Het onderzoek

Tijdens de afspraak maken we gebitsafdrukken, foto’s bij de fotograaf, een 3D-foto en röntgenfoto’s of een scan. Deze afspraak duurt ongeveer 1,5 uur. Op de afdeling krijg je een stickerkaart waarop je na elk onderdeel een sticker mag plakken. Als de kaart vol is, krijg je van de assistente een muntje. Met dit muntje mag je een kleine verrassing uit onze automaat halen.

Röntgenfoto’s of cone-beam CT-scan

Voor de röntgenfoto’s of een cone-beam CT-scan ga je met de trap of lift naar de eerste verdieping. Voordat we de foto’s maken vragen we je sieraden, haarklipjes, gehoorapparaat, schuifjes, elastieken en dat soort dingen uit te doen. We zien alles waar metaal in zit op de foto. Dat kan een storing geven.

We maken 2 röntgenfoto’s: één zittend en één staand. Bij de zittende foto krijg je dopjes in je oren (net zoals wanneer je muziek luistert). Bij de staande foto moet je op een soort plaatje bijten. Doe goed je best om niet te bewegen als we de foto maken.

Een cone beam CT-scan is een driedimensionale röntgenfoto. We zetten hierbij je kaken of je hele hoofd op de foto. Voor het maken van deze scan zit je op een stoel. Je krijgt een bandje om je hoofd, zodat je je hoofd goed stil houdt. Ook gaat er een beugel om de stoel heen. Tijdens het maken van de scan draait het apparaat om je heen. Dat duurt ongeveer 40 seconden. Het enige wat je hoeft te doen, is heel stil te zitten. Je voelt er verder niets van.

Tanden scannen 

Met scannen maken we kleine fotootjes van jouw boven- en ondertanden. Deze worden in de computer samengevoegd en zo kun je op het beeldscherm jouw boven- en ondertanden in 3D zien. Dit zijn de tegenwoordige gebitsmodellen. Het scannen  van de tanden gebeurt met een camera op een mondstuk waarmee we in de mond langs jouw tanden gaan. Het mondstuk maakt de beelden die op het beeldscherm verschijnen. Je ziet jouw tanden “ontstaan” op het scherm. Het scannen duurt ongeveer 5 minuten en je moet op het einde nog dichtbijten zodat we ook kunnen zien hoe jouw tanden op elkaar komen.

De fotograaf

We hebben een speciale fotokamer om goede foto’s te maken van je gezicht en tanden. Je zit in de fotokamer op een stoel die kan draaien en omhoog en naar beneden kan. Eén van de orthodontisch assistentes maakt de foto’s. De orthodontist en de mensen van het schisisteam gebruiken de foto’s om te zien hoe je gezicht en gebit veranderen.

Bij het maken van de foto’s houden we je wangen weg met plastic wanghouders. Daar moet je ons even bij helpen. Verder gebruiken we speciale spiegeltjes om je boven- en ondertanden goed op de foto te zetten. Meestal wil de orthodontist zelf ook nog even naar je tanden kijken. De orthodontist bekijkt de gemaakte foto’s en geeft soms al meteen uitleg. Het is meestal niet mogelijk om de scans meteen te bekijken.

3D-foto

Als laatste maken we een 3D-foto op de afdeling Mond- , Kaak- en Aangezichtschirurgie. Daarvoor volg je via de hoofdingang van het ziekenhuis routenummer 589. Het maken van een 3D-foto lijkt op het maken van een gewone foto bij een fotograaf. Alleen maken we bij een 3D-foto 6 foto’s tegelijk vanuit verschillende hoeken. Voor het maken van de foto zit je op een stoel voor het apparaat. Het duurt niet lang en je kunt meteen kijken of de foto gelukt is. Na de foto kun je naar huis. Je hoeft dan niet terug naar de schisis polikliniek. De foto sturen we naar de orthodontist.

Patiëntenzorg Onderzoeken Maken van documentatie bij kinderen met schisis

Het maken van documentatie

We maken documentatie om vast te leggen hoe je gezicht, kaken en gebit er op een bepaalde leeftijd uitzien. Het is belangrijk dat we bijhouden hoe alles ontwikkelt tijdens de groei.

lees meer

Het maken van documentatie

We maken documentatie om vast te leggen hoe je gezicht, kaken en gebit er op een bepaalde leeftijd uitzien. Het is belangrijk dat we bijhouden hoe alles ontwikkelt tijdens de groei. Je gezicht en je gebit veranderen doordat je groeit, maar ook door verschillende operaties. Door de foto’s en gebitsmodellen te vergelijken, kunnen we zien of alles goed gaat. De documentatie word op de afdeling orthodontie in het tandheelkunde gebouw bij wachtkamer D gemaakt. 

Internationaal zijn afspraken gemaakt over de tijdstippen waarop schisisteams deze documentatie maken. Hierdoor kunnen we de resultaten onderling vergelijken. Daarnaast maken we nog extra documentatie. Dit doen we bijvoorbeeld voor en na een operatie, zodat we de resultaten kunnen beoordelen.


Het onderzoek

Tijdens de afspraak maken we gebitsafdrukken, foto’s bij de fotograaf, een 3D-foto en röntgenfoto’s, of een scan. Deze onderzoeken duren bij elkaar ongeveer 1,5 uur.

lees meer

Naar uw afspraak

Ingang: Hoofdingang
Gebouw: F
Verdieping: 0
Route: 785

bekijk route

Naar uw afspraak

Bezoekadres

Radboudumc hoofdingang
Geert Grooteplein Zuid 10
6525 GA Nijmegen

Routebeschrijving

Reis naar Geert Grooteplein Zuid 10
Ga naar binnen bij: Hoofdingang
Ga naar Gebouw F, Verdieping 0 en volg route 785

Radboudumc Expertise­centrum voor Schisis

U kunt bij ons Schisisteam terecht als uw kind geboren is met een spleet van de lip of van de kaak en het gehemelte.

lees meer

Schisis

Schisis is een aangeboren afwijking in het gezicht: een spleet in de bovenlip, bovenkaak en/of het gehemelte.

lees meer
  • Medewerkers
  • Intranet