Wanneer uitwendig bestralen bij baarmoederkanker?
Bestraling (radiotherapie) bij baarmoederkanker is meestal een aanvullende behandeling (adjuvante therapie) na een operatie. Het doel van de behandeling is genezing. lees meerWanneer uitwendig bestralen bij baarmoederkanker?
Bestraling (radiotherapie) bij baarmoederkanker is meestal een aanvullende behandeling (adjuvante therapie) na een operatie. Het doel van de behandeling is genezing. Afhankelijk van het tumorstadium is er namelijk een kans dat de ziekte terugkeert in de lymfeklieren of de vaginatop. Door te bestralen na de operatie verkleinen we de kans dat de ziekte terugkeert.Over bestraling
Behandeling met bestraling noemen we ook wel radiotherapie. Bij radiotherapie proberen we zo veel mogelijk kankercellen te vernietigen en daarbij zo min mogelijk gezond weefsel aan te tasten. Bij baarmoederkanker krijgt u na de uitwendige bestraling meestal ook inwendige bestraling. In totaal is de behandelduur maximaal 6 weken.Doel van de behandeling
Het doel van de behandeling is genezing. Afhankelijk van het tumorstadium bestaat namelijk een kans dat de ziekte in de lymfeklieren ter hoogte van de vaginatop terugkeert. Het toevoegen van radiotherapie na de operatie verkleint de kans dat de ziekte terugkeert.Baarmoederkanker (endometriumcarcinoom)
Baarmoederkanker is een kwaadaardig gezwel in het slijmvlies van de baarmoeder. Dit gezwel heet een tumor. In Nederland krijgen ongeveer 1800 vrouwen per jaar baarmoederkanker. Het is daarmee de meest voorkomende kanker van de vrouwelijke geslachtsorganen.
lees meerVoorbereiding
Vóór de behandeling bepalen we met een CT-scan de juiste plaats van de bestraling.
lees meerVoorbereiding
Vóór de behandeling bepalen we met een CT-scan de juiste plaats van de bestraling. Hiervoor is een nieuwe CT-scan nodig, omdat u bij deze scan in dezelfde houding moet liggen als waarin u bestraald gaat worden. De CT-scan vindt plaats op de afdeling Radiotherapie. Hierbij worden tattoo-puntjes op uw huid gezet. Ze zijn nodig om u tijdens de bestraling steeds weer in de juiste positie te leggen.
Bij voorkeur ligt u op uw rug. Soms is het niet mogelijk of noodzakelijk om te bestralen om u liggend op uw rug te bestralen, dan kan er gekozen worden voor een buikligging.
CT-scan
Bij de CT worden 2 scans gemaakt. Soms maken we een scan met contrastvloeistof. De eerste scan is met een lege blaas en de tweede scan met een volle blaas.
Drinkprotocol
De bestraling vindt plaats met een volle blaas, omdat we daarmee de bijwerkingen kunnen verminderen. Om de blaas iedere keer evenveel gevuld te hebben, is er een drinkprotocol opgesteld:
Instructies lege blaas
- Voordat u gescand wordt, vragen we u uw blaas leeg te maken.
Instructies met volle blaas
- Na de eerste scan instrueert de laborant u voor de scan van de volle blaas:
- U krijgt 3 bekers water te drinken (0,5 L).
- Deze moeten meteen na de eerste scan gedronken worden en binnen 15 minuten gedronken worden. De resterende tijd is nodig om het opgedronken water in de blaas te krijgen.
- Nadat de tweede scan gemaakt is, mag u pas weer uitplassen.
Vaginale marker
Bij beide scans brengen we een vaginale marker in. Dit is een dun plastic buisje waarmee we op de scan de vaginatop en de lengte van de vagina beter kunnen bepalen.
Tijdens de behandeling
U krijgt rond de 25 bestralingen die achtereenvolgens op werkdagen gegeven worden.
lees meerNa de behandeling
De reactie van bestraling is bij iedere patiënt anders. We kijken hoe het verder gaat door regelmatige controle afspraken te maken.
lees meerNa de behandeling
De reactie van bestraling is bij iedere patiënt anders. Als u bestraald bent na een eerdere operatie, wordt u bestraald voor ‘microscopische ziekte’- achtergebleven tumorcellen die niet te zien zijn bij lichamelijk onderzoek of op een scan. Het is dus ook niet mogelijk om na de bestraling te beoordelen of alle kwaadaardige cellen inderdaad zijn opgeruimd. We kijken hoe het verder gaat door regelmatige controle afspraken te maken.
Bijwerkingen
Op de langere termijn kunt u blijvend last houden van plas- en ontlastingsklachten. Denk aan wisselende diarreeklachten, verlies van kleine beetjes (bloederige) ontlasting en/of urine en buikkrampen. Ook kan de hoeveelheid bindweefsel toenemen in het bestraalde gebied waardoor het weefsel hier vaster aan gaat voelen (fibrose). En u kunt last hebben van seksuele veranderingen; door de behandeling kan uw vagina vernauwen en verkorten. Ook kunnen we er verklevingen ontstaan en vaginale droogheid. Het gebruik van pelottes (kunststof staafjes) na het afronden van de behandeling kan hierbij helpen. De verpleegkundigen zullen dit met u bespreken.
Contact
Afdeling Radiotherapie
(024) 361 45 05
Buiten deze tijden alleen:
spoedeisende klachten WEL gerelateerd aan de bestraling
(024) 3611111
contactformulier
Afdeling Radiotherapie
De afdeling Radiotherapie behandelt kanker door middel van bestraling (radiotherapie). Radiotherapie vernietigt kankercellen of remt deze in hun groei.
lees meerOnze locaties
Radboudumc adres en route
Ingang: Ingang Radiotherapie
Gebouw: G
Verdieping: 0
Route: 875
Radboudumc adres en route
Bezoekadres
Ingang Radiotherapie
Geert Grooteplein 32
6525GA Nijmegen