Waarom een MRI-scan van de lymfeklieren?
Lymfe is belangrijk voor het lichaam, namelijk voor de afweer tegen infecties en voor voedingstoffen. Met een MRI-scan kunnen we de lymfeklieren goed beoordelen lees meerWaarom een MRI-scan van de lymfeklieren?
Met een MRI-scan kunnen we de lymfeklieren goed beoordelen
Lymfe is belangrijk voor het lichaam, namelijk voor de afweer tegen infecties en voor voedingstoffen.
Lymfe is bloed zonder rode bloedcellen. In het lichaam zit de lymfe in de lymfevaten en tussen cellen in. Het is bijvoorbeeld zichtbaar als wondvocht. Lymfe bevat witte bloedcellen, die infecties bestrijden. Het lymfe dat uit de darmen komt is rijk aan vetten en eiwitten, en heet chylus.
MR controlelijst 3 weken vóór uw MRI invullen
Het sterke magneetveld van het MR-toestel kan soms, wanneer zich metalen voorwerpen in of op uw lichaam bevinden, schadelijk zijn. lees meerMR controlelijst 3 weken vóór uw MRI invullen
Het sterke magneetveld van het MR-toestel kan soms, wanneer zich metalen voorwerpen in of op uw lichaam bevinden, schadelijk zijn. Daarom vragen wij u een MR controlelijst in te vullen.
U kunt de MR controlelijst invullen via mijnRadboud óf als u de activatiecode heeft geactiveerd. We verzoeken u de controlelijst in te vullen 3 weken voor uw afspraak.
Is uw antwoord Ja op 1 of meer vragen uit de lijst, dan ontvangen wij daarover een automatisch bericht en hebben wij voldoende tijd om uit te zoeken of u veilig in de MRI kunt. Bij implantaten vragen wij eventueel informatie op bij de fabrikant of bij het ziekenhuis waar het geïmplanteerd is.
Als u de vragenlijst via mijnRadboud volledig heeft ingevuld, dan kunt u zich aanmelden bij de aanmeldzuil. De aanmeldzuil controleert of u de vragenlijst volledig heeft ingevuld. Zo ja, komt er een ticket uit de zuil en kunt u met het ticket doorlopen naar de wachtkamer. Zo nee, verwijst de aanmeldzuil u naar onze baliemedewerker.
mijnRadboud
Meer informatie over mijnRadboud.
Activatiecode
Heeft u van ons een activatiecode gekregen in uw afspraakbrief, dan moet u de activatiecode activeren voordat deze verloopt. Instructiefilm (Youtube). U activeert de activatiecode via mijnRadboud. Daar vindt u tevens meer informatie over de activatiecode.
Direct inloggen
Om direct in te loggen op mijnRadboud, klik hier.
Later nogmaals naar mijnRadboud gaan, kan door te klikken op de afbeelding van het hoofd (deze afbeelding is op elke webpagina steeds rechtsboven in beeld).
Als invullen via internet niet mogelijk is
Vult u dan deze controlelijst in, 3 weken voor uw afspraak. De controlelijst gaat over eventuele in uw lichaam ingebrachte materialen in. In de lijst staat aangegeven wanneer u ons moet bellen. Neemt u deze lijst mee tijdens uw bezoek als u overal met “nee” antwoordt. De lijst levert u dan in bij de balie van de afdeling Radiologie. Als u de lijst op papier invult, kunt u zich niet aanmelden bij de aanmeldzuil, maar moet u zich aanmelden bij de balie.
De MRI-scan met een pacemaker of ICD
U kunt niet zomaar in de MRI met een pacemaker of ICD. Mogelijk zijn extra voorzorgsmaatregelen nodig. lees meerDe MRI-scan met een pacemaker of ICD
Met een MRI-scan kunnen we eventuele afwijkingen in uw lichaam zichtbaar maken. MRI (Magnetic Resonance Imaging) maakt gebruik van een zeer sterke magneet en radiogolven. Als u een pacemaker of ICD (Implanteerbare Cardioverter Defibrillator, ofwel inwendige defibrillator) heeft, kunt u niet zomaar in de MRI.
Neem contact met ons op of vul de MR-controlelijst in
Het is belangrijk dat u ons vooraf laat weten dat u een pacemaker of ICD heeft. U kunt dit aan ons laten weten door 3 weken vóór uw MRI (liefst nog eerder) de MR-controlelijst in te vullen (zie blokje MR-controlelijst). Of u belt minstens 3 weken vóór uw MRI met onze Helpdesk om dit door te geven. Bel ons ook als u al eerder in de MRI geweest bent met uw pacemaker. Het telefoonnummer van de helpdesk is 024- 361 45 29. Wij hebben dan ruim de tijd om uit te zoeken of uw pacemaker echt in de MRI kan en of er speciale voorzorgsmaatregelen nodig zijn die door ons geregeld moeten worden.
Extra voorzorgsmaatregelen
Als extra voorzorgsmaatregel is een hartstimulatiespecialist (pacemakertechnicus) aanwezig. De hartstimulatiespecialist zet uw pacemaker/ICD vlak voor het onderzoek in een veilige stand. Daarna maken we de opnamen. Als u tijdens de MRI-scan voelt dat uw pacemaker/ICD iets opwarmt of dat de magneet er licht aan trekt, kunt u dit altijd aangeven. De hartstimulatiespecialist controleert uw pacemaker/ICD direct na het onderzoek en zet daarna de oorspronkelijke instellingen terug.
MR controlelijst
Ook als u telefonisch overleg met ons heeft gehad, willen we graag dat u de MR controlelijst (via internet) invult in verband met de overige vragen. Wilt u dan tevens vermelden of u al contact met ons heeft gehad?
Afspraak maken
Uw behandelend arts vraagt uw onderzoek of behandeling bij ons aan. U ontvangt van ons een oproep.
Moet uw onderzoek of behandeling binnen 15 weken plaatsvinden, dan ontvangt u de oproep zo snel mogelijk.
Heeft u met uw arts afgesproken dat het (controle-)onderzoek pas over een paar maanden gaat plaatsvinden, dan ontvangt u de oproep ongeveer 15 weken voor het onderzoek, niet eerder.
Het is belangrijk dat u op tijd aanwezig bent, omdat anders het onderzoek niet kan doorgaan. Als u op de afgesproken tijd verhinderd bent, neem dan zo snel mogelijk contact met ons op. Belt u dan tijdens kantooruren van 8.30-17.00 uur met de afdeling Radiologie telefoonnummer (024) 361 45 29. We maken dan, als dat mogelijk is, meteen een nieuwe afspraak.
Het onderzoek
Tijdens het onderzoek
Een MRI lymfangiografie is een bewerkelijke MRI-scan en kan u veel energie kosten. Het onderzoek duurt ongeveer 2 uur.
lees meerTijdens het onderzoek
Een MRI lymfangiografie is een bewerkelijke MRI-scan en kan u veel energie kosten. Bij kinderen vindt dit onderzoek plaats onder narcose.
Dagunit
U meldt zich aan de balie op de afdeling Radiologie en in de wachtruimte tegenover onze dagunit. Op de dagunit krijgt u een operatiebroek en een operatiehemd, omdat de speciale MRI op de operatiekamers plaatsvindt. U krijgt een vetrijke drank (Nutricia Calogen) te drinken (kinderen krijgen dit via een maagsonde). Door dit extra vet gaat de lymfe beter stromen, waardoor een lekkage makkelijker aangetoond kan worden. De medewerker van de dagunit brengt u naar de MRI op de operatiekamers.
MRI op de operatiekamer
In de MRI op de operatiekamer gaat u op de MRI scantafel liggen. Vervolgens worden lymfeklieren in de lies gezocht met behulp van een echoapparaat. Wanneer de beste klieren zijn gevonden, brengt de radioloog hierin lange dunne naalden in. Die zijn later tijdens de MRI scan nodig om contrastmiddel (soort kleurstof) in de lymfevaten te brengen zodat die goed te zien zijn op de MRI-beelden. Het aanprikken van de lymfeklieren kan gevoelig of pijnlijk zijn. Als de naalden goed in de klieren zitten, test de radioloog of er inderdaad goed contact is met de lymfevaten. Daarna plakt deze de naalden vast met grote pleisters (Tegaderm). Het prikken duurt in totaal ongeveer een half uur.
De medewerkers brengen de MRI tafel, waar u nog steeds op ligt, in de MRI scan. Dan worden er zachte platen (MRI spoelen) op u gelegd die het signaal van de MRI scan opvangen. In de MRI scan kan het warm worden, daarom zetten de medewerkers de ventilator in de tunnel aan.
Sommige mensen vinden het niet prettig om in de tunnel te liggen. U krijgt een alarmbel in uw hand, zodat u ons kunt waarschuwen als u het moeilijk heeft. Via de microfoon kunnen we met elkaar praten en als het nodig is, kunnen we binnenkomen. U krijgt een koptelefoon op omdat de MRI veel lawaai maakt; helaas kan er geen muziek worden afgespeeld op de koptelefoon van deze MRI scanner. Onze medewerkers doen er alles aan om het onderzoek zo snel en prettig mogelijk te laten verlopen.
Foto's maken
De MRI begint met foto’s van uw borstkas en uw buik. Per foto duurt dit enkele minuten. Na ongeveer 20 minuten komt de radioloog bij u. De radioloog spuit langzaam contrastmiddel in via de naalden in de lymfeklieren in de liezen. Het stromen van het contrast is te zien op de scans. Het inspuiten duurt meerdere minuten. Daarna maakt de radioloog weer scans van uw borstkas en buik om te zien waar het contrast heen is gestroomd. Als op de laatste scan de lekkage nog niet zichtbaar is, kan de radioloog u vragen om even rond te lopen en daarna nog een keer 2 foto’s van enkele minuten te maken. In totaal duurt het scannen ongeveer 40 minuten.
Duur
Het onderzoek duurt ongeveer 2 uur.
Na het onderzoek
We raden u aan om iemand bij u te hebben om u te brengen en halen. De aangeprikte lymfeklieren kunnen nog enige tijd gevoelig blijven. lees meerNa het onderzoek
Als de scan klaar is, verwijderen we de naalden en gaat u terug naar de dagunit. Daar kunt u weer uw eigen kleding aantrekken. Als u niet opgenomen bent, kunt u na het onderzoek gewoon naar huis. We raden u aan om iemand bij u te hebben om u te brengen en halen. De aangeprikte lymfeklieren kunnen nog enige tijd gevoelig blijven.
Uitslag
Uw behandelend arts zal na ongeveer een week de uitslag van de scan hebben en met u bespreken wat de volgende stap in uw behandeling kan zijn.
MRI op de operatiekamers
De MRI-scanner waarin het onderzoek plaatsvindt, staat op een operatiekamer. Hier kunt u zien hoe dit eruit ziet. lees meerMRI op de operatiekamers
De MRI-scanner waarop het onderzoek plaatsvindt, staat op een operatiekamer. Patiënten en ziekenhuismedewerkers dragen hier operatiekleding zodat de ruimten zo schoon mogelijk blijven.