Over Wertheim-Meigsoperatie
De Wertheim-Meigs operatie is de standaard operatie bij baarmoederhalskanker, waarbij de baarmoeder inclusief baarmoedermond, steunweefsels en bovenste deel van de vagina verwijderd worden. lees meerOver Wertheim-Meigsoperatie
De Wertheim-Meigs operatie is de standaard operatie bij baarmoederhalskanker, waarbij de baarmoeder inclusief baarmoedermond, steunweefsels en bovenste deel van de vagina verwijderd worden. Ook worden de lymfklieren in het bekken meegenomen. De ingreep kan zowel via een buiksnede alsook met een (robot) kijkoperatie worden uitgevoerd.
Baarmoederhalskanker (cervixcarcinoom)
Bij baarmoederhalskanker is er sprake van een kwaadaardig gezwel (een tumor) aan de baarmoederhals. Ieder jaar krijgen ongeveer 800 mensen in Nederland baarmoederhalskanker.
lees meerVoor de operatie
Voordat we beginnen met de operatie, spreken we nog een aantal zaken met u door. lees meerVoor de operatie
Voordat we beginnen met de operatie, spreken we nog een aantal zaken met u door. De arts bespreekt bijvoorbeeld met u of robotchirurgie mogelijk is. Robotchirurgie is een kijkoperatie met een operatierobot. Hierdoor krijgt u kleine littekens en bent u sneller hersteld van de ingreep.
Van tevoren heeft u altijd een gesprek met de anesthesioloog. Dit komt omdat de ingreep onder verdoving (narcose) plaats vindt. De anesthesioloog beoordeelt uw algehele gezondheidstoestand. Hij bespreekt ook met u welke medicijnen u wel en niet mag blijven gebruiken.
Via de arts wordt u in contact gebracht met een (oncologie-) verpleegkundige die u meer informatie geeft over de operatie en de opname op de verpleegafdeling. Er worden vragen gesteld over uw ziekzijn en hoe u daarmee omgaat. Zo nodig kan er extra begeleiding worden geregeld. Daarnaast wordt uw voeding besproken en krijgt u hierover zo nodig adviezen. Ook komen uw sociale omstandigheden aan de orde, om na te gaan of er voldoende hulp is als u weer thuis bent.
Behandeling Anesthesie
Als u naar het Radboudumc komt voor een operatie dan krijgt u te maken met anesthesie (verdoving of narcose). Ook voor andere ingrepen, zoals een behandeling of onderzoek, is anesthesie soms nodig. Anesthesie zorgt ervoor dat u tijdens de behandeling geen pijn heeft.
lees meerVerloop van de operatie
Tijdens de operatie worden uw baarmoeder, baarmoederhals, lymfeklieren en een stukje van de vaginatop verwijderd. lees meerVerloop van de operatie
Tijdens de operatie worden uw baarmoeder, baarmoederhals, lymfeklieren en een stukje van de vaginatop verwijderd. De operatie duurt vier tot vijf uur. Er wordt een huidsnede gemaakt van het schaambeen tot boven de navel. Deze snede zorgt ervoor dat het operatieveld goed zichtbaar is.
Als de tumor klein is, kan de operatie met een (robot) kijkoperatie worden uitgevoerd. Hierdoor krijgt u kleinere littekens en herstelt u sneller van de ingreep.
Als u ouder bent dan 45 jaar, worden ook de eierstokken weggenomen. Soms hangt de arts (een van) de eierstokken wat hoger. Dit is om te voorkomen dat de eierstokken bij eventueel volgende radiotherapie ook bestraald worden.
Na de operatie
Na de operatie blijft u nog enkele dagen in ons ziekenhuis om te herstellen. In de periode na de operatie kunt u zich onzeker voelen. Hier geven wij u enkele richtlijnen. lees meerNa de operatie
Na de operatie blijft u nog enkele dagen in ons ziekenhuis om te herstellen. U wordt wakker op de verkoeverafdeling en gaat daarna naar de verpleegafdeling. Na de operatie heeft u een infuus in uw arm voor het toedienen van vocht en eventuele medicijnen. Soms zitten er één of twee slangetjes in uw buik om wondvocht af te voeren. Deze noemen we drains. Het verwijderde weefsel wordt opgestuurd naar de patholoog. Deze onderzoekt het onder de microscoop. Na 10 tot 14 dagen krijgt u de uitslag hiervan in een gesprek op de polikliniek.
Controle
U komt na de operatie regelmatig op controle. De eerste keer is 6 weken na de operatie. Uw lichamelijke conditie zal geleidelijk verbeteren. Het is normaal dat het herstel enkele weken in beslag neemt.
Doe rustig aan
In de periode na de operatie kunt u zich onzeker voelen. Hier geven wij u enkele richtlijnen.
Het belangrijkste advies is: ‘Luister goed naar uw lichaam’. Uw lichaam geeft aan als iets niet gaat. Het is niet zo dat u niets kunt, maar u moet de werkzaamheden overdag verdelen en tussendoor rust nemen. Meer pijn krijgen of eerder moe zijn betekent dat u teveel hebt gedaan. Het is verstandig om dan wat rustiger aan te doen. De moeheid en de toegenomen pijn zijn een signaal van het lichaam. Besef dat elke dag anders is; de ene dag gaat soms beter dan de andere.
Voor een goede genezing van de wond is het belangrijk dat u de eerste weken na de operatie rustig aan doet. Hoe lang deze periode duurt, is afhankelijk van de aard van de ingreep, maar geldt zowel voor vaginale als voor buikwonden. Omdat het begrip ‘rustig’ door iedereen anders wordt ingevuld, is het belangrijk dat u op onderstaande leefregels let. In de loop van de weken kunt u steeds meer. Luister vooral goed naar uw lichaam.
Extra hulp in huis
Het is belangrijk om te zorgen voor extra hulp in huis. Veel gehoorde uitspraken als ‘ik doe het zelf wel even’ en ‘op mijn manier gaat het sneller’ zorgen ervoor dat het genezingsproces juist wordt verlengd. U kunt alleen rustig zittend werk verrichten zoals de was vouwen, het eten voorbereiden en de administratie bijhouden. Voor de overige werkzaamheden bent u aangewezen op uw partner, kinderen, familie en/of vrienden. Daarnaast is het mogelijk om thuiszorg aan te vragen. De kosten hiervan worden bepaald naar inkomen aan de hand
van landelijke richtlijnen. Het is verstandig om al voor opname na te gaan wat voor u mogelijk is aan thuiszorg.
Bewegen en belasten
Verricht geen werkzaamheden waarbij u rek- en strekbewegingen moet maken. Hierbij kunt u denken aan bedden opmaken, ramen zemen en stofzuigen. Als u moet bukken, buig dan door uw knieën en houd uw rug gestrekt.
Tillen
Na de operatie mag u meestal niet meer dan acht kilo tillen. Hoeveel u precies mag tillen is afhankelijk van de operatie die u hebt ondergaan. Informeer bij uw behandelend arts hoeveel u mag tillen. U mag de eerste periode niet fietsen of zwemmen en geen buikspieroefeningen doen. Als u gaat wandelen, houd er dan rekening mee dat u de afstand die u heen loopt, ook terug moet lopen. Probeer traplopen zoveel mogelijk te beperken.
Autorijden
De eerste paar weken na thuiskomst kunt u beter niet autorijden vanwege het rekken van de wond, verminderde buikspierkracht en mogelijk verminderde concentratie. Kijkt u ook even de kleine lettertjes van uw autoverzekering na, zodat u zeker weet of u verzekerd bent als u weer gaat autorijden.
Douchen en baden
Gebruik liever geen geparfumeerd badschuim als u doucht of in bad gaat. Dit kan irritatie veroorzaken aan de wond. Zorg dat er de eerste weken iemand thuis is wanneer u in bad gaat.
Gevolgen van de operatie
Na de operatie kunt u moeite hebben met het leegplassen van uw blaas en ook de ontlasting kan moeizamer gaan. Doordat we de lymfeklieren in het bekken hebben verwijderd, kunt u last krijgen van dikke benen. lees meerGevolgen van de operatie
Lymfoedeem
Tijdens de operatie zijn de lymfeklieren in het bekken verwijderd. Hierdoor kunt u last krijgen van dikke benen. Deze klachten treden pas enkele maanden na de operatie op, vooral bij inspanning. Vaak is het dragen van strakke onderkleding, zoals een wielrenbroek, voldoende. Uw arts kan u doorverwijzen naar een fysiotherapeut of lymfoedeemtherapeut.
Tijdelijke problemen met plassen
Sommige vrouwen hebben na een Wertheim-Meigsoperatie meer moeite met het leegplassen van de blaas. Dit komt omdat bij de operatie kleine zenuwen van de blaas zijn beschadigd. Het uitplassen duurt langer en u voelt niet goed wanneer de blaas vol is. Soms moet u de blaas daarom 1 of 2 keer per dag met een slangetje laten leeglopen. De verpleegkundige leert u dit. De meeste vrouwen kunnen na een tijd de blaas zonder hulp leegplassen.
Obstipatie
Na een Wertheim-Meigsoperatie kan de ontlasting moeizamer gaan. Door de operatie zijn zenuwen naar de darm beschadigd. Vaak is de obstipatie met laxeermiddelen goed te verhelpen.
Seksualiteit
Enkele weken na de operatie is uw wond in die mate hersteld dat u zonder angst voor beschadiging weer seksueel contact kunt hebben. Emotioneel gezien kan het echter langer duren voor u weer plezier beleeft aan vrijen. Het lichamelijk gevoel kan anders zijn en soms kan pijn ontstaan bij het vrijen. Door de operatie kan de schede wat korter zijn, en minder vochtig worden. Meestal helpt een glijmiddel.
Het is belangrijk dat u de tijd neemt om te wennen aan de veranderde omstandigheden en erover praat met uw partner. Als u vragen heeft of problemen ervaart, schroom dan niet deze te bespreken met uw behandelend arts of de verpleegkundige.
Verwerking
Na het lichamelijk herstel volgt vaak pas de emotionele verwerking. Dit kan veel tijd en energie kosten, vooral als u een kinderwens hebt en door de behandeling onvruchtbaar bent geworden. Geef uzelf de tijd: zorg voor voldoende rust en ontspanning. Blijf erover praten met mensen in uw naaste omgeving. Mocht dit voor uw gevoel niet toereikend zijn, dan bestaat er altijd de mogelijkheid om professionele ondersteuning te vragen. Neem hiervoor contact op met uw behandelend arts of verpleegkundige; zij kunnen u adviseren welke hulp het beste bij uw vragen past. U kunt hierbij denken aan begeleiding door bijvoorbeeld een maatschappelijk werker, medisch psycholoog of seksuoloog.