Voorbereiding

Er is geen speciale voorbereiding nodig. U kunt gewoon eten en drinken.
Wij adviseren u om 1 uur voor de behandeling 2 tabletten Paracetamol 500 mg in te nemen. 

Bloedverdunners

In overleg met uw behandelend arts mag u medicijnen die u altijd gebruikt gewoon innemen. Als u bloedverdunners gebruikt moet u met uw behandelend arts overleggen of u met deze medicijnen tijdelijk moet stoppen. Als blijkt dat u moet stoppen met bepaalde medicatie, spreek dan duidelijk af wanneer u deze weer mag innemen.

Begeleiding

Als u samen met familie of een begeleider naar de afdeling Radiologie komt, kan tijdens de behandeling eventueel 1 begeleider bij u blijven.

Kleding

We adviseren u om gemakkelijke kleding te dragen.

Vragen

Verwacht u dat het onderzoek problemen gaat geven of u heeft vragen over het onderzoek, neem dan contact op met de afdeling Radiologie. Als u nog vragen heeft over het onderzoek, stelt u deze dan gerust aan de radiodiagnostisch laborant of radioloog. U kunt ook per e-mail vragen stellen, uw vragen kunt u mailen naar het volgende adres: echoteam.radng@radboudumc.nl

 
Patiƫntenzorg Behandelingen Verwijderen kalk uit de schouderregio

Over de behandeling

Bij deze behandeling wordt de kalk aangeprikt die zich in uw schouder(s) heeft afgezet. Door het aanprikken en wegspoelen van de kalk komt er een genezingsproces op gang. lees meer

Over de behandeling

De behandeling heet N.A.C.D.
Deze afkorting betekent ‘Needle-guided Aspiration of Calcific Deposition’. N.A.C.D. is een behandeling waarbij de kalk die zich in uw schouder(s) heeft afgezet, wordt aangeprikt. Door het aanprikken en wegspoelen van de kalk komt er een genezingsproces op gang.
 

Voorbereiding

U kunt gewoon eten en drinken voor de behandeling. Als u medicijnen gebruikt, kunt u die innemen, met uitzondering van enkele bloedverdunners. Wij adviseren het innemen van Paracetamol. lees meer

Pijnstilling

Wij adviseren u om vooraf pijnstillers in te nemen. Niet elke pijnstiller is geschikt. lees meer

Pijnstilling

Wij adviseren u om vooraf pijnstillers in te nemen. U neemt deze in 1 uur voordat het onderzoek of de behandeling begint. Neemt u dan 2 tabletten paracetamol 500 mg.
Pijnstillers waar Acetylsalicylzuur in zit (zoals in Aspirine) zijn niet toegestaan, evenals ibuprofen, diclofenac of naproxen, omdat deze pijnstillers invloed hebben op de stolling.
Gebruikt u al pijnstilling? Overleg dan met uw behandelaar wat u dan het best kunt doen.

Verloop op de behandeling

Een medewerker van de echografie haalt u op uit de wachtkamer en brengt u naar een kleedkamer. Daar moet u uw bovenkleding uit doen, zodat de schouders bloot zijn. In de onderzoeksruimte neemt u plaats op de stoel of de onderzoekstafel. lees meer

Verloop op de behandeling

Een medewerker van de echografie haalt u op uit de wachtkamer en brengt u naar een kleedkamer. Daar moet u uw bovenkleding uit doen, zodat de schouders bloot zijn. In de onderzoeksruimte neemt u plaats op de stoel of de onderzoekstafel. De radioloog zal met behulp van echografie bekijken waar de kalk zich precies bevindt. De huid wordt ontsmet met alcohol en vervolgens plaatselijk verdoofd. Door de verdoving zult u de oppervlakkige scherpe pijn niet voelen. In de diepte is moeilijk te verdoven en het is mogelijk dat u de diepe pijn nog voelt. Laat het aan ons weten als u te veel pijn heeft. Wanneer de verdoving is ingewerkt wordt de kalk meerdere malen aangeprikt met een naald. We proberen dan om zoveel mogelijk kalk weg te halen. Tot slot wordt door de naald een ontstekingsremmend middel ingespoten in de slijmbeurs.

Na de behandeling

Het is niet raadzaam om zelf naar huis te rijden. We raden u aan om een begeleider mee te nemen, ook als u met het openbaar vervoer komt. Er kunnen misschien bijwerkingen optreden. lees meer

Na de behandeling

Het is niet raadzaam om zelf naar huis te rijden. We raden u aan om een begeleider mee te nemen, ook als u met het openbaar vervoer komt. U mag alle bewegingen maken, die u normaal gesproken ook maakt. Meestal heeft u 6 weken na de behandeling een afspraak bij uw behandelend arts.

Mogelijke bijwerkingen

Het kan voorkomen dat gedurende de eerste twee dagen de pijn toeneemt. Dit is normaal en u hoeft zich niet ongerust te maken. Om de pijn tegen te gaan kunt u paracetamol innemen, volgens de voorgeschreven dosering.
Bij andere problemen (bijvoorbeeld koorts die samenhangt met de punctie) kunt u het beste contact opnemen met uw huisarts of indien noodzakelijk de spoedeisende hulp.
 

Afspraak maken of verhinderd

Uw behandelend arts vraagt uw behandeling aan. U ontvangt een oproep.

lees meer

Afspraak maken of verhinderd

Uw behandelend arts vraagt uw onderzoek of behandeling bij ons aan. U ontvangt van ons een oproep.
Moet uw onderzoek of behandeling binnen 15 weken plaatsvinden, dan ontvangt u de oproep zo snel mogelijk.
Heeft u met uw arts afgesproken dat het (controle-)onderzoek pas over een paar maanden gaat plaatsvinden, dan ontvangt u de oproep ongeveer 15 weken voor het onderzoek, niet eerder.

Het is belangrijk dat u op tijd aanwezig bent, omdat anders het onderzoek niet kan doorgaan. Als u op de afgesproken tijd verhinderd bent, neem dan zo snel mogelijk contact met ons op. Belt u dan tijdens kantooruren van 8.30-17.00 uur met de afdeling Radiologie telefoonnummer (024) 361 45 29  We maken dan, als dat mogelijk is, meteen een nieuwe afspraak.

  • Medewerkers
  • Intranet