Wat is een coloscopie?
Bij een coloscopie bekijkt de arts het slijmvlies van de binnenkant van je dikke darm en het laatste stuk van je dunne darm. Daarbij kijkt hij of zij naar afwijkingen van de slijmvliezen zoals zweertjes, ontstekingen, bloedingen, vernauwingen en poliepen. lees meerWat is een coloscopie?
Bij een coloscopie bekijkt de arts het slijmvlies van de binnenkant van je dikke darm en het laatste stuk van je dunne darm. Daarbij kijkt hij of zij naar afwijkingen van de slijmvliezen zoals zweertjes, ontstekingen, bloedingen, vernauwingen en poliepen (kleine uitstulpingen van het slijmvlies).
Het onderzoek
Voor het onderzoek
Om je dikke darm van binnen goed te kunnen bekijken, moet deze goed schoon zijn. Als onderstaande van toepassing is op je, wil je dit dan aan de verpleegkundige of de dokter vertellen?
lees meerTijdens het onderzoek
De arts gebruikt voor het onderzoek een endoscoop. Dit is een buigzame slang met een doorsnede van ongeveer 1 centimeter.
lees meerTijdens het onderzoek
De arts gebruikt voor het onderzoek een coloscoop. Dit is een buigzame slang met een doorsnede van ongeveer 1 centimeter. Via de anus brengt de arts de slang in de dikke darm. Aan het eind van de slang zit een videocamera en een lichtbron. Zo kan de arts de binnenkant van je darm zien op een monitor. Om beter overzicht te krijgen van de slijmvliezen blaast de arts soms wat lucht in je darm via de scoop. De arts kan ook kleine hapjes van je slijmvliezen wegnemen (biopten). Deze hapjes (weefselonderzoek) sturen we naar het laboratorium om na te kijken.
Na het onderzoek
Na het onderzoek ga je naar de uitslaapafdeling. Bij een coloscopie zijn er bijna nooit problemen. Het is een heel veilig onderzoek. Later die dag komt de dokter langs om de uitslag van de beelden te bespreken. lees meerNa het onderzoek
Na het onderzoek ga je naar de uitslaapafdeling. Als je na het onderzoek windjes moet laten is dit niet erg. Dit kan gebeuren omdat er wat lucht in je darm is geblazen. Soms kun je ook last hebben van lichte darmkrampen.
Mogelijke problemen
Problemen na een operatie, noemen we complicaties. Bij een coloscopie zijn er bijna nooit complicaties. Het is een heel veilig onderzoek. Bij minder dan 1 op de 1000 onderzoeken is er een kans op een gaatje in de darm. Het kan dan nodig zijn om met een operatie zo’n gaatje dicht te maken. Soms kan een bloeding of nabloeding ontstaan, ook de kans op zo’n complicatie is erg klein.
Uitslag
Later die dag komt de dokter langs om de uitslag van de beelden te bespreken. De uitslag van het weefsel-onderzoek van de biopten duurt een paar dagen. We maken daarvoor vervolgafspraken.
Meer informatie
Kinder Maag-, Darm- en Leverziekten
Bezoekadres
Radboudumc hoofdingang
Geert Grooteplein Zuid 10
6525 GA Nijmegen