarin de grootte toeneemt verschilt voor iedereen. We noemen dit goedaardige prostaatvergroting.

    lees meer


Onderzoeken

Om vast te stellen of u een prostaatvergroting, ontsteking van de prostaat of prostaatkanker heeft, doen wij verschillende onderzoeken:
  • We kunnen uw bloed onderzoeken om bijvoorbeeld te kijken of er ontstekingen actief zijn.


Wanneer verwijst de huisarts u naar het ziekenhuis?

Als u plasklachten heeft is het aan te raden om naar de huisarts te gaan. lees meer

Wanneer verwijst de huisarts u naar het ziekenhuis?

Als u plasklachten heeft is het aan te raden om naar de huisarts te gaan. De huisarts onderzoekt u lichamelijk (rectaal toucher): de arts gaat met zijn vinger via de anus en de endeldarm naar binnen om te voelen of de prostaat vergroot is en/of afwijkingen vertoont. Daarnaast vraagt de huisarts bloedonderzoek aan waarbij de hoeveelheid Prostaat Specifiek Antigeen (PSA) in het bloed wordt gemeten. Als uw huisarts hierna vermoedt dat u prostaatkanker of andere prostaatklachten heeft, dan wordt u doorverwijzen naar de uroloog voor verder onderzoek.

De huisarts kan u bij verdenking op prostaatkanker doorverwijzen naar het traject prostaatdiagnostiek. Binnen dit traject krijgt u een lichamelijk onderzoek door de physician assistent of verpleegkundig specialist, er wordt bloed afgenomen en eventueel urineonderzoek gedaan. Ook krijgt u een MRI-onderzoek van uw prostaat. Binnen 1 of 2 dag(en) krijgt u telefonisch de uitslag.

Contact

Polikliniek Urologie

Bereikbaar van 8.00 tot 17.00 uur.
(024) 361 38 03

Naar uw afspraak adres en route

Ingang: Hoofdingang
Gebouw: C
Verdieping: 0
Route: 725

bekijk route

Naar uw afspraak adres en route

Bezoekadres

Radboudumc hoofdingang
Geert Grooteplein Zuid 10
6525 GA Nijmegen

Routebeschrijving

Reis naar Geert Grooteplein Zuid 10
Ga naar binnen bij: Hoofdingang
Ga naar Gebouw C, Verdieping 0 en volg route 725

Afdeling Urologie

De specialisten van de afdeling Urologie onderzoeken en behandelen patiënten met aandoeningen aan de nieren, urinewegen of geslachtsorganen.

lees meer
  • Medewerkers
  • Intranet