Wat is een CT-scan?
Bij een CT-onderzoek worden met behulp van röntgenstralen dunne dwarsdoorsneden van het te onderzoeken lichaamsdeel van uw kind gemaakt. Tijdens de opnames ligt uw kind op een onderzoekstafel die in een ‘ring’ van 60 cm doorsnede en 50 cm diep wordt geschoven.Kindertrauma team Voor ouders van kinderen die een ongeval hebben gehad.
Informatie voor ouders van patiënten die een ongeval gehad hebben en met X, CT en echo opgevangen worden door het kindertrauma team.
Thuisarts kindertraumaVoorbereidingsfilmpjes
CT-scan van het hoofd
CT-scan van de buik
CT-scan met een infuus
Het onderzoek
Voor het onderzoek
Het is goed om met uw kind over het onderzoek te praten en samen filmpjes te bekijken. Wanneer uw kind weet wat er gaat gebeuren, kan het beter meewerken. lees meerVoor het onderzoek
Het is goed om van te voren met uw kind over het onderzoek te praten. Wanneer uw kind weet wat er gaat gebeuren, kan het beter meewerken.
- Uw kind moet vóór de CT-scan oorbellen, speldjes, halskettingen en piercings uitdoen, als ze op de plek zitten die onderzocht moet worden. Uw kind kan gewone kleding dragen. Als uw kind een rompertje draagt, kan het zijn dat we last hebben van de drukkers. Ook die mogen niet zitten op de plaats die onderzocht moet worden.
- Het is belangrijk dat uw kind tijdens het onderzoek stil blijft liggen. We kunnen uw kind hier op verschillende manieren bij helpen:
- U kunt uw kind thuis voorbereiden op het onderzoek door te oefenen, met bijvoorbeeld een open doos zonder bodem als CT ring.
- Bij kleine kinderen kunnen wij eventueel een vacuümmatras gebruiken. Uw kind ligt dan op een soort plastic dekbed en door dit dekbed vacuüm te zuigen, kan uw kind zich niet bewegen.
Bij uw kind blijven tijdens het onderzoek
Tijdens het onderzoek kunt u bij uw kind blijven. Alleen als u zwanger bent, moet u de ruimte u tijdens het maken van de scan verlaten.
Tijdens het onderzoek
Tijdens het onderzoek ligt uw kind op een onderzoekstafel. Hierbij moet uw kind zo stil mogelijk liggen. U mag tijdens het onderzoek bij uw kind blijven.
lees meerNa het onderzoek
Na het onderzoek mag uw kind meestal meteen naar huis. Als uw kind een scan met contrastvloeistof heeft gehad kan het last hebben diaree of nadorst. De uitslag krijgt u van de behandelend arts.
lees meerNa het onderzoek
Na het onderzoek mag uw kind meestal meteen naar huis of naar de verpleegafdeling waar uw kind is opgenomen.
Zorg na toediening contrastvloeistof met infuus
De contrastvloeistof onttrekt vocht aan het lichaam. Het geeft een soort nadorst. Geef uw kind daarom extra te drinken.
Uitslag
De uitslag krijgt u tijdens een afspraak met de kinderarts waar uw kind onder behandeling is. Deze is meestal binnen 1 week bekend.
Verslag radiologisch onderzoek of behandeling in mijnRadboud
In mijnRadboud kunt u het verslag van het onderzoek of de behandeling (geen beelden) inzien. lees meerVerslag radiologisch onderzoek of behandeling in mijnRadboud
Binnen enkele dagen na het onderzoek of de behandeling bekijkt de radioloog de beelden en maakt een verslag van zijn bevindingen. Dit stuurt hij naar de behandelaar van uw kind. In mijnRadboud kunt u het verslag (geen beelden) 7 dagen nadat de radioloog het klaar heeft inzien. U vindt het in mijnRadboud bij ‘Uitslagen’ onder het tabblad ‘Mijn Dossier’. Wat het verslag voor uw kind betekent bespreekt de behandelaar met u tijdens uw volgende afspraak.
Als er contrastmiddel naast het bloedvat komt
Bij het toedienen van contrastmiddel via een bloedvat is het mogelijk dat er contrastmiddel naast het bloedvat terecht komt. De kans hierop is kleiner dan 1%.
lees meerMeer informatie
Afspraak maken?
Uw behandelend arts vraagt uw onderzoek aan. U ontvangt een oproep. lees meerAfspraak maken?
Uw behandelend arts vraagt uw onderzoek of behandeling bij ons aan. U ontvangt van ons een oproep.
Moet uw onderzoek of behandeling binnen 15 weken plaatsvinden, dan ontvangt u de oproep zo snel mogelijk.
Heeft u met uw arts afgesproken dat het (controle-)onderzoek pas over een paar maanden gaat plaatsvinden, dan ontvangt u de oproep ongeveer 15 weken voor het onderzoek, niet eerder.
Het is belangrijk dat u op tijd aanwezig bent, omdat anders het onderzoek niet kan doorgaan. Als u op de afgesproken tijd verhinderd bent, neem dan zo snel mogelijk contact met ons op. Belt u dan tijdens kantooruren van 8.30-17.00 uur met de afdeling Radiologie telefoonnummer (024) 361 45 25. We maken dan, als dat mogelijk is, meteen een nieuwe afspraak.