Wat is een CT-scan?
Met een CT-scan maken we opnamen van uw lichaam. Met behulp van röntgenstralen kunnen we dunne dwarsdoorsneden maken van het te onderzoeken lichaamsdeel.
Tijdens het onderzoek
Mogelijk verzoeken we u een deel van uw kleren uit te trekken, afhankelijk van welk lichaamsdeel we afbeelden. Bij sommige onderzoeken dienen we een contrastmiddel toe via infuus of we vragen u om het te drinken. lees meerTijdens het onderzoek
Mogelijk verzoeken we u een deel van uw kleren uit te trekken, afhankelijk van welk lichaamsdeel we afbeelden. Bij sommige onderzoeken dienen we een contrastmiddel toe via een infuus of door u water of contrastmiddel te laten drinken. We schuiven u daarna op de onderzoekstafel door het CT-apparaat, een ‘ring’ van 70 cm doorsnede en 50 cm diep, om de opnamen te maken. Bij een CT van uw longen of buik verzoeken we vaak om uw adem in te houden.
De gemiddelde duur van het onderzoek is 20 minuten, maar het kan variëren van 10 minuten tot een uur.
Na het onderzoek
Als u van ons een infuus heeft gekregen, wordt dit door ons verwijderd en kunt u de afdeling verlaten. We regelen vervoer voor u als u bent opgenomen of als u ambulancevervoer nodig heeft.
lees meerNa het onderzoek
Als u van ons een infuus heeft gekregen, dan verwijderen wij deze. Daarna kunt u de afdeling verlaten. We regelen vervoer voor u als u bent opgenomen of als u ambulancevervoer nodig heeft. Als bij u contrastmiddel via een infuus is gegeven, is het belangrijk dat u tot 24 uur na het onderzoek goed drinkt, zodat uw nieren dit middel weer uitscheiden.
Uitslag
De radioloog die het onderzoek verricht en/of de beelden beoordeelt, brengt zo snel mogelijk verslag uit aan uw behandelend arts. U krijgt de uitslag dus van uw behandelend arts.
Onderzoek CT-scan bij kinderen
Met een CT-scan maken we met behulp van röntgenstralen opnamen van het lichaam van uw kind.
lees meerVerschillende soorten CT-scans
Welke CT-scan is op u van toepassing?
Wanneer wij u uitnodigen voor een CT-scan, dan staat in de afspraakbrief welke CT-scan bij u zal worden uitgevoerd, zodat u zich goed kunt voorbereiden. Lees deze informatie goed, sommige scans vragen meer voorbereiding.
Controlelijst bij contrastmiddel via infuus invullen 3 weken vóór uw afspraak
Voordat het contrastmiddel via infuus kan worden toegediend verzoeken wij u thuis alvast de vragen uit de controlelijst te beantwoorden. lees meerControlelijst bij contrastmiddel via infuus invullen 3 weken vóór uw afspraak
Mijn Radboud
Voordat het contrastmiddel via infuus kan worden toegediend verzoeken wij u thuis alvast deze vragenlijst (contrastcontrolelijst) in te vullen. U kunt de contrastcontrolelijst invullen via Mijn Radboud óf als u de activatiecode uit uw afspraakbrief heeft geactiveerd.
We verzoeken u de controlelijst in te vullen vanaf 3 weken voor uw afspraak. Dan hebben wij voldoende tijd om e.e.a. uit te zoeken indien dat nodig is. Als u de lijst invult via Mijn Radboud of de activatiecode dan nemen wij contact met u op wanneer wij meer informatie nodig hebben.
Meer informatie over mijn Radboud.
Activatiecode
Heeft u van ons een activatiecode gekregen in uw afspraakbrief, dan moet u de activatiecode activeren voordat deze verloopt. Instructiefilm (Youtube). U activeert de activatiecode via mijn Radboud. Daar vindt u tevens meer informatie over de activatiecode.
Direct inloggen
Om direct in te loggen op mijnRadboud, klik hier.
Later nogmaals naar mijnRadboud gaan, kan door te klikken op de afbeelding van het hoofd (deze afbeelding is op elke webpagina steeds rechtsboven in beeld).
Als invullen via internet niet lukt, papieren versie
Voordat het contrastmiddel via infuus kan worden toegediend verzoeken wij u thuis alvast deze vragenlijst (contrastcontrolelijst) af te drukken en in te vullen. Heeft u geen printer, bekijkt u dan toch de vragen. Het kan zijn dat u ons vooraf moet bellen of dat u niet zelf deel kunt nemen aan het verkeer na het onderzoek.
Naar de contrastcontrolelijst.
Meer informatie
Afspraak maken of verhinderd
Uw behandelend arts vraagt uw behandeling aan. U ontvangt een oproep.
lees meer