Waarom een röntgenonderzoek van de blaas?
Met een röntgenonderzoek van de blaas kunnen we mogelijke afwijkingen in de blaas en/of urinebuis opsporen. Dit onderzoek wordt ook wel een mictiecystogram (MCG) genoemd.
Voorbereiding
Probeer uw kind goed op het onderzoek voor te bereiden, als dat mogelijk is. Als hij of zij weet wat er gaat gebeuren, zal uw kind beter meewerken en kan het onderzoek soepeler verlopen. lees meerVoorbereiding
Voorbereiding
- Probeer uw kind goed op het onderzoek voor te bereiden, als dat mogelijk is. Als hij of zij weet wat er gaat gebeuren, zal uw kind beter meewerken en kan het onderzoek soepeler verlopen.
- Een speciaal dieet is niet nodig. Ook hoeft uw kind niet nuchter te blijven.
- Uw kind kan tijdens het onderzoek een T-shirt of hemd aanhouden. Kies verder voor kleding die gemakkelijk aan en uit te trekken is.
- Soms katheteriseren kinderen zichzelf of doet u als ouders dat. Als dat het best gaat met een ‘eigen’ katheter, dan kunt u die meestal tijdens het onderzoek gebruiken. Neem uw ‘eigen’ katheter daarom mee naar het onderzoek. Het is voor uw kind het best om een zo vertrouwd mogelijke omgeving te creëren.
- Laat uw kind vanaf een uur voor het onderzoek niet meer plassen, zodat er urine in de blaas aanwezig is. Bij kinderen die nog niet zindelijk zijn, is dit uiteraard niet mogelijk.
Aanwezig tijdens het onderzoek
Eén ouder kan bij het onderzoek blijven. Soms kijkt de aanvragend arts of een coassistent mee. Als u zwanger bent, kunt u tijdens het maken van de foto’s niet bij uw kind blijven staan. U kunt het onderzoek wel volgen van achter een scherm met loodglas.Voorbehoud
Het kan zijn dat de arts een andere methode kiest, die beter aansluit bij de situatie van uw kind.Hoe werkt het onderzoek?
Het onderzoek bestaat uit het maken van röntgenfoto’s van de blaas voor, tijdens en na het plassen. Om de blaas zichtbaar te maken op de foto’s, maken we gebruik van contrastvloeistof. lees meerHoe werkt het onderzoek?
Het onderzoek bestaat uit het maken van röntgenfoto’s van de blaas voor, tijdens en na het plassen. Om de blaas zichtbaar te maken op de foto’s, maken we gebruik van contrastvloeistof. Die brengen we via het plasgaatje met een dun slangetje (katheter) in de blaas. Het inbrengen van het slangetje is een vreemd gevoel. Het kan een beetje pijnlijk zijn. Daarom smeren we een verdovende gel op het slangetje.Als de blaas gevuld is met de contrastvloeistof maken we een röntgenfoto. Daarna moet uw kind een plas doen op de onderzoekstafel. Tijdens het plassen wordt er gekeken met behulp van röntgenstralen. Na het plassen maken we nog een laatste foto en dan is het onderzoek klaar.
Het onderzoek duurt een half uur tot drie kwartier.