Over Testiculaire Sperma Extractie
Een TESE doen we als u geen zaadcellen in uw zaadlozing heeft.
lees meerOver Testiculaire Sperma Extractie
Een TESE doen we als u geen zaadcellen in uw zaadlozing heeft en uw zaadleiders niet verstopt zijn. We proberen zaadcellen uit uw zaadbal te halen. Daarvoor opent de uroloog de balzak en de teelbal om een stukje weefsel (biopt) uit uw teelbal weg te nemen. Op indicatie kan ook een micro-TESE worden uitgevoerd.
De analist onderzoekt dit weefsel op de aanwezigheid van zaadcellen. De behandeling doen we vóórdat uw partner een ICSI-behandeling start.
Waarom TESE?
Als u geen zaadcellen in de zaadlozing heeft, is de kans dat uw partner zwanger wordt kleiner. Met een TESE kunnen we onderzoeken of we zaadcellen uit uw zaadbal (de testes) kunnen halen. Als dit zo is, vriezen we de zaadcellen in. Later gebruiken we deze voor de ICSI-behandeling.
Onvruchtbaarheid bij mannen PESA/TESE resultaten
De afdeling Voortplantingsgeneeskunde is gespecialiseerd in het behandelen van paren waarvan de man onvruchtbaar is. lees meerOnvruchtbaarheid bij mannen PESA/TESE resultaten
De afdeling Voortplantingsgeneeskunde is gespecialiseerd in het behandelen van paren waarvan de man onvruchtbaar is. Wanneer er in de zaadlozing geen zaadcellen aanwezig zijn, kan er geprobeerd worden om via een kleine chirurgische ingreep zaadcellen te verkrijgen uit de bijbal (PESA behandeling) of uit de teelbal (TESE behandeling).Het Radboudumc heeft inmiddels een zeer ruime ervaring met beide behandelmethodes. Wij kunnen deze goede zorg bieden door een optimale samenwerking tussen de afdelingen Gynaecologie, Urologie, Pathologie en Genetica. Zowel gesprekken als behandelingen kunnen daardoor meestal plaatsvinden op onze afdeling Voortplantingsgeneeskunde.
Uit de resultaten van de afgelopen jaren blijkt dat de kans op een doorgaande zwangerschap na een ICSI met PESA- of TESE-zaadcellen vergelijkbaar is met de kans na een ICSI behandeling met zaadcellen afkomstig uit een zaadlozing.
De resultaten van ICSI’s met TESE-zaad zijn berekend voor het Radboudumc en vergeleken met het landelijk gemiddelde. In de onderstaande grafiek laten we deze resultaten zien. Per punctie is weergegeven wat de kans is een doorgaande zwangerschap (10 weken zwanger vanaf de datum van de punctie). Het aantal zwangerschappen per punctie ligt de afgelopen jaren in het Radboudumc hoger dan het landelijk gemiddelde.
Meer informatie over de behandeling PESA.
Meer informatie over de behandeling TESE.
Meer informatie over ons expertisecentrum voor mannelijke onvruchtbaarheid.
40 jaar IVF in het Radboudumc
Inmiddels zijn er meer dan 12.000 kinderen via IVF in ons ziekenhuis ter wereld gekomen.
lees meerVruchtbaarheidsproblemen bij mannen
Als een man verminderd vruchtbaar is, betekent dit meestal dat er een probleem is met zijn zaadcellen. lees meerWaarom naar het Radboudumc?
- Het Radboudumc is het meest ervaren in ICSI behandelingen met PESA en TESE zaad
- Door onze ruime ervaring zijn onze zwangerschapsresultaten na PESA en TESE zeer goed
- Het wetenschappelijk onderzoek dat onze afdeling op dit gebied uitvoert is toonaangevend
De TESE behandeling staat gepland
Voorafgaand is het belangrijk dat u met een aantal zaken rekening houdt.
lees meerDe TESE behandeling staat gepland
Vóór de TESE
De planning
Staat uw ingreep gepland en heeft u twijfels / zorgen over het door laten gaan van de ingreep. Neem dan contact op tijdens het verpleegkundig spreekuur van de poli Voortplanting tijdens werkdagen van 8.00 - 9.00 uur. U kunt ook de optie afspraken gebruiken in ons keuzemenu van 8.30- 12.00 uur.
Mocht u door persoonlijke omstandigheden af moeten zien van de ingreep, laat het zo snel mogelijk weten zodat we de plek weer kunnen opvullen. Dit zodat de lijst van wachtenden niet onnodig oploopt.
Behandelingen binnen 24 uur gecanceld worden door ons in rekening gebracht.
Ziekte of koorts
Was u in de drie maanden vóór de TESE ziek of had u koorts? Neem dan contact met ons op. Het kan de kwaliteit van uw zaad tijdelijk verminderen. Soms moeten we de TESE uitstellen, omdat de kans bestaat dat we tijdens de behandeling geen zaadcellen vinden.
Leefregels
De teelbal heeft ongeveer 74 dagen nodig om zaadcellen aan te maken. Voor een zo goed mogelijke resultaat adviseren wij de volgende leefregels vanaf minimaal 74 dagen (ongeveer 3 maanden) voor een PESA-, TESE- of ICSI- behandeling:
- niet roken
- geen drugs gebruiken
- geen alcohol drinken
- vermijd hogere temperaturen bij de balzak, dit betekent:
- geen elektrische deken en/of stoelverwarming gebruiken
- geen waterbed gebruiken
- niet in bad gaan, maar kort douchen
- geen sauna/jacuzzi/bubbelbad of wellness gebruiken
- niet onder de zonnebank gaan
- een laptop niet op schoot houden, ook niet met een kussen ertussen
- de mobiele telefoon niet in uw broekzak, maar in de jaszak doen
- elke dag minimaal 30 minuten bewegen (wandelen/fietsen). Als u sport, blijf dit dan evenveel doen. Als u vaak aan spinning of wielrennen doet, doe dit dan maximaal een keer per week.
- gebruik geen verzorgingsproducten, zoals dag-, nacht- en anti-rimpelcrême. Hierin zitten ‘weekmakers’. Shampoo, douchezeep, deodorant en after shave mag u wel gebruiken.
- eet gezond (vezel- en vitaminerijk, vet- en suikerarm)
- Wilt u voedingssupplementen gebruiken, bespreek het dan met ons. Niet alle supplementen zijn betrouwbaar en/of getest. Tijdens uw consult bij ons, kunt u uw vragen stellen. Indien u uw vraag eerder wilt stellen, kunt u met ons contact opnemen.
Scheren
Een week vóór de TESE scheert u uw balzak en het gebied er omheen. Mochten er tijdens het scheren wondjes ontstaan, dan heeft dat nog tijd genoeg om te genezen en vermindert het infectie risico
De TESE behandeling
Een uroloog doet de behandeling samen met een verpleegkundige op de afdeling Voortplantingsgeneeskunde. Uw behandelaar heeft u vooraf geinformeerd over pré-medicatie (Oxazepam met Paracetamol) en de pijnstilling tijdens de ingreep.
lees meerDe TESE behandeling
Een uroloog doet de behandeling samen met een verpleegkundige op de poli Voortplanting. De TESE ingreep duurt ongeveer één uur.
De ingreep
Neem 60 minuten voor de behandeling de pijnstiller en eventuele rustgevende medicijnen. Op deze manier heeft u weinig/geen pijn tijdens en na de behandeling. Neem op de dag van de behandeling:
- een rolstoel mee naar de polikliniek. Deze staan bij de hoofdingang;
- een lijst mee waarop staat welke medicijnen u gebruikt. Deze lijst kan uw apotheek u geven;
- een strakke onderbroek of zwembroek en een wijde bovenbroek (bijvoorbeeld een joggingbroek) mee om na de behandeling aan te doen;
- iets te drinken en/of te eten mee. U kunt ook iets kopen in ons restaurant.
Tijdens de behandeling ligt u met uw onderlichaam bloot op een behandeltafel. We bestrijken de balzak met jodium en leggen er steriele doeken omheen. Daarna krijgt u een paar prikjes voor een plaatselijke verdoving, wanneer de verdoving werkt, maakt de uroloog een kleine snede in uw balzak en haalt een stukje weefsel uit de zaadbal. Daarna hecht de uroloog de wond en bent u klaar.
Om medische redenen kan er voor een roesje gekozen worden, uw behandelaar bespreekt dit met u. Er is dan een doorverwijzing naar de poli anesthesie nodig.
De uitslag
Het weefsel wordt meteen naar het Fertiliteitslaboratorium gebracht om te onderzoeken of er zaadcellen inzitten. Als het mogelijk is krijgt u de uitslag van het biopt op de dag zelf. Als de volledige uitslag op de dag zelf nog niet bekend is, wordt u de volgende dag gebeld. Er zijn verschillende dingen mogelijk:
- We vinden genoeg zaadcellen die van goede kwaliteit zijn. Dan vriezen we deze meteen in. We kunnen ze later bij de ICSI-behandeling gebruiken.
- We vinden zaadcellen, maar helaas niet genoeg om in te kunnen vriezen. Soms doen we dan een TESE op de dag van de eicelpunctie van je partner. Dit noemen we een acute TESE. Soms ontdekken we op de dag van de punctie dat het ingevroren zaad niet genoeg is. Dan doen we ook een acute TESE.
- We vinden geen zaadcellen. Dit gebeurt bij ongeveer de helft van de mannen. We kunnen dan geen ICSI-behandeling doen.
Zaadbalkanker
Mannen die minder vruchtbaar zijn, hebben een iets grotere kans op zaadbalkanker. Bij een TESE nemen we een extra biopt weg om te onderzoeken of er zaadbalkanker aanwezig is. Zes weken na de TESE heeft u een telefonische afspraak met de poli urologie. We bespreken dan het resultaat van dit onderzoek.
Na de TESE
Na de TESE-behandeling verblijft u 2-3 uur op de rustkamer op de poli Voortplantingsgeneeskunde.
lees meerBewaarovereenkomst voor invriezen
Wanneer we zaad, eicellen, embryo’s en ovariumweefsel van u invriezen en bewaren, vragen we u een bewaarovereenkomst te ondertekenen. Bekijk deze bewaarovereenkomsten hieronder. Uiteraard kunt u vragen hierover stellen tijdens uw afspraak of via mijnRadboud. lees meerBewaarovereenkomst voor invriezen
Wanneer we zaad, eicellen, embryo’s en ovariumweefsel van u invriezen en bewaren, vragen we u een bewaarovereenkomst te ondertekenen. Bekijk deze bewaarovereenkomsten hieronder. Uiteraard kunt u vragen hierover stellen tijdens uw afspraak of via mijnRadboud.Behandeling Anesthesie
Als u naar het Radboudumc komt voor een operatie dan krijgt u te maken met anesthesie (verdoving of narcose). Ook voor andere ingrepen, zoals een behandeling of onderzoek, is anesthesie soms nodig. Anesthesie zorgt ervoor dat u tijdens de behandeling geen pijn heeft.
lees meerBelangrijke informatie teelbalkanker
Mannen met een verminderde vruchtbaarheid hebben een hoger risico op teelbalkanker. Bij een TESE-behandeling nemen we daarom ook een klein stukje weefsel af voor celonderzoek. lees meerBelangrijke informatie teelbalkanker
Mannen met een verminderde vruchtbaarheid hebben een hoger risico op teelbalkanker. Bij een TESE-behandeling nemen we daarom ook een klein stukje weefsel af voor celonderzoek. Dit weefsel onderzoeken we op sporen of voortekenen van teelbalkanker. Het onderzoek van dit weefsel duurt ongeveer 3 weken. Drie weken na de ingreep heeft u een belafspraak voor het bespreken van dit resultaat. Als u dit wilt, kunt u hiervoor ook een poliklinische afspraak maken.Na de ingreep blijft zelfonderzoek van de teelbal belangrijk. Het is voldoende als u eenmaal per zes weken de teelbal zelf onderzoekt. Wanneer u twijfelt, vraag dan de huisarts om een echo van het scrotum. De PESA/TESE ingreep zelf verhoogt de kans op teelbalkanker niet.
Naar uw afspraak adres & route
Bezoekadres
Radboudumc hoofdingang
Geert Grooteplein Zuid 10
6525 GA Nijmegen
Afspraak op weekdagen of in het weekend
Bij Voortplantingsgeneeskunde gaan afspraken 7 dagen per week door. In het weekend is de looproute en aanmeldprocedure voor onze afdeling anders dan door de week.
Wij zijn telefonisch bereikbaar op (024) 361 66 44
Routebeschrijving
Voortplantingsgeneeskunde
Bij voortplantingsgeneeskunde houden we ons bezig met behandeling van vruchtbaarheidsstoornissen en hormonale stoornissen.
lees meer