Wat is exoomsequencing?
Exoomsequencing is een techniek waarmee we de oorzaak van erfelijke aandoeningen kunnen opsporen. Met deze techniek kunnen we alle 20.000 genen van een persoon tegelijkertijd in kaart brengen. lees meerWat is exoomsequencing?
Exoomsequencing is een techniek waarmee we alle 20.000 genen van één persoon tegelijkertijd in kaart kunnen brengen. Deze techniek wordt ook wel Whole Exome Sequencing (WES) genoemd.
Het onderzoeken van meedere genen tegelijkertijd vergroot de kans dat we de oorzaak van de erfelijke aandoening opsporen. Op dit moment is van ongeveer een kwart van alle genen bekend bij welke aandoening ze een rol spelen, we noemen dit bekende genen.
Nadat alle 20.000 genen in kaart zijn gebracht, kijken we eerst naar de veranderingen in genen waarvan we weten dat ze bepaalde aandoeningen kunnen veroorzaken. We noemen dit een genenpanel. In zo'n panel zitten bijvoorbeeld 100 of 350 genen. Bij sommige aandoeningen worden direct alle bekende genen onderzocht; dit krijgt u van te voren te horen. Als we geen afwijkingen vinden, dan kunnen we de overige genen verder onderzoeken als u hiervoor toestemming geeft. We kijken dan naar de genen waarvan de functie nog niet bekend is. Hierdoor kunnen we niet voorspellen of en wanneer we de oorzaak van de aandoening vinden.
Chromosomen en genen bij erfelijke slechthorendheid
Er zijn op dit moment ongeveer 170 genen bekend die een rol kunnen spelen bij erfelijke slechthorendheid. lees meerChromosomen en genen bij erfelijke slechthorendheid
Iedere cel in ons lichaam bevat chromosomen, dit zijn de dragers van ons erfelijk materiaal. Dit erfelijke materiaal bepaalt hoe we eruit zien. Ook stuurt het de ontwikkeling van alle organen aan, zoals bijvoorbeeld de hersenen, het hart en de nieren. Ook het gehoor en het evenwicht wordt door het erfelijke materiaal aangestuurd.In iedere cel van je lichaam zitten chromosomen. Op de chromosomen liggen genen. Een gen is een stukje DNA. Elk gen beschrijft de code van een kenmerk, die (mee)bepaalt hoe u er uit ziet en hoe uw lichaam werkt. Normaal gesproken bevat iedere lichaamscel 46 chromosomen, verdeeld over 23 paren. Van elk paar chromosomen is 1 chromosoom afkomstig van de vader en 1 van de moeder. De paren 1 tot en met 22 zijn voor mannen en vrouwen gelijk. Het 23e paar chromosomen bevat de geslachtschromosomen. Dit zijn voor vrouwen 2 X-chromosomen, en voor mannen 1 X-chromosoom en 1 Y-chromosoom.
Mensen hebben meer dan 20.000 genen. Als iemand een erfelijke aandoening heeft, zijn er 1 of meerdere genen die niet goed functioneren door een fout in het DNA. Het opsporen van die fout is belangrijk voor het stellen van een diagnose. Er zijn op dit moment ongeveer 170 genen bekend die een rol kunnen spelen bij erfelijke slechthorendheid. In de meeste gevallen gaat het om slechthorendheid zonder dat er sprake is van andere afwijkingen. Dit noemen we geïsoleerde slechthorendheid. Ruim 40 van deze 170 genen zijn betrokken bij een syndroom. We spreken van een syndroom als het gaat om een combinatie van kenmerken, zoals bijvoorbeeld slechtziendheid in combinatie met slechthorendheid in het geval van het Usher syndroom.
Syndroom | Belangrijkste kenmerken naast slechthorendheid |
Alport | Nierproblemen |
Branchio-oto-renaal | Cysten (holten met vocht) in de nek en nierproblemen |
Jervell en Lange-Nielsen | Hartritmeproblemen |
Pendred | Vergroting van de schildklier |
Stickler | Ongewone gezichtskenmerken, oogproblemen en gewrichtsontsteking |
Usher | Toenemende slechtziendheid met blindheid later in het leven |
Waardenburg | Pigmentveranderingen van onder andere de huid en ogen. |
Het onderzoek
Voor het onderzoek nemen we bloed bij u of uw kind af. Het onderzoek bestaat uit 2 delen. De uitslag van het onderzoek ontvangt u binnen ongeveer 4 tot 6 maanden. lees meerHet onderzoek
Voor het onderzoek nemen we bloed bij u of uw kind af. Ongeveer 2 buisjes (6 - 20ml, afhankelijk van de leeftijd). Dit is niet nodig als er nog voldoende van uw bloed aanwezig is uit eerder DNA-onderzoek. Soms is het ook nodig om bloed van uw ouders af te nemen en te onderzoeken. De uitslag van het onderzoek ontvangt u binnen ongeveer 4 tot 6 maanden.Exoomsequencing bestaat uit 2 onderdelen:
- In het eerste onderdeel onderzoeken we in één keer alle genen waarvan bekend is dat ze een rol kunnen spelen bij slechthorendheid. Dit zijn ongeveer 160 genen. We noemen dit een genenpakket.
- Als we in het pakket van de bekende genen geen oorzaak vinden, dan kunnen we u eventueel verwijzen naar een klinisch geneticus. Hij of zij geeft u uitleg over het tweede onderdeel van exoomsequencing. Het gaat dan om onderzoek naar de overige genen (ongeveer 22.000), om alsnog de oorzaak van uw slechthorendheid te achterhalen. Omdat we niet zoals bij het eerste deel van onderzoek precies weten waarnaar we opzoek zijn, kunnen we van tevoren niet voorspellen of (en wanneer) we de oorzaak van uw slechthorendheid vinden.
De uitslag
De uitslag van het onderzoek ontvangt u binnen ongeveer 4 tot 6 maanden. Na het onderzoek zijn 3 uitslagen mogelijk. Er is een kleine kans dat we een verandering vinden in een gen dat een rol speelt bij een syndroom.
lees meerKosten
Uw zorgverzekeraar vergoedt exoomsequencing. Als u dit jaar nog geen medische kosten heeft gehad kan de test wel ten koste gaan van uw eigen risico. Kinderen onder de 18 jaar hebben geen eigen risico.Opslag van materialen en gegevens
Voor het onderzoek nemen we bloed af. Dit slaan we op bij de afdeling Genetica. Ook worden de genetische data opgeslagen. lees meerOpslag van materialen en gegevens
Voor het onderzoek nemen we bloed af. Soms is het ook nodig dat we bloed afnemen bij ouders. Het opgewerkte materiaal slaan we op bij de afdeling Genetica, overtollig materiaal wordt niet opgeslagen.Omdat we meer willen weten over erfelijke aandoeningen is het belangrijk om de gegevens van alle onderzochte patiënten te verzamelen. De onderzoeksgegevens worden daarom opgeslagen bij de afdeling Genetica van het Radboudumc. Dit doen we onder code. Dit houdt in dat we uw persoonsgegevens niet opnemen. Zo kunnen de gegevens anoniem met andere onderzoeksgroepen worden uitgewisseld. De code is in beheer van uw behandelend arts. Als de onderzoeker iets ontdekt wat voor u van belang is, dan wordt dit aan uw behandelend arts gemeld. Hij of zij zal u vervolgens informeren. Voor het onderzoek vragen wij uw schriftelijke toestemming. U heeft het recht om op elk moment uw toestemming in te trekken, zonder dat dit van invloed is op de kwaliteit van uw behandeling. Voor meer informatie of als u uw toestemming wilt veranderen, dan kunt u terecht bij uw arts.
Vragen
Heeft u vragen of wilt u uw toestemming veranderen? Dan kunt u terecht bij uw behandelend arts. U kunt ook contact opnemen met de polikliniek Keel-, Neus- en Oorheelkunde.Onderzoek Erfelijkheidsonderzoek Exoomsequencing (WES)
Moleculair onderzoek naar pathogene mutaties in het exoom. lees meerMeer informatie
Radboudumc Expertisecentrum voor Erfelijke Slechthorendheid (Hearing & Genes)
Binnen het Radboudumc Expertisecentrum voor Erfelijke Slechthorendheid wordt specialistische (genetische) diagnostiek verricht voor diverse vormen van slechthorendheid.
lees meer