Matige diepe sedatie

hierbij krijgt uw kind (via een infuus) slaapmiddelen en een pijnstiller toegediend die matig diepe slaap veroorzaken. Uw kind is in de meeste gevallen in slaap tijdens de behandeling (bijvoorbeeld een behandeling door de mond-, kaak-, aangezichtschirurg). Het kan zijn dat uw kind zich achteraf dingen herinnert.

Het doel van deze sedatie is comfort voor uw kind te verzorgen tijdens de behandeling. Uw kind blijft tijdens de sedatie zelfstandig ademen. Via een slangetje voor de neusgaten krijgt uw kind zuurstof toegediend om het zuurstofgehalte in het bloed op pijl te houden. Door de physician assistant (PA) anesthesiologie wordt tijdens de sedatie de ademhaling, hartslag en bloeddruk in de gaten gehouden. Door middel van een lampje om de vinger wordt het zuurstofgehalte in het bloed.

Patiƫntenzorg Behandelingen Sedatie bij kinderen

Wat is sedatie bij kinderen?

Soms gebruiken we pijnstillende medicijnen of brengen we uw kind korte tijd in slaap om een onderzoek of behandeling prettig en goed te laten verlopen. Dit noemen we sedatie. We maken onderscheid in lichte en (matige) diepe sedatie

lees meer

Wat is sedatie bij kinderen?

Soms gebruiken we pijnstillende medicijnen of brengen we uw kind korte tijd in slaap om een onderzoek of behandeling prettig en goed te laten verlopen. Dit noemen we sedatie.

We maken onderscheid in lichte en (matige) diepe sedatie:

  • Lichte sedatie: hierbij krijgt uw kind kalmerende medicijnen toegediend. Bijvoorbeeld inademing van lachgas of een speciale neusspray. Naast kalmerende medicijnen gebruiken we ook lokaal verdovende zalf. Uw kind is in lichte slaap en ervaart de behandeling (bijvoorbeeld een infuusplaatsing of bloedafname) niet als bedreigend of pijnlijk.
  • Matige diepe sedatie: hierbij krijgt uw kind (via een infuus) slaapmiddelen en een pijnstiller toegediend die matig diepe slaap veroorzaken. Uw kind is in de meeste gevallen in slaap tijdens de behandeling (bijvoorbeeld een behandeling door de mond-, kaak-, aangezichtschirurg). Het kan zijn dat uw kind zich achteraf dingen herinnert. Het doel van deze sedatie is comfort voor uw kind te verzorgen tijdens de behandeling. Uw kind blijft tijdens de sedatie zelfstandig ademen. Via een slangetje voor de neusgaten krijgt uw kind zuurstof toegediend om het zuurstofgehalte in het bloed op pijl te houden. Door de physician assistant (PA) anesthesiologie wordt tijdens de sedatie de ademhaling, hartslag en bloeddruk in de gaten gehouden. Door middel van een lampje om de vinger wordt het zuurstofgehalte in het bloed gemeten.
  • Diepe sedatie: hierbij krijgt uw kind (via een infuus) slaapmiddelen en pijnstillers toegediend die diepe slaap veroorzaken. Uw kind is helemaal in slaap tijdens de behandeling (bijvoorbeeld een ruggenprik, wondverzorging of nierbiopsie). Ook hierbij is een lokaal verdovend medicijn of zalf een belangrijke aanvulling. Een medewerker van de afdeling Anesthesiologie zorgt voor de diepe sedatie. 

Contact Amalia kinderziekenhuis

Polikliniek
(024) 361 44 15

Verpleegafdeling
(024) 361 38 80
contactformulier

Naar de afspraak

Ingang: Hoofdingang
Gebouw: F
Verdieping: 2
Route: 801

bekijk route

Naar de afspraak

Bezoekadres

F2c - Dagbehandeling en Short Stay Unit
Radboudumc hoofdingang
Geert Grooteplein Zuid 10
6525 GA Nijmegen

Parkeren

Het Amalia kinderziekenhuis is via meerdere ingangen bereikbaar. Bij Ingang Midden zijn 2 parkeerplaatsen voor langere invalidevoertuigen. Als uw kind meerdere dagen wordt opgenomen kan het voordeliger zijn om een parkeerkaart voor een week af te nemen. 

Routebeschrijving

Reis naar Geert Grooteplein Zuid 10
Ga naar binnen bij: Hoofdingang
Ga naar Gebouw F, Verdieping 2 en volg route 801 (F2c - Dagbehandeling en Short Stay Unit)

Soorten sedatie

Welke vorm het meest geschikt is, is afhankelijk van de geplande behandeling, leeftijd, ontwikkeling en eerdere ervaringen van uw kind.
  • Lachgas heeft een pijnstillende en kalmerende werking. Deze vorm van sedatie kan helpen om uw kind op een comfortabele manier een behandeling of onderzoek te laten ondergaan.

    lees meer


Hoe kunt u uw kind helpen?

U kunt uw kind helpen door ontspannen en rustig te zijn. Praat over iets dat uw kind leuk vindt en bespreek na afloop wat goed ging. In onderstaande folders vindt u nog meer tips.


Informatie voor kinderen

Ga jij naar het ziekenhuis? Hier vind je informatie en filmpjes.

lees meer

Kinder­anesthesiologie

Kinderanesthesie is een subspecialisatie van de algemene anesthesiologie die zich richt op anesthesie bij kinderen tot 18 jaar. lees meer

Amalia kinder­ziekenhuis

Het Amalia kinderziekenhuis is onderdeel van het Radboudumc. Jaarlijks behandelen wij ongeveer 25.000 kinderen tussen 0 en 18 jaar.

lees meer
  • Medewerkers
  • Intranet