Na het onderzoek

Na het onderzoek

Na het maken van de CT-scan kunt u naar het toilet en raakt u een groot gedeelte van de lucht weer kwijt. Neem de tijd om uw darmen tot rust te laten komen. U mag na het onderzoek weer gewoon eten en drinken. Tot enkele uren na het onderzoek kunt u last houden van een onrustige buik. Sommige mensen houden nog een of twee dagen last van diarree. Door de injectie met Buscopan kunt u even wazig gaan zien. Dit is vrijwel altijd binnen een half uur weer over. Vanwege de krampen is het verstandig om niet zelf naar huis te rijden, wij adviseren u om voor begeleiding te zorgen.

Uitslag

U krijgt de uitslag van de behandelend arts.
Patiëntenzorg Onderzoeken CT-scan dikke darm

Waarom een CT-scan?

Een CT-scan kan afwijkingen in de dikke darm (zoals poliepen of tumoren) aantonen.

Het onderzoek


Contrastmiddel

Omdat er altijd een kleine hoeveelheid vocht en ontlasting achterblijft in de darmen krijgt u een contrastmiddel (E-Z-CAT) te drinken. U start daar thuis al mee. lees meer

Contrastmiddel

Omdat er altijd een kleine hoeveelheid vocht en ontlasting achterblijft in de darmen krijgt u een contrastmiddel (E-Z-CAT) te drinken. U start daar thuis al mee.

Contrastmiddel

Door het contrastmiddel is het mogelijk om tijdens het onderzoek achtergebleven vocht en ontlasting te onderscheiden van afwijkingen in de darmen.
Dit contrastmiddel verlaat uiteindelijk het lichaam weer via de ontlasting. De apotheek zal u bellen voor het maken van een bezorgafspraak. Het contrastmiddel wordt dan bezorgd via Brocacef. U leest onder het kopje Voorbereiding, dieet wanneer u het contrastmiddel moet drinken.

Tijdens het onderzoek wordt koolzuurgas als contrastmiddel gebruikt.
Het contrastmiddel wordt in de darm gespoten via een slangetje in de anus. Hierdoor wordt de dikke darm op de CT scan zichtbaar. Mogelijk krijgt u eerst een injectie met Buscopan in een bloedvat in de arm. Hierdoor ontspannen de darmen zich. Of u de Buscopan krijgt toegediend hangt af van een aantal zaken die we bij u controleren (zie bijsluiter) voordat we de Buscopan toedienen. Door de injectie met Buscopan, kunt u even wazig gaan zien. Dit is vrijwel altijd binnen een half uur weer over. Door de krampen is het verstandig om niet zelf naar huis te rijden, wij adviseren u om voor begeleiding te zorgen.


 


Voorbereiding dieet

Het is belangrijk dat uw darmen leeg zijn voor het onderzoek. U volgt daarom een dieet. lees meer

Voorbereiding dieet

Het is belangrijk dat uw darmen leeg zijn voor het onderzoek. U volgt daarom een dieet. Voor dit dieet ontvangt u bij uw afspraakbevestiging een recept. Met het recept kunt u laxeermiddelen ophalen bij uw eigen apotheek. Als u een glutenallergie heeft, kunt u dat doorgeven aan de apotheek en krijgt u een ander middel met dezelfde werking.

Medicatie

Als u medicijnen gebruikt die peristaltiek van het maagdarmkanaal remmen (bv loperamide), kunnen deze het best vermeden worden. Alle andere medicijnen kunt u tijdens de voorbereiding en op de dag van het onderzoek gewoon innemen. Het kan wel gebeuren dat door diarree niet alle werkzame stoffen in het bloed worden opgenomen. Bij twijfel kunt u contact opnemen met de behandelend arts. We verzoeken u ook om bij uw apotheek een geneesmiddelenpaspoort te halen en dit mee te nemen voor uw afspraak. Als dit niet mogelijk is, dan kunt u zelf een lijstje van uw medicijnen maken en dit meenemen.

Diabetes

Als u diabetes heeft, kunt u met vragen over het dieet contact opnemen met uw diabetes consulent of huisarts. Vraag dan of u uw insuline dosering aan moet passen.

Dialysepatiënten

U kunt deze voorbereiding in overleg met uw nefroloog aanpassen.

Dieet

Het is belangrijk dat de darmen leeg zijn voor het onderzoek. U volgt een dieet en neemt de voorgeschreven laxeermiddelen in. Deze laxeermiddelen veroorzaken diarree en darmkrampen. Als uw ontlasting na de voorbereiding helemaal helder is, kunt u stoppen met extra drinken.

Voor de meeste patiënten is een voorbereiding van één dag voor het onderzoek voldoende. Het is, na overleg met uw behandelend arts, mogelijk dat de voorbereiding twee dagen duurt. Dit is voornamelijk het geval bij verstoppingsklachten of een trage stoelgang. Heeft u een ileostoma, dan hoeft u onderstaande voorbereiding niet te volgen.

De dag voor het onderzoek

De dag voor het onderzoek mag u niets eten, maar moet u verdeeld over de dag veel drinken: 2,5 tot 3 liter (20 glazen of 25 kopjes). U mag alleen heldere dranken kiezen:

  • leidingwater, mineraalwater of limonade
  • thee of koffie, eventueel met suiker
  • druivensap of appelsap
  • gezeefd sinaasappel- of grapefruitsap (zeef met behulp van een theezeefje of koffiefilter)
  • bouillon van een bouillonblokje

Als u wilt, kunt u een hongerig gevoel tegengaan met Nutridrink (maximaal vier per dag). Dit is te koop bij de apotheek. U mag Nutridrink NIET gebruiken in combinatie met acenocoumarol (antistolling), omdat de vitamine K in Nutridrink de werking van acenocoumarol beïnvloedt. Het contrastmiddel E-Z-CAT krijgt u thuisbezorgd, de Radboud Apotheek belt u voor het maken van een bezorgafspraak. U dient het contrastmiddel als volgt te gebruiken:

Om 8.00 uur:

  • 15 gram poeder (magnesiumsulfaat) toevoegen aan een groot glas water of limonadesiroop en opdrinken.
  • Twee tabletten (2 x 5 mg) Dulcolax (bisacodyl) zonder kauwen innemen (met of zonder water).
  • Gebruikt u tabletten tegen maagzuur, neem deze dan een uur na de laxeermiddelen in. Na ongeveer 1 tot 5 uur krijgt u aandrang.

Om 10.00 uur:

  • 1 flesje E-Z-CAT (225 ml) verdunnen met 225 ml water en de helft van de verdunde E-Z-CAT opdrinken. De andere helft bewaart u in de koelkast.

Om 20.00 uur:

  • 15 gram poeder (magnesiumsulfaat) toevoegen aan een groot glas water of limonadesiroop en opdrinken.
  • Twee tabletten (2 x 5 mg) Dulcolax (bisacodyl) zonder kauwen innemen (met of zonder water).
  • Gebruikt u tabletten tegen maagzuur, neem deze dan een uur na de laxeermiddelen in.

Om 22.00 uur:

  • De andere helft van de verdunde E-Z-CAT opdrinken.

Dag van het onderzoek

Voor het onderzoek mag u niets eten. Wel is het drinken van 1 glaasje (gezeefd) vruchtensap en van 1 kopje thee of koffie toegestaan. Als het onderzoek na 13.30 uur is, dan kunt u als ‘ontbijt’ een pakje Nutridrink nemen. Om 11.00 uur kunt u een kop bouillon of thee of koffie nemen.


Voorbereiding overig

Meer informatie over kleding, stoma, zwangerschap en begeleiding. lees meer

Voorbereiding overig

Kleding

Bedenk bij de keuze van uw kleding dat hier geen metaal aan mag zitten. Kettingen en kleren met metaal (ritsen, knopen, haakjes) moet u uitdoen.

Zwanger

Als u zwanger bent, kan dit onderzoek niet bij u worden uitgevoerd. Neem in dat geval contact op met de behandelend arts.

Stoma

Als u een colo- of ileostoma heeft kan dit onderzoek bij u worden uitgevoerd. Bij een ileostoma hoeft geen voorbereiding met het dieet en de medicatie gevolgd te worden.

Begeleiding

Tijdens het onderzoek kunt u last krijgen van krampen. In dat geval dienen we u het medicijn Buscopan toe (zie bijsluiter). We controleren vooraf of u dit middel toegediend mag krijgen. Door dit middel kunt u even wazig gaan zien. In verband met de darmkrampen die u misschien na het onderzoek nog heeft, kan het fijn zijn om begeleiding bij u te hebben zodat u niet zelf aan het verkeer hoeft deel te nemen.


Tijdens het onderzoek

Met een CT-scan maken we opnamen van uw lichaam. Met behulp van röntgenstralen kunnen we dunne dwarsdoorsneden maken van het te onderzoeken lichaamsdeel. U ligt tijdens het onderzoek op een onderzoekstafel en schuift door een ring van 70 cm hoog en 50 cm diep. lees meer

Tijdens het onderzoek

Met een CT-scan maken we opnamen van uw lichaam. Met behulp van röntgenstralen kunnen we dunne dwarsdoorsneden maken van het te onderzoeken lichaamsdeel. U ligt tijdens het onderzoek op een onderzoekstafel en schuift door een ring van 70 cm hoog en 50 cm diep. Uw buik ligt in de ring met uw hoofd heeft u vrij zicht. De armen houdt u tijdens het maken van de opnamen langs het hoofd.

U komt op de onderzoekstafel te liggen, waarna we mogelijk een medicijn toedienen via een infuus. Dit zorgt er voor dat u minder last heeft van buikkrampen tijdens het onderzoek. Hierna gaat u op de zij liggen en brengen we een kort, dun slangetje in uw anus. Via dit slangetje spuiten we koolzuurgas in uw dikke darm. De eerste opname maken we terwijl u op de rug ligt, daarna draait u op de buik en maken we de tweede opname. Indien de darmen hierna nog niet voldoende afgebeeld zijn, wordt er nog een derde opname in zijligging gemaakt. Een opname duurt enkele seconden. Na het maken van de opnamen gaat het slangetje eruit en kunt u van tafel.

Het onderzoek duurt in totaal ongeveer 30 minuten.


Na het onderzoek

Na het maken van de CT-opnamen kunt u naar het toilet en raakt u een groot gedeelte van de lucht weer kwijt. Neem de tijd om uw darmen tot rust te laten komen. lees meer

Meer informatie


Afspraak maken of verhinderd

Uw behandelend arts vraagt uw behandeling aan. U ontvangt een oproep.

lees meer

Afspraak maken of verhinderd

Uw behandelend arts vraagt uw onderzoek of behandeling bij ons aan. U ontvangt van ons een oproep.
Moet uw onderzoek of behandeling binnen 15 weken plaatsvinden, dan ontvangt u de oproep zo snel mogelijk.
Heeft u met uw arts afgesproken dat het (controle-)onderzoek pas over een paar maanden gaat plaatsvinden, dan ontvangt u de oproep ongeveer 15 weken voor het onderzoek, niet eerder.

Het is belangrijk dat u op tijd aanwezig bent, omdat anders het onderzoek niet kan doorgaan. Als u op de afgesproken tijd verhinderd bent, neem dan zo snel mogelijk contact met ons op. Belt u dan tijdens kantooruren van 8.30-17.00 uur met de afdeling Radiologie telefoonnummer (024) 361 45 29  We maken dan, als dat mogelijk is, meteen een nieuwe afspraak.

  • Medewerkers
  • Intranet