Wat is een mammografie?
Een mammografie is een röntgenonderzoek van de borst. Een laborant van de afdeling Radiologie maakt van elke borst twee röntgenfoto’s.
Het onderzoek
Voor het onderzoek
Voorafgaand aan het onderzoek is er een aantal zaken waar u rekening mee moet houden. lees meerVoor het onderzoek
Voorbereiding
- We raden u aan om gemakkelijke bovenkleding te dragen. Tijdens het onderzoek is het bovenlichaam ontbloot. Eventueel kunt u een sjaal/omslagdoek meenemen.
- Gebruik geen bodylotion, crème of poeder. Deodorant is geen probleem.
- Gebruikt u zinkzalf op uw borsten? Stop daar twee à drie weken voor het onderzoek mee.
Pijnlijk
Het helpt wanneer u 1 uur voordat het onderzoek begint 2 tabletten Paracetamol 500 mg inneemt. Neem géén Aspirine in want dit heeft een bloed verdunnende werking. Uw borsten kunnen na het onderzoek nog enkele dagen gevoelig zijn.
Zwangerschap
Tijdens de zwangerschap en het geven van borstvoeding is het klierweefsel in de borst gezwollen en zijn de foto’s moeilijker te beoordelen. Daarom zal in de meeste gevallen eerst een echografisch onderzoek gedaan worden, eventueel gevolgd door een mammografie.
Borstprothese
Indien u borstprothesen heeft, kunnen er toch röntgenfoto’s worden gemaakt. De foto’s worden dan met minder druk gemaakt.
Tijdens het onderzoek
De MBB-er onderzoekt met de handen de borsten indien u zelf een knobbeltje of verdikking heeft gevoeld. Daarna maakt deze in totaal 4 foto's.
lees meerNa het onderzoek
Uw borsten en oksels kunnen soms nog wat pijnlijk aanvoelen na het maken van de foto’s. lees meerNa het onderzoek
Uw borsten en oksels kunnen soms nog wat gevoelig zijn na het maken van de foto’s. Dit kan enkele dagen aanhouden.
Uitslag
De radioloog bestudeert de foto’s en vergelijkt ze eventueel met vorige onderzoeken. Daarna wordt de informatie zo snel mogelijk doorgegeven aan uw behandelend arts. Deze geeft de uitslag door aan u.
Aanvullend onderzoek
Door de samenstelling van borst en klierweefsel geven de standaardfoto’s soms onvoldoende informatie en is aanvullend onderzoek nodig. Dit kan bestaan uit extra foto’s van een klein gebied van de borst, een echografie, punctie of een kernspinresonantie (MRI). Rekent u erop dat deze onderzoeken soms niet direct gedaan kunnen worden.
3D ECHO van de borst
Het kan zijn dat we naar aanleiding van de mammografie of tomografie ook nog een 3D echo van de borst moeten maken. De hoeveelheid klierweefsel bepaalt of we u dit adviseren.
Wanneer we bij u een 3D echo van de borst(en) maken, doen we dit zoveel mogelijk aansluitend aan het mammografie. Het kan voorkomen dat u hier een andere dag voor moet terugkomen.
Voor de 3D echo vragen wij u weer om het bovenlichaam te ontbloten. Daarna worden per borst drie echo filmpjes gemaakt in verschillende richtingen. Hiervoor brengen we verwarmde bodylotion aan op uw huid en bewegen vervolgens een grote echokop over uw borst.
Duur
In totaal duurt de 3D echo ongeveer 20 minuten.
Meer informatie
Afspraak wijzigen
Wilt u uw afspraak wijzigen of afzeggen? Geef het aan in ’mijnRadboud’ of neem contact op met de afdeling of polikliniek waar u een afspraak heeft.
inloggen mijnRadboud