Over een CT Lymfangiografie
Een CT lymfangiografie scan wordt uitgevoerd bij een (vermoedelijke) lekkage of abnormale stroming van lymfe of chylus. Met de scan kan de plek van de lekkage in beeld worden gebracht. Op basis daarvan wordt de geschikte behandeling bepaald.
lees meerOver een CT Lymfangiografie
Waarom een CT-scan van de lymfeklieren?
Lymfe is bloed zonder rode bloedcellen. In het lichaam zit de lymfe in de lymfevaten en tussen de cellen in. Het is bijvoorbeeld zichtbaar als wondvocht. Lymfe bevat witte bloedcellen, die infecties bestrijden. Het lymfe dat uit de darmen komt is rijk aan vetten en eiwitten, en heet chylus. Lymfe en chylus zijn belangrijk voor het lichaam, namelijk voor de afweer tegen infecties en voor voedingstoffen.
De reden voor deze speciale CT lymfangiografie scan is, dat bij u een (vermoedelijke) lekkage of abnormale stroming van lymfe of chylus is. Het kan zijn dat lymfe of chylus lekken in de buikholte, in de borstholte of door de huid heen. Dit kan ontstaan door een aangeboren afwijking in de lymfevaten of door een beschadiging aan de lymfevaten na een operatie of infectie. De plek van de lekkage kan op de CT-scan in beeld worden gebracht. Dat kan helpen bij het overwegen en bepalen van een behandeling. Sommige lekkages kunnen behandeld worden door een dieet, andere door het dichtmaken van de betreffende lymfevaten door een interventieradioloog (‘emboliseren’) en andere door een operatie.
Over het onderzoek
Voor het onderzoek
Voorafgaand aan het onderzoek zijn er een aantal zaken waar u rekening mee moeten houden.
lees meerVoor het onderzoek
U meldt zich voor de afspraak op de afdeling Radiologie (route 780), waar u vervolgens wordt opgehaald door een CT laborant. Soms krijgt u een vette drank (Nutricia Calogen) te drinken. Door dit extra vet gaat de lymfe beter stromen, waardoor een lekkage makkelijker aangetoond kan worden. Soms kan een verdovende zalf (EMLA) op uw liezen worden aangebracht, zodat het prikken minder gevoelig is. Dit is niet altijd nodig.
Voor het onderzoek hoeft u niet nuchter te zijn. Uw medicijnen kunt u nemen zoals u gewend bent. Vanwege het plaatsen van de naalden in de liezen, raden we u aan om een dag van tevoren beide liezen tot op de bovenbenen te scheren, zodat het verwijderen van de pleisters minder pijnlijk is.
Tijdens het onderzoek
Een CT lymfangiografie is een bewerkelijke scan en kan u als patiënt veel energie kosten. Het gehele onderzoek duurt ongeveer 1 uur.
lees meerNa het onderzoek
Als u niet opgenomen bent, kunt u na het onderzoek gewoon naar huis. We raden aan om iemand bij u te hebben om u te brengen en halen.
lees meerNa het onderzoek
Als de scan klaar is, worden de naalden verwijderd en kunt u zich weer aankleden.
Naar huis
Als u niet opgenomen bent, kunt u na het onderzoek gewoon naar huis. We raden aan om iemand bij u te hebben om u te brengen en halen. De aangeprikte lymfeklieren kunnen nog enige tijde gevoelig blijven. Dit duurt meestal niet langer dan een paar uur tot een dag.
Uitslag
Uw behandelend arts zal na ongeveer een week de uitslag van de scan hebben en met u bespreken wat de volgende stap in uw behandeling kan zijn.
Meer informatie
Mocht u vragen hebben, neemt u dan contact op met u behandelend arts, of met de afdeling Radiologie van het Radboudumc via 024 – 3614529.
Graag meer informatie over het krijgen van een CT-scan? Kijk dan hier.
Verslag radiologisch onderzoek of behandeling in mijnRadboud
In mijnRadboud kunt u het verslag (geen beelden) inzien.
lees meerVerslag radiologisch onderzoek of behandeling in mijnRadboud
Nadat het onderzoek of de behandeling klaar is, bekijkt de radioloog de beelden. Hij doet dit soms dezelfde dag al, soms een paar dagen later. Hij maakt hiervan een verslag dat hij naar uw behandelaar stuurt. Uw behandelaar bekijkt dit verslag. Samen met de uitslagen van eventuele andere onderzoeken kan uw behandelaar een conclusie trekken. In mijnRadboud kunt u het verslag (geen beelden) inzien. Het verslag wordt 7 dagen nadat de radioloog het klaar heeft, zichtbaar gemaakt. In mijnRadboud bij ‘Uitslagen’ onder het tabblad ‘Mijn Dossier’ wordt het verslag getoond. Wat het verslag voor u betekent bespreekt uw behandelaar met u tijdens uw volgende afspraak.
Doordat er tijd kan zitten tussen het uitvoeren van het onderzoek en het maken van het verslag, staat de uitslag niet standaard 7 dagen na uw onderzoek in mijnRadboud, maar na 7 dagen + de tijd die de radioloog nodig heeft voor het maken van het verslag.
Bespreek vragen en opmerkingen met uw behandelaar
Radiologische verslagen zijn gemaakt voor uw behandelend arts. Hierdoor kan het voorkomen dat er voor u onbekende woorden worden gebruikt. Wij vragen u om niet zelfstandig conclusies te trekken op basis van de verslagen. Heeft u vragen over het verslag? Schrijf deze dan op en bespreek ze met uw behandelaar tijdens uw volgende afspraak. Uw behandelaar kan u dan meer vertellen over de betekenis van deze verslagen.
Wetenschappelijk onderzoek
Als uw onderzoek (deels) plaatsvindt in het kader van wetenschappelijk onderzoek, is de uitslag niet zichtbaar in mijnRadboud.
CT-scan tijdens de zwangerschap
Een CT-scan gebruikt röntgenstraling die mogelijk schade kan veroorzaken, maar meestal is de straling laag en veilig tijdens de zwangerschap.
lees meerCT-scan tijdens de zwangerschap
Een CT-scan wordt gedaan met röntgenstraling. Deze straling kan mogelijk schade aan uw baby veroorzaken, maar alleen bij veel straling. Tijdens de meeste CT onderzoeken gebruiken we weinig straling. Deze kunnen daarom plaatsvinden tijdens uw zwangerschap. Uw arts bekijkt, samen met u, wat de mogelijkheden zijn. Bij sommige onderzoeken wordt contrastmiddel gebruikt. Dit is veilig voor u en uw baby, ook als u borstvoeding geeft.
Meer informatie
Afspraak maken
Uw behandelend arts vraagt uw onderzoek of behandeling bij ons aan. U ontvangt van ons een oproep.
Moet uw onderzoek of behandeling binnen 15 weken plaatsvinden, dan ontvangt u de oproep zo snel mogelijk.
Heeft u met uw arts afgesproken dat het (controle-)onderzoek pas over een paar maanden gaat plaatsvinden, dan ontvangt u de oproep ongeveer 15 weken voor het onderzoek, niet eerder.
Het is belangrijk dat u op tijd aanwezig bent, omdat anders het onderzoek niet kan doorgaan. Als u op de afgesproken tijd verhinderd bent, neem dan zo snel mogelijk contact met ons op. Belt u dan tijdens kantooruren van 8.30-17.00 uur met de afdeling Radiologie telefoonnummer (024) 361 45 29. We maken dan, als dat mogelijk is, meteen een nieuwe afspraak.
Naar uw afspraak adres en route
Bezoekadres
Radboudumc hoofdingang
Geert Grooteplein Zuid 10
6525 GA Nijmegen
LET OP:
Meldt u zich 10 minuten voor het afgesproken tijdstip bij de balie van de afdeling Radiologie, route 780. De afdeling is ± 10 minuten lopen vanaf de hoofdingang van het ziekenhuis. U kunt ook gebruik maken van een golfkar.
Als met u is afgesproken dat u voor een onderzoek/behandeling eerst moet worden opgenomen, dan meldt u zich niet bij route 780. Meldt u zich dan bij de verpleegafdeling waar u wordt opgenomen.
Routebeschrijving
Radiologie
Bij Radiologie gebruiken we beeldvormende technieken om ziektes of aandoeningen te onderzoeken. De bekendste technieken zijn röntgenonderzoek, echografie, CT en MRI.
lees meer