Waarom een suikerbelastingtest?
Een suikerbelastingtest krijg je als we vermoeden dat je een afwijking in je suikerstofwisseling hebt. We noemen dat zwangerschapssuikerziekte. lees meerWaarom een suikerbelastingtest?
Een suikerbelastingtest krijg je als we vermoeden dat je een afwijking in je suikerstofwisseling hebt. We noemen dat zwangerschapssuikerziekte. Bij zwangerschapssuikerziekte heb je meestal te veel suiker in je bloed. In dat geval groeit de baby sneller dan verwacht. Hierdoor kunnen tijdens de bevalling problemen ontstaan, zoals trage ontsluiting. Soms is dan een kunstverlossing nodig. Het kan ook zijn dat je baby juist te langzaam groeit. Meestal is er dan een probleem met je bloeddruk. Vlak na de geboorte heeft je kindje dan vaak een te laag suikergehalte in het bloed.Een suikerbelastingtest heet ook orale glucose tolerantie test (OGTT).
Oorzaak tekort aan insuline
Bij zwangerschapssuiker heb je een tekort aan insuline. De moederkoek maakt veel stoffen die de werking van de insuline remmen. Men denkt dat dit de oorzaak is van zwangerschapssuiker. lees meerOorzaak tekort aan insuline
Bij zwangerschapssuiker heb je een tekort aan insuline. Dit kan een relatief tekort zijn: er is genoeg insuline, maar je weefsels zijn onvoldoende gevoelig. Het tekort kan ook absoluut zijn: er is echt een tekort aan insuline is. Zwangerschapssuiker is bijna altijd het gevolg van een relatief tekort.De moederkoek maakt veel stoffen die de werking van de insuline remmen. Men denkt dat dit de oorzaak is van zwangerschapssuiker. Vaak hebben vrouwen die zwangerschapssuiker krijgen al problemen met hun suikerstofwisseling. Veel van hen krijgen namelijk later suikerziekte. Het is verstandig om je suikerstofwisseling na de zwangerschap te blijven controleren.