Wat is sacropexie?

Een sacropexie is een operatie die wordt uitgevoerd als uw bekkenbodemorganen, zoals blaas, baarmoeder en endeldarm, ernstig zijn verzakt. Tijdens de operatie plaatst de gynaecoloog een zacht, synthetisch matje in uw buik. Dit trekt de verzakte bekkenbodemorganen op en herstelt de ligging van de organen.

lees meer

Wat is sacropexie?

Een sacropexie is een operatie die wordt uitgevoerd als uw bekkenbodemorganen, zoals blaas, baarmoeder en endeldarm, ernstig zijn verzakt. Ook bij een opnieuw ontstane verzakking (recidief) of een verzakte dunne darm (enterokèle) is een sacropexie vaak een goede methode om een verzakking te herstellen.

De operatie

De operatie kan op 2 manieren plaatsvinden: 

  • door een kijkbuisoperatie (laparoscopie, duurt 3 tot 4 uur)
  • via een snee in de buik (laparatomie, duurt circa 2 uur).

Tijdens de operatie plaatst de gynaecoloog een zacht, synthetisch matje in uw buik. Dit trekt de verzakte bekkenbodemorganen op en herstelt de ligging van de organen. Ook bij een nieuwe verzakking of een verzakte dunne darm (enterokèle) is een sacropexie vaak een goede methode om een verzakking te herstellen.

Bij bij 5-10% van de vrouwen keren de verzakkingsklachten na deze operatie terug.


Contact

Afdeling Verloskunde en Gynaecologie

(024) 361 47 88

Behandeling Sacrospinale fixatie (SSF)

De verzakte vaginatop of baarmoeder wordt met behulp van 2 hechtingsdraden aan een bindweefselband in het bekken (sacrospinaal ligament) vastgemaakt en op deze manier opgehangen. 

lees meer

Behandeling Anesthesie

Als u naar het Radboudumc komt voor een operatie dan krijgt u te maken met anesthesie (verdoving of narcose). Ook voor andere ingrepen, zoals een behandeling of onderzoek, is anesthesie soms nodig. Anesthesie zorgt ervoor dat u tijdens de behandeling geen pijn heeft.

lees meer

Risico’s van de operatie

Geen enkele operatie is zonder risico’s. De kans op complicaties bij verzakkingsoperaties is circa 10% waarvan 1% ernstig is.

lees meer

Risico’s van de operatie

Geen enkele operatie is zonder risico’s. De kans op complicaties bij verzakkingsoperaties is circa 10% waarvan 1% ernstig is. Mogelijke complicaties zijn:                                                      

  • Blaasontsteking. Een blaasontsteking komt regelmatig voor na een operatie. We controleren uw urine regelmatig om een infectie op tijd te ontdekken. Als het nodig is krijgt u antibiotica.
  • Problemen met het op gang komen van het plassen. Na de operatie kunt u problemen hebben met het legen van uw blaas. Dit komt doordat de blaas en de plasbuis op een nieuwe plek liggen. Als u hiermee moeite heeft, krijgt u voor een wat langere tijd opnieuw een katheter of leert u zichzelf te katheteriseren. In een enkel geval gaat u met een katheter of met een instructie voor zelfkatheterisatie naar huis. Deze problemen met plassen zijn bijna altijd tijdelijk.
  • Wondinfectie. Soms ontsteekt de buikwond of insteekopeningen van de kijkoperatie. Dit kan meestal verholpen worden door het schoonmaken van de wond.
  • Beschadiging van de blaas of endeldarm. Als dit gebeurt herstelt de gynaecoloog dit tijdens de operatie. Uw opnameverblijf kan hierdoor langer zijn.
  • Nabloeding. Een bloeding na de operatie komt bijna niet voor. Vaak is het voldoende om (opnieuw) een tampon in de vagina te brengen. Soms is een tweede operatie nodig.
  • Urine-incontinentie. U kunt na de operatie ook (tijdelijk) last hebben van urineverlies. Het urineverlies is meestal niet ernstig. Mocht u het urineverlies toch vervelend vinden, dan kunt u dit verhelpen door een bekkenbodemtraining of door een aanvullende kleine ingreep, zoals een bandje onder uw plasbuis.
  • Erosie. Er is een kleine kans dat het mesh-implantaat na een tijd zichtbaar wordt in de vagina. Dit kan leiden tot pijnklachten en klachten van vaginale afscheiding. Als er sprake is van een erosie verwijdert de gynaecoloog het matje gedeeltelijk. Vaak is er dan al voldoende nieuw bindweefsel gevormd. Dit voorkomt dat er weer een nieuwe verzakking optreedt.
  • Seksuele problemen. In het algemeen zijn er geen seksuele problemen na een sacropexie. De verzakking wordt hersteld zonder dat de schede nauwer of korter wordt.

Na de operatie

De duur van de opname hangt af van uw herstel na de operatie. Meestal blijft u een dag in het ziekenhuis. Doe het de eerste 6 weken rustig aan.

lees meer

Na de operatie

U heeft een slangetje in uw blaas (katheter). De verpleegkundige verwijdert de katheter de dag na de operatie.

Met een echo of met een katheter controleert de verpleegkundige of u de blaas bij het plassen voldoende leeg kunt maken. Als dat niet lukt, krijgt u soms opnieuw een katheter voor enkele dagen of instructies hoe u zelf uw blaas leeg kunt maken met behulp van een eenmalige katheter.

Naar huis

U blijft na de operatie meestal een dag in het ziekenhuis. De duur van de opname hangt af van uw herstel na de operatie.

De eerste dagen na de operatie zijn de onderbuik en vagina vaak gevoelig. U kunt pijnstillers innemen. De ontlasting komt meestal een paar dagen na de operatie vanzelf weer op gang. U krijgt medicijnen om de ontlasting te bevorderen. U merkt weinig van de operatiewond bij de ontlasting, maar pers niet te hard.

Adviezen

  • Een operatie is altijd zwaar voor uw lichaam. Luister daarom in de herstelperiode goed naar signalen van uw lichaam en doe niet te snel te veel.
  • Krijgt u koorts hoger dan 38°C of bloedingen? Neem dan contact op met het ziekenhuis en vraag naar de dienstdoende gynaecoloog via (024) 361 47 88.
  • Doe het rustig aan. Dan merkt u dat u geleidelijk aan meer kunt.
  • U kunt meestal na een week weer licht huishoudelijk werk doen, zoals koken en afwassen.
  • Wacht met zwaar tillen en zwaardere huishoudelijke bezigheden tot 6 weken na de operatie.
  • Als u buitenshuis werkt, adviseren wij u minstens 6 weken niet te werken. Bij lichamelijk zwaar werk is het verstandig nog iets langer te wachten met weer aan het werk te gaan. Bespreek dit voor de operatie met uw gynaecoloog en uw bedrijfsarts.
  • Het is niet verstandig om seks te hebben voordat u op controle bent geweest bij de gynaecoloog. Tijdens de controleafspraak kijkt de gynaecoloog of de wond goed genezen is. Als dit het geval is, kunt u weer seks hebben.

Controle

U heeft 1-2 nadat u thuis bent een telefonische afspraak. De doktersassistente belt u thuis op om te vragen hoe het met u gaat. Na 6 en 12 weken na de operatie komt u op controle bij de gynaecoloog op de polikliniek. 

Meer informatie


Verschillende behandelingen bij een verzakking

Er zijn verschillende behandelingen om een verzakking te verhelpen. 

meer informatie

Complexe gynaecologie

We onderzoeken en behandelen patiënten met goedaardige (benigne) gynaecologische problemen, zoals bekkenbodemproblemen, endometriose, verzakking, bekkenbodempijn en kinderen met aangeboren gynaecologische afwijkingen.

lees meer
  • Medewerkers
  • Intranet