Wat is PSA? Prostaat Specifiek Antigen
PSA is een eiwit dat alleen door de prostaat wordt gemaakt. Meestal komt deze stof in kleine hoeveelheden voor in uw bloed. De huisarts of uroloog meet de waarde van PSA in uw bloed. Is deze hoger dan 3? Dan kan dat, afhankelijk van factoren zoals leeftijd, een indicatie zijn voor vervolgonderzoek. lees meer over vervolgonderzoekWat is een PSA-test?
De huisarts of uroloog meet de waarde van het Prostaat Specifiek Antigen (PSA) in uw bloed. Een hoge PSA-waarde kan een aanwijzing zijn voor prostaatkanker, een prostaatontsteking of een goedaardige vergroting van de prostaat. lees meerWat is een PSA-test?
De huisarts of uroloog meet de waarde van het Prostaat Specifiek Antigen (PSA) in uw bloed. Dit is een eiwit dat alleen de prostaat maakt. Meestal komt deze stof in kleine hoeveelheden voor in uw bloed. Een hoge PSA-waarde kan een aanwijzing zijn voor prostaatkanker, een prostaatontsteking of een goedaardige vergroting van de prostaat. Is uw PSA-waarde hoger dan 3? Dan kan dat, afhankelijk van meerdere factoren zoals leeftijd, een indicatie zijn voor vervolgonderzoek.Een afwijkende PSA-waarde is alleen een indicatie dat er wat aan de hand kan zijn in de prostaat. PSA is geen optimale "marker" voor de diagnostiek van prostaatkanker. De hoeveelheid PSA kan om verschillende redenen verhoogd zijn:
- door goedaardige aandoeningen van de prostaat: bijvoorbeeld bij een ontsteking of prostaatvergroting.
- bij prostaatkanker: een verhoogde hoeveelheid PSA kan een aanwijzing zijn voor prostaatkanker. Het kan ook aanwijzingen geven of er mogelijk uitzaaiingen zijn.
Wat betekent verhoogd PSA?
De hoeveelheid PSA kan om verschillende redenen verhoogd zijn: door goedaardige aandoeningen van de prostaat: bijvoorbeeld bij een ontsteking of prostaatvergroting of door prostaatkanker. lees meerMogelijke oorzaken verhoogd PSA
Verschillende oorzaken kunnen de reden zijn van een verhoogd PSA:-
De grootte van de prostaat kan vanaf het 40e levensjaar toenemen. De mate waarin de grootte toeneemt verschilt voor iedereen. We noemen dit goedaardige prostaatvergroting.
lees meer -
Wanneer bacteriën de prostaat binnen komen en zich daar vermenigvuldigen noemen we dat prostaatontsteking.
-
Bij prostaatkanker is er sprake van een ongeremde groei van de klierbuisjescellen van de prostaat.
lees meer
Onderzoeken
Om vast te stellen of u een prostaatvergroting, ontsteking van de prostaat of prostaatkanker heeft, doen wij verschillende onderzoeken:-
We kunnen uw bloed onderzoeken om bijvoorbeeld te kijken of er ontstekingen actief zijn.
-
Bij een rectaal onderzoek voelt de uroloog met een vinger via de endeldarm (anus) of uw prostaat afwijkingen heeft. De uroloog onderzoekt of uw prostaat groter is en hoe hij aanvoelt.
lees meer -
In sommige gevallen wordt een urineonderzoek gedaan.
-
Met een MRI-scan kunnen we eventuele afwijkingen aan uw prostaat zichtbaar maken. MRI maakt gebruik van een zeer sterke magneet en radiogolven.
lees meer
Wanneer verwijst de huisarts u naar het ziekenhuis?
Als u plasklachten heeft is het aan te raden om naar de huisarts te gaan. lees meerWanneer verwijst de huisarts u naar het ziekenhuis?
Als u plasklachten heeft is het aan te raden om naar de huisarts te gaan. De huisarts onderzoekt u lichamelijk (rectaal toucher): de arts gaat met zijn vinger via de anus en de endeldarm naar binnen om te voelen of de prostaat vergroot is en/of afwijkingen vertoont. Daarnaast vraagt de huisarts bloedonderzoek aan waarbij de hoeveelheid Prostaat Specifiek Antigeen (PSA) in het bloed wordt gemeten. Als uw huisarts hierna vermoedt dat u prostaatkanker of andere prostaatklachten heeft, dan wordt u doorverwijzen naar de uroloog voor verder onderzoek.De huisarts kan u bij verdenking op prostaatkanker doorverwijzen naar het traject prostaatdiagnostiek. Binnen dit traject krijgt u een lichamelijk onderzoek door de physician assistent of verpleegkundig specialist, er wordt bloed afgenomen en eventueel urineonderzoek gedaan. Ook krijgt u een MRI-onderzoek van uw prostaat. Binnen 1 of 2 dag(en) krijgt u telefonisch de uitslag.
Afdeling Urologie
De specialisten van de afdeling Urologie onderzoeken en behandelen patiënten met aandoeningen aan de nieren, urinewegen of geslachtsorganen.
lees meer