Waarom een röntgenonderzoek van de blaas?
Met een röntgenonderzoek van de blaas kunnen we mogelijke afwijkingen in de blaas en/of urinebuis opsporen. Dit onderzoek wordt ook wel een mictiecystogram (MCG) genoemd.
Voorbereiding
Probeer uw kind goed op het onderzoek voor te bereiden, als dat mogelijk is. Als hij of zij weet wat er gaat gebeuren, zal uw kind beter meewerken en kan het onderzoek soepeler verlopen. lees meerHoe werkt het onderzoek?
Het onderzoek bestaat uit het maken van röntgenfoto’s van de blaas voor, tijdens en na het plassen. Om de blaas zichtbaar te maken op de foto’s, maken we gebruik van contrastvloeistof. lees meerHoe werkt het onderzoek?
Het onderzoek bestaat uit het maken van röntgenfoto’s van de blaas voor, tijdens en na het plassen. Om de blaas zichtbaar te maken op de foto’s, maken we gebruik van contrastvloeistof. Die brengen we via het plasgaatje met een dun slangetje (katheter) in de blaas. Het inbrengen van het slangetje is een vreemd gevoel. Het kan een beetje pijnlijk zijn. Daarom smeren we een verdovende gel op het slangetje.Als de blaas gevuld is met de contrastvloeistof maken we een röntgenfoto. Daarna moet uw kind een plas doen op de onderzoekstafel. Tijdens het plassen wordt er gekeken met behulp van röntgenstralen. Na het plassen maken we nog een laatste foto en dan is het onderzoek klaar.
Het onderzoek duurt een half uur tot drie kwartier.
Na het onderzoek
Soms geeft de behandelend arts een recept mee voor een antibioticum. Dit medicijn voorkomt infectie, die kan ontstaan door het inbrengen van de katheter. lees meerNa het onderzoek
Na het onderzoek
Soms geeft de behandelend arts een recept mee voor een antibioticum. Dit medicijn voorkomt infectie, die kan ontstaan door het inbrengen van de katheter. Om infectie te voorkomen, is ook belangrijk om uw kind na het onderzoek veel te laten drinken, zodat hij of zij vaak moet plassen. Tot twee dagen na het onderzoek kan het plassen pijnlijk zijn. Het kan dan helpen om uw kind zittend in een warm bad te laten plassen.
Uitslag
De radioloog beoordeelt het onderzoek en geeft de bevindingen door aan de behandelend arts. U bespreekt de uitslag met de behandelend arts tijdens de vervolgafspraak.Afspraak maken of verhinderd? Neem contact met ons op!
Uw behandelend arts vraagt uw onderzoek aan. U ontvangt een oproep. Het is belangrijk dat u op tijd aanwezig bent, omdat anders het onderzoek niet kan doorgaan. lees meerAfspraak maken of verhinderd? Neem contact met ons op!
Uw behandelend arts vraagt uw onderzoek of behandeling bij ons aan. U ontvangt van ons een oproep.Moet uw onderzoek of behandeling binnen 15 weken plaatsvinden, dan ontvangt u de oproep zo snel mogelijk.
Heeft u met uw arts afgesproken dat het (controle-)onderzoek pas over een paar maanden gaat plaatsvinden, dan ontvangt u de oproep ongeveer 15 weken voor het onderzoek, niet eerder.
Het is belangrijk dat u op tijd aanwezig bent, omdat anders het onderzoek niet kan doorgaan. Als u op de afgesproken tijd verhinderd bent, neem dan zo snel mogelijk contact met ons op. Belt u dan tijdens kantooruren van 8.30-17.00 uur met de afdeling Radiologie telefoonnummer (024) 361 45 25 We maken dan, als dat mogelijk is, meteen een nieuwe afspraak.