Afspraak maken?

Uw behandelend arts vraagt uw onderzoek of behandeling bij ons aan. U ontvangt van ons een oproep.
Moet uw onderzoek of behandeling binnen 15 weken plaatsvinden, dan ontvangt u de oproep zo snel mogelijk.
Heeft u met uw arts afgesproken dat het (controle-)onderzoek pas over een paar maanden gaat plaatsvinden, dan ontvangt u de oproep ongeveer 15 weken voor het onderzoek, niet eerder.

Het is belangrijk dat u op tijd aanwezig bent, omdat anders het onderzoek niet kan doorgaan. Als u op de afgesproken tijd verhinderd bent, neem dan zo snel mogelijk contact met ons op. Belt u dan tijdens kantooruren van 8.30-17.00 uur met de afdeling Radiologie telefoonnummer (024) 361 45 25. We maken dan, als dat mogelijk is, meteen een nieuwe afspraak.

Patiëntenzorg Onderzoeken CT-scan bij kinderen

Wat is een CT-scan?

Bij een CT-onderzoek worden met behulp van röntgenstralen dunne dwarsdoorsneden van het te onderzoeken lichaamsdeel van uw kind gemaakt. Tijdens de opnames ligt uw kind op een onderzoekstafel die in een ‘ring’ van 60 cm doorsnede en 50 cm diep wordt geschoven.

Kindertrauma team Voor ouders van kinderen die een ongeval hebben gehad.

Informatie voor ouders van patiënten die een ongeval gehad hebben en met X, CT en echo opgevangen worden door het kindertrauma team.

Thuisarts kindertrauma

Voorbereidingsfilmpjes


CT-scan van het hoofd


CT-scan van de buik


CT-scan met een infuus

Het onderzoek


Voor het onderzoek

Het is goed om met uw kind over het onderzoek te praten en samen filmpjes te bekijken. Wanneer uw kind weet wat er gaat gebeuren, kan het beter meewerken. lees meer

Voor het onderzoek

Het is goed om van te voren met uw kind over het onderzoek te praten. Wanneer uw kind weet wat er gaat gebeuren, kan het beter meewerken.

  • Uw kind moet vóór de CT-scan oorbellen, speldjes, halskettingen en piercings uitdoen, als ze op de plek zitten die onderzocht moet worden. Uw kind kan gewone kleding dragen. Als uw kind een rompertje draagt, kan het zijn dat we last hebben van de drukkers. Ook die mogen niet zitten op de plaats die onderzocht moet worden.
  • Het is belangrijk dat uw kind tijdens het onderzoek stil blijft liggen. We kunnen uw kind hier op verschillende manieren bij helpen:
    • U kunt uw kind thuis voorbereiden op het onderzoek door te oefenen, met bijvoorbeeld een open doos zonder bodem als CT ring.
    • Bij kleine kinderen kunnen wij eventueel een vacuümmatras gebruiken. Uw kind ligt dan op een soort plastic dekbed en door dit dekbed vacuüm te zuigen, kan uw kind zich niet bewegen.

Bij uw kind blijven tijdens het onderzoek 

Tijdens het onderzoek kunt u bij uw kind blijven. Alleen als u zwanger bent, moet u de ruimte u tijdens het maken van de scan verlaten.


Tijdens het onderzoek

Tijdens het onderzoek ligt uw kind op een onderzoekstafel. Hierbij moet uw kind zo stil mogelijk liggen. U mag tijdens het onderzoek bij uw kind blijven.

lees meer

Tijdens het onderzoek

Op de afgesproken dag en tijd meldt u zich aan de balie van de afdeling Radiologie. De Medisch Beeldvormings- en Bestralingsdeskundige (MBB’er) haalt u en uw kind op uit de wachtkamer en brengt u naar de onderzoekkamer. Daar kunt u uw kind zelf op de onderzoektafel leggen.

Een ouder/verzorger die tijdens het onderzoek bij het kind wil blijven, krijgt een loodschort aan. De MBB’er voert het onderzoek uit. Deze legt uw kind in de juiste houding op de onderzoekstafel en schuift de onderzoektafel in een ring, die ongeveer 50 centimeter diep en 60 cm breed is. Tijdens het maken van de scan hoort uw kind de röntgenbuis zoemen.  

Stil liggen 

Tijdens het maken van de opnames mag uw kind niet bewegen. Om uw kind te helpen stil te liggen, leggen we als het nodig is kussentjes of bandjes over het lichaam. Kleine kinderen die nog niet goed zelfstandig stil kunnen blijven liggen, helpen we met een vacuümmatras. Dit is een luchtkussen gevuld met hele kleine bolletjes. Dit kussen leggen we om uw kind heen. Vervolgens zuigen we de lucht uit het kussen, waardoor het kussen uw kind ondersteunt om in de juiste houding te blijven liggen. Zo kunnen eventueel de armen boven het hoofd blijven liggen, of naast het lichaam, zonder dat het kind ze meteen weg kan trekken. 

Voor kinderen voelt dit vaak als een soort inbakeren. De meesten vinden het ook wel fijn liggen als ze er eenmaal in liggen. Het zit niet strak om het lichaam. De wanden van het kussen zijn flexibel en de bovenkant blijft open. 

Bij kinderen die te groot zijn voor het vacuümmatras kunnen ouders helpen. U kunt dan de handen van uw kind vasthouden en het zo helpen om in de juiste houding te blijven liggen.

Vacuümmatras

Een onderzoek met contrastvloeistof

Sommige afwijkingen zijn op een CT-scan beter te zien als er contrastvloeistof wordt gebruikt. Uw kind krijgt de contrastvloeistof bij sommige CT-scans via een infuus toegediend. Als uw kind voor een CT scan van de buik komt, kan de contrastvloeistof daarnaast ingenomen worden door het te drinken.
 
Infuus
Als de contrastvloeistof via een infuus ingespoten moet worden in een bloedvat: om er zeker van te zijn dat de contrastvloeistof veilig gegeven kan worden, controleert de behandelend arts eerst of uw kind de contrastvloeistof mag krijgen. De meeste kinderen krijgen een warm gevoel tijdens het inspuiten. Sommige krijgen een vreemde smaak in de mond en het gevoel alsof ze in de broek plassen. Dit trekt na enkele seconden weg. Een kinderarts of physician assistent brengt het infuus aan in de arm. Dit gebeurt op de polikliniek kinderen en jeugdigen, kinderdagbehandeling of op de verpleegafdeling. Hierna gaat u samen met een verpleegkundige naar de afdeling Radiologie.
 
Kinderen tot 18 jaar

  • mogen de ochtend van het onderzoek een licht ontbijt: alleen thee met een beschuitje.
  • mogen voor het onderzoek geen kauwgom gebruiken, omdat er dan te veel lucht in de maag/darmen komt.
  • voor kinderen met sondevoeding geldt dat de sondevoeding niet stopgezet hoeft te worden voor het onderzoek.

Duur van het onderzoek

Het totale onderzoek duurt zonder contrastvloeistof ongeveer 5 minuten, met contrastvloeistof een paar minuten langer. De CT-opnames zelf duren telkens slechts enkele seconden.


Na het onderzoek

Na het onderzoek mag uw kind meestal meteen naar huis.  Als uw kind een scan met contrastvloeistof heeft gehad kan het last hebben diaree of nadorst. De uitslag krijgt u van de behandelend arts.

lees meer

Na het onderzoek

Na het onderzoek mag uw kind meestal meteen naar huis of naar de verpleegafdeling waar uw kind is opgenomen.  

Zorg na toediening contrastvloeistof met infuus

De contrastvloeistof onttrekt vocht aan het lichaam. Het geeft een soort nadorst. Geef uw kind daarom extra te drinken.

Uitslag

De uitslag krijgt u tijdens een afspraak met de kinderarts waar uw kind onder behandeling is. Deze is meestal binnen 1 week bekend.

Verslag radiologisch onderzoek of behandeling in mijnRadboud

In mijnRadboud kunt u het verslag van het onderzoek of de behandeling (geen beelden) inzien. lees meer

Verslag radiologisch onderzoek of behandeling in mijnRadboud

Binnen enkele dagen na het onderzoek of de behandeling bekijkt de radioloog de beelden en maakt een verslag van zijn bevindingen. Dit stuurt hij naar de behandelaar van uw kind. In mijnRadboud kunt u het verslag (geen beelden) 7 dagen nadat de radioloog het klaar heeft inzien. U vindt het in mijnRadboud bij ‘Uitslagen’ onder het tabblad ‘Mijn Dossier’. Wat het verslag voor uw kind betekent bespreekt de behandelaar met u tijdens uw volgende afspraak.


Als er contrastmiddel naast het bloedvat komt

Bij het toedienen van contrastmiddel via een bloedvat is het mogelijk dat er contrastmiddel naast het bloedvat terecht komt. De kans hierop is kleiner dan 1%.

lees meer

Meer informatie


Afspraak maken?

Uw behandelend arts vraagt uw onderzoek aan. U ontvangt een oproep. lees meer
  • Medewerkers
  • Intranet