Voor het onderzoek

Voorbereiding

  • We raden u aan om gemakkelijke bovenkleding te dragen. Tijdens het onderzoek is het bovenlichaam ontbloot. Eventueel kunt u een sjaal/omslagdoek meenemen om over uw rug te hangen tussen het maken van de foto's door.
  • Gebruik geen bodylotion, crème of poeder. Deodorant is geen probleem.
  • Gebruikt u zinkzalf op uw borsten? Stop daar twee à drie weken voor het onderzoek mee.

Zwangerschap

Een mammografie is een röntgenfoto van de borsten. Tijdens de zwangerschap en het geven van borstvoeding is het klierweefsel in de borst gezwollen en zijn de foto’s daardoor moeilijker te beoordelen. Daarom zal in de meeste gevallen eerst een echografisch onderzoek gedaan worden, eventueel gevolgd door een mammografie.

Een mammografie wordt gemaakt met röntgenstraling. Deze straling kan mogelijk schade aan uw baby veroorzaken, maar alleen bij veel straling. Tijdens dit onderzoek gebruiken we weinig straling. Daarom kan dit onderzoek plaatsvinden tijdens uw zwangerschap. 

Soms wordt er bij de mammografie contrastmiddel gebruikt. Dit is veilig voor u en uw baby, ook als u borstvoeding geeft.  

Borstprothese

Indien u borstprothesen heeft, kunnen er toch röntgenfoto’s worden gemaakt. De foto’s worden dan met minder druk gemaakt.

Moeilijk te prikken

Wanneer u een mammografie met contrastvloeistof krijgt, zal er een tijdelijk infuus in uw arm worden geplaatst. Als u uit eerdere ervaring weet dat u moeilijk te prikken bent, neemt u dan vóór het onderzoek contact op met de afdeling radiologie. 
 

 


Wat is een mammografie?

Een mammografie is een röntgenonderzoek van de borst. Een laborant van de afdeling Radiologie maakt van elke borst twee röntgenfoto’s. 

In sommige gevallen wordt contrastvloeistof toegediend. 
 

lees meer

Wat is een mammografie?

Een mammografie is een röntgenonderzoek van de borst. Een laborant van de afdeling Radiologie maakt van elke borst twee röntgenfoto’s. 

 

In sommige gevallen wordt contrastvloeistof in uw arm toegediend voor het maken van de röntgenfoto’s. Door het contrastmiddel kunnen we ook bloedvaten zien op de foto's van de borst. Dat is bij dicht klierweefsel een toevoeging om de foto's beter te kunnen beoordelen. Bij minder dicht klierweefsel zijn de foto's zonder contrast goed te beoordelen.

Het onderzoek


Voor het onderzoek

Voorafgaand aan het onderzoek is er een aantal zaken waar u rekening mee moet houden.

lees meer

Tijdens het onderzoek

De MBB-er onderzoekt met de handen de borsten indien u zelf een knobbeltje of verdikking heeft gevoeld. Daarna maakt deze in totaal 4 foto's.

lees meer

Tijdens het onderzoek

U meldt zich op het afgesproken tijdstip aan de balie van radiologie. De MBB-er (Medisch Beeldvormings- en Bestralingsdeskundige) haalt u uit de wachtkamer. In de kleedkamer kleedt u zich van boven uit. Sieraden kunt u hier ook afdoen.

In de onderzoekkamer stelt de MBB-er u enkele vragen. De antwoorden zijn belangrijk voor de radioloog bij het beoordelen van de foto’s. Indien u zelf een knobbeltje of verdikking heeft gevoeld, zal de MBB’er gericht op de klacht een lichamelijk onderzoek uitvoeren.

Daarna worden van elke borst twee röntgenfoto’s gemaakt. Soms is het nodig om meer foto’s te maken. Voor het maken van de foto’s wordt uw borst op een detectorplaat gelegd. Met een compressieplaat wordt uw borst gedurende ongeveer een halve minuut vast gedrukt. Hierdoor wordt het borstweefsel zoveel mogelijk gespreid om een goede foto te maken met zo min mogelijk straling.

De MBB-er kijkt of de foto’s van voldoende kwaliteit zijn. U wacht ondertussen op de gang of in het kleedkamertje. Dit kan ongeveer 15 minuten duren. Als er geen aanvullend onderzoek nodig is, kunt u direct naar huis.

Tomografie van de borst (3D mammografie)

In sommige gevallen wordt een zogenaamde tomografie van de borsten gemaakt. We maken dan niet één grote opname, maar onder een hoek van 50 graden maken we 25 kleine opnames. Deze beelden voegen we samen tot een meer driedimensionaal (3D) beeld, dat nog meer details laat zien.

Contrast mammografie (CEM)

Voor vrouwen die naar het ziekenhuis komen voor een contrast mammografie verloopt het proces vrijwel gelijk als bij het maken van een mammografie zonder contrastvloeistof. Het enige verschil is dat ze enkele minuten voor het maken van de foto’s contrastvloeistof krijgen ingespoten via een bloedvat in de arm. 

De MBB’er zal voor de start van het onderzoek controleren of u allergisch bent voor contrastvloeistof, of u bekend bent met slecht werkende nieren of nierziekten en of u suikerziekte heeft.

Ze vraagt u uw bovenkleding uit te trekken en u krijgt een infuus in de arm waardoor de contrastvloeistof wordt toegediend. Na het inspuiten van de contrastvloeistof kunt u een vieze smaak in uw mond ervaren, een warm gevoel door uw hele lichaam voelen en het gevoel hebben dat u in de broek aan het plassen bent.  Dit is niet echt zo, dit voelt alleen zo en verdwijnt na een paar minuten.

Duur

In totaal duurt het onderzoek ongeveer 30 minuten.

Echo

Ook kan de radioloog besluiten dat nog een aanvullende echo gemaakt moet worden. Een radioloog of radioloog in opleiding voert het onderzoek uit. Tijdens de echo wordt er echogel op uw huid aangebracht en zal de radioloog een echokop over uw borst bewegen.
 


Na het onderzoek

Uw borsten en oksels kunnen soms nog wat pijnlijk aanvoelen na het maken van de foto’s.

lees meer

Na het onderzoek

Uw borsten en oksels kunnen soms nog wat gevoelig zijn na het maken van de foto’s. Dit kan enkele dagen aanhouden.

Wanneer u contrastvloeistof heeft gekregen vragen wij u om na het onderzoek 3-4 glazen extra water te drinken. Zo verlaat het contrastmiddel sneller uw lichaam via uw urine. 

Bloed- en/ of urine-onderzoek

Jodiumhoudend contrastmiddel heeft voor een aantal uren invloed op de uitslag van laboratoriumonderzoek. Als u na het onderzoek met contrast nog voor bloed- en/of urine-onderzoek moet, dient u rekening te houden met een wachttijd van minimaal 4 uur tussen het onderzoek en de afname van bloed en/of urine.

Uitslag

De radioloog bestudeert de foto’s en vergelijkt ze eventueel met vorige onderzoeken. Daarna wordt de informatie zo snel mogelijk doorgegeven aan uw behandelend arts. Deze geeft de uitslag door aan u.

Aanvullend onderzoek

Door de samenstelling van borst en klierweefsel geven de standaardfoto’s soms onvoldoende informatie en is aanvullend onderzoek nodig. Dit kan bestaan uit extra foto’s van een klein gebied van de borst, een mammografie met contrast, een echografiepunctie of een kernspinresonantie (MRI). Rekent u erop dat deze onderzoeken soms niet direct gedaan kunnen worden.

Meer informatie


Afspraak wijzigen

Wilt u uw afspraak wijzigen of afzeggen? Geef het aan in ’mijnRadboud’ of neem contact op met de afdeling of polikliniek waar u een afspraak heeft. 

inloggen mijnRadboud

Borstkanker mamma­carcinoom

Borstkanker is een kwaadaardig gezwel in de borst. Symptomen van borstkanker kunnen zijn een knobbeltje of verdikking op uw borst, een ingetrokken tepel, bloederige afscheiding uit uw tepel en een verkleurde of warme borst. lees meer
  • Medewerkers
  • Intranet