Wat is een voor- of achterwandplastiek?
-
Bij een voorwandplastiek brengen we de uitgezakte voorwand van de schede met daarachter de blaas weer op de goede plek.
lees meer
Voorwandplastiek
Bij een voorwandplastiek brengen we de uitgezakte voorwand van de schede met daarachter de blaas, die u soms als een bol in de opening van de schede voelt of ziet uitpuilen, weer op de goede plek.
De chirurg maakt in het midden van de vaginawand een snee. De vaginawand wordt losgemaakt van de uitbollende blaas die daaronder ligt. De chirurg verkort het ruime bindweefsel rond de blaas en hecht dit in het midden weer aan elkaar. De blaas kan hier nu op rusten en de verzakking verdwijnt. Daarna wordt de schedewand ingekort. De wand van de schede wordt daarna over het bindweefsel en de blaas heen gehecht. De voorwand van de schede komt zo weer op de normale plaats en de uitstulping is verdwenen.
-
Met de achterwandplastiek brengen we de uitgerekte achterwand van de schede met daarachter de endeldarm weer op de goede plek.
lees meer
Achterwandplastiek
Met de achterwandplastiek brengen we de uitgerekte achterwand van de schede met daarachter de endeldarm, die u als een bol in de schede voelt of ziet uitpuilen, weer op de goede plek.
In het midden van de achterwand van de schede maakt de operateur de schedewand los van de uitbollende darm die daaronder aanwezig is. Vervolgens wordt het ruime bindweefsel rond de darm ingekort en in het midden aan elkaar gehecht. De darm kan hier nu op rusten en de darmverzakking verdwijnt. Daarna neemt de operateur de bekleding van de schedewand, die ook te wijd geworden is, gedeeltelijk weg. De wand wordt daarna over het bindweefsel en de darm heen gehecht. De achterwand van de schede komt zo weer op de normale plaats en de uitstulping is verdwenen.
Bekkenbodemplastiek
Daarna volgt soms een bekkenbodemplastiek. Hierbij worden de bekkenbodemspieren die zich aan de achterkant van de schede bevinden naar elkaar toegetrokken. Hierdoor wordt de bekkenbodem verstevigd en wordt de ingang van de schede nauwer.
Voor de operatie
De ingreep vindt plaats onder verdoving (lokale verdoving of narcose). Daarom heeft u van tevoren u een gesprek met de anesthesioloog. De anesthesioloog beoordeelt uw algehele gezondheidstoestand. Hij of zij bespreekt ook met u welke medicijnen u wel en niet mag blijven gebruiken.
Behandeling Anesthesie
Als u naar het Radboudumc komt voor een operatie dan krijgt u te maken met anesthesie (verdoving of narcose). Ook voor andere ingrepen, zoals een behandeling of onderzoek, is anesthesie soms nodig. Anesthesie zorgt ervoor dat u tijdens de behandeling geen pijn heeft.
lees meerNa de operatie
Als alles goed gaat mag u meestal de dag na de operatie naar huis. Het is belangrijk dat u de eerste 6 weken rustig aan doet.
lees meerVerzakking van de schede
Symptomen van een verzakking zijn het gevoel van een bal in uw schede of een bal die uit de schede komt. Het kan een trekkend of zwaar gevoel in uw schede of onderrug veroorzaken. Ook kunt u moeite hebben met plassen en het hebben van ontlasting.
lees meerComplexe gynaecologie
We onderzoeken en behandelen patiënten met goedaardige (benigne) gynaecologische problemen, zoals bekkenbodemproblemen, endometriose, verzakking, bekkenbodempijn en kinderen met aangeboren gynaecologische afwijkingen.
lees meer