Wat is een VRAM-plastiek?
VRAM staat voor Verticale Rectus Abdominus Myocutane flap. Dit is een operatie waar gebruik wordt gemaakt van de buikspier, die wordt verplaatst. Bij deze operatie werken de oncologisch chirurg en de plastisch chirurg samen.
lees meerWat is een VRAM-plastiek?
VRAM staat voor Verticale Rectus Abdominus Myocutane flap. Dit is een operatie waar gebruik wordt gemaakt van de buikspier, die wordt verplaatst. Bij deze operatie werken de oncologisch chirurg en de plastisch chirurg samen.
Deze operatie wordt onder andere gedaan als bij een rectumamputatie de wond ter hoogte van de anus, te groot is om te hechten. De plastisch chirurg sluit de wond door middel van een reconstructie. De meest uitgebreide reconstructie heet een VRAM-plastiek. Bij deze operatie wordt ook altijd een dikke darmstoma (colostoma) aangelegd omdat de anus en kringspier is verwijderd. De stomaconsulent geeft u voor de operatie uitleg over een stoma.
Voor de behandeling
Voor de operatie start u met het programma Fit4Surgery. Dit programma helpt u om uw conditie te verbeteren voor de operatie. Het programma bestaat uit beweging, aangepaste voeding, mentale begeleiding en stoppen met roken en alcohol.
over Fit4SurgeryBehandeling Anesthesie
Als u naar het Radboudumc komt voor een operatie dan krijgt u te maken met anesthesie (verdoving of narcose). Ook voor andere ingrepen, zoals een behandeling of onderzoek, is anesthesie soms nodig. Anesthesie zorgt ervoor dat u tijdens de behandeling geen pijn heeft.
lees meerDe behandeling
De plastisch chirurg maakt een snede in uw buik. De buikspieren en de huid van uw buik wordt losgemaakt. Deze spier wordt samen met het zogenaamde huideiland inwendig, in uw lichaam, naar de holte/wond gebracht. Soms met een kunststofmatje om littekenbreuk te voorkomen.
lees meerDe behandeling
De plastisch chirurg maakt een snede in uw buik. De buikspieren en de huid van uw buik wordt losgemaakt. Deze spier wordt samen met het zogenaamde huideiland inwendig, in uw lichaam, naar de holte/wond gebracht. In de buik wordt soms voor de versteviging een kunststof matje gehecht. Dit wordt geplaatst om een littekenbreuk te voorkomen. De snede in uw buik wordt gesloten met hechtingen.
Na de behandeling
De eerste 3 tot 5 dagen moet u zo veel mogelijk plat liggen. Als u weer thuis bent controleert de wijkverpleegkundige twee keer per dag de wond. Het heeft tijd nodig om te herstellen. Meestal kunt u na 3 maanden weer doen wat u voor de operatie ook kon.
lees meer