Patiëntenzorg Onderzoeken CT Lymfangiografie

Over een CT Lymfangiografie

Een CT lymfangiografie scan wordt uitgevoerd bij een (vermoedelijke) lekkage of abnormale stroming van lymfe of chylus. Met de scan kan de plek van de lekkage in beeld worden gebracht. Op basis daarvan wordt de geschikte behandeling bepaald.

lees meer

Over een CT Lymfangiografie

Waarom een CT-scan van de lymfeklieren?

Lymfe is bloed zonder rode bloedcellen. In het lichaam zit de lymfe in de lymfevaten en tussen de cellen in. Het is bijvoorbeeld zichtbaar als wondvocht. Lymfe bevat witte bloedcellen, die infecties bestrijden. Het lymfe dat uit de darmen komt is rijk aan vetten en eiwitten, en heet chylus. Lymfe en chylus zijn belangrijk voor het lichaam, namelijk voor de afweer tegen infecties en voor voedingstoffen.

De reden voor deze speciale CT lymfangiografie scan is, dat bij u een (vermoedelijke) lekkage of abnormale stroming van lymfe of chylus is. Het kan zijn dat lymfe of chylus lekken in de buikholte, in de borstholte of door de huid heen. Dit kan ontstaan door een aangeboren afwijking in de lymfevaten of door een beschadiging aan de lymfevaten na een operatie of infectie. De plek van de lekkage kan op de CT-scan in beeld worden gebracht. Dat kan helpen bij het overwegen en bepalen van een behandeling. Sommige lekkages kunnen behandeld worden door een dieet, andere door het dichtmaken van de betreffende lymfevaten door een interventieradioloog (‘emboliseren’) en andere door een operatie.


Voor het onderzoek

Voorafgaand aan het onderzoek zijn er een aantal zaken waar u rekening mee moeten houden.

lees meer

Voor het onderzoek

U meldt zich voor de afspraak op de afdeling Radiologie (route 780), waar u vervolgens wordt opgehaald door een CT laborant. Soms krijgt u een vette drank (Nutricia Calogen) te drinken. Door dit extra vet gaat de lymfe beter stromen, waardoor een lekkage makkelijker aangetoond kan worden. Soms kan een verdovende zalf (EMLA) op uw liezen worden aangebracht, zodat het prikken minder gevoelig is. Dit is niet altijd nodig.

Voor het onderzoek hoeft u niet nuchter te zijn. Uw medicijnen kunt u nemen zoals u gewend bent. Vanwege het plaatsen van de naalden in de liezen, raden we u aan om een dag van tevoren beide liezen tot op de bovenbenen te scheren, zodat het verwijderen van de pleisters minder pijnlijk is.


Tijdens het onderzoek

Een CT lymfangiografie is een bewerkelijke scan en kan u als patiënt veel energie kosten. Het gehele onderzoek duurt ongeveer 1 uur.

lees meer

Tijdens het onderzoek

Een CT lymfangiografie is een bewerkelijke scan en kan u als patiënt veel energie kosten.
In de CT-ruimte gaat u op de CT-tafel liggen, met ontblote liezen (omgeving van de liesplooien aan de voorzijde). Vervolgens worden lymfeklieren in de lies gezocht met behulp van een echoapparaat. Wanneer de beste klieren zijn gevonden, brengt de radioloog hierin heel dunne naalden in. Die zijn later tijdens de CT-scan nodig om contrastmiddel in de lymfevaten te brengen zodat die goed in beeld komen. Het aanprikken van de lymfeklieren kan gevoelig zijn, wanneer dat bij u het geval is, kan extra verdoving worden ingespoten. Als de naalden in de klieren zitten, wordt getest of goed contact is met de lymfevaten. Daarna worden de naalden vastgeplakt met grote pleisters (Tegaderm). Het prikken duurt in totaal ongeveer een half uur.

Vervolgens wordt een CT-scan van uw borstkas en buik gemaakt (van de schouders tot en met de liezen). Daarna komt een laborant of radioloog om het contrastmiddel via de naalden in de lymfklieren in de liezen in te spuiten. Dit duurt een paar minuten. Het contrastmiddel komt in de lymfevaten. Daarna volgen nog 1 of meerdere scans van borstkas en buik, tot uw lymfevaten goed te zien zijn. Een radioloog en een of meerdere laboranten zullen de scan begeleiden.

Het gehele onderzoek duurt ongeveer 1 uur. 


Na het onderzoek

Als u niet opgenomen bent, kunt u na het onderzoek gewoon naar huis. We raden aan om iemand bij u te hebben om u te brengen en halen.

lees meer

Na het onderzoek

Als de scan klaar is, worden  de naalden verwijderd en kunt u zich weer aankleden.

Naar huis

Als u niet opgenomen bent, kunt u na het onderzoek gewoon naar huis. We raden aan om iemand bij u te hebben om u te brengen en halen. De aangeprikte lymfeklieren kunnen nog enige tijde gevoelig blijven. Dit duurt meestal niet langer dan een paar uur tot een dag.

Uitslag

Uw behandelend arts zal na ongeveer een week de uitslag van de scan hebben en met u bespreken wat de volgende stap in uw behandeling kan zijn.

Meer informatie

Mocht u vragen hebben, neemt u dan contact op met u behandelend arts, of met de afdeling Radiologie van het Radboudumc via 024 – 3614529.

Graag meer informatie over het krijgen van een CT-scan? Kijk dan hier. 

  • Medewerkers
  • Intranet