Starten met puberteitsremmers

Bij de eerste tekenen van de lichamelijke puberteit kun je starten met puberteitsremmers (merknaam Pamorelin). Eerder starten met de behandeling heeft geen zin. Je huisarts of een medewerker van de thuiszorg geeft de medicatie via een injectie (prik) in je bil.

Elke 3 maanden een prik

Het medicijn wordt heel langzaam afgegeven aan het bloed. Daarom heb je maar 1 keer in de 12 weken een prik nodig. Als je bijvoorbeeld op vakantie gaat of de injectie valt precies in de proefwerkweek kan de injectie maximaal 2 weken eerder gegeven worden, maar nooit later. Anders kan de puberteit weer doorzetten.

Patiëntenzorg Behandelingen Puberteitsremmers voor transjongens

Wat zijn puberteitsrem­mers voor transjongens?

Puberteitsremmers zijn medicijnen die ervoor zorgen dat de hormonen FSH en LH niet aangemaakt worden in je hersenen (in de hypofyse). Doordat deze hormonen niet vrijkomen, maken je eierstokken geen vrouwelijk hormoon (oestrogeen) aan. Zo zorgen we ervoor dat je puberteit wordt geremd.

lees meer

Wat zijn puberteitsrem­mers voor transjongens?

Puberteitsremmers zijn medicijnen die ervoor zorgen dat de hormonen FSH en LH niet aangemaakt worden in je hersenen (in de hypofyse). De hypofyse is samen met de hypothalamus de belangrijkste regelaar van je hormoonhuishouding. Doordat deze hormonen niet vrijkomen, maken je eierstokken geen vrouwelijk hormoon (oestrogeen) aan. Zo zorgen we ervoor dat je puberteit wordt geremd.

We schrijven puberteitsremmers voor zodat je lichaam zich niet verder ontwikkelt naar het vrouwelijke geslacht. Het effect van deze behandeling is grotendeels omkeerbaar. Als je besluit te stoppen met deze hormoonbehandeling gaat je eigen puberteitsontwikkeling  verder. Zo heb je  de tijd om na te denken over of en zo ja welke behandeling bij jou past zonder dat je lijf zich al ontwikkelt.


Contact

Manon de Hingh
physician assistant

naar pagina

Over de behandeling


Starten met puberteitsremmers

Bij de eerste tekenen van de lichamelijke puberteit kun je starten met puberteitsremmers. Je huisarts of de een medewerker van de thuiszorg geeft de medicatie via een injectie in je bil.

lees meer

Over de behandeling

  • De puberteitsremmende medicatie verlaagt het oestrogeengehalte in je bloed. Daardoor worden de lichamelijke veranderingen van de vrouwelijke puberteit geremd.

    lees meer


    Effecten

    De puberteitsremmende medicatie verlaagt het oestrogeengehalte in je bloed. Daardoor worden de lichamelijke veranderingen van de vrouwelijke puberteit geremd. Denk aan borstgroei, het breder worden van de heupen en de (start van de) menstruatie. 

    Het medicijn draait lichamelijke veranderingen die al hebben plaatsgevonden niet terug. Wel kunnen de borsten iets slapper worden. Hoe zeer dat bij jou het geval is, hangt af van hoe ver de puberteit al op gang gekomen is.

    Als je besluit om toch als meisje te leven, kun je stoppen met de behandeling. Je eigen biologische puberteit en de bijbehorende (lichamelijke) ontwikkeling komen dan weer op gang.


  • Bijwerkingen

    Zoals bij ieder medicijn kunnen ook bij deze behandeling bijwerkingen optreden. Tijdens de controles op de polikliniek bespreken we deze. 

    • Hoofdpijn. Met name als je net gestart bent met de behandeling. 
    • Gevoeligheid of een (allergische) reactie op de plek waar de injectie wordt gegeven.
    • Lichte toename van puberteitsverschijnselen na de 1e injectie. Na de 2e injectie is de puberteit meestal echt geremd. 
    • Opvliegers (aanvallen van warmte, rood gezicht en transpiratie). Vooral als je net gestart bent met de behandeling. 
    • Stemmingswisselingen. 
    • Minder snel groeien. Met name als je start terwijl je in de groeispurt zit, blijf je uiteindelijk wat kleiner dan gemiddeld. 
    • Afname botdichtheid. In de puberteit maak je normaal gesproken oestrogeen aan, wat ervoor zorgt dat je botten meer calcium aanmaken. Puberteitsremmers zorgen er echter voor dat je geen oestrogeen aanmaakt en dus minder calcium. De bestaande hoeveelheid calcium in je botten kan zelfs afnemen. Daarom is het belangrijk je botten in zo goed mogelijke conditie te houden door genoeg te bewegen. Elke dag 1 uur matig intensief bewegen en 3 keer per week 30 minuten een sport beoefenen waarbij druk op je botten wordt uitgeoefend. Bijvoorbeeld hardlopen, heel stevig wandelen of volleyballen. Gebruik ook elke dag voldoende voedingsmiddelen die calcium bevatten, zoals zuivelproducten.
    • Hoge bloeddruk (in zeldzame gevallen).
    • Puberteitsremming is een relatief nieuwe behandeling voor gezonde jongeren met genderdysforie. De effecten en mogelijke risico’s op lange termijn zijn nog niet uitgebreid onderzocht in deze groep. Om het risico op complicaties zoals hart- en vaatziekten en suikerziekte zo laag mogelijk te houden, adviseren we je gezond te leven: gezonde voeding, een gezond gewicht, voldoende lichaamsbeweging, niet roken en weinig alcohol.  

Gevolgen voor je vruchtbaarheid

Wanneer je start met puberteitsremmers, stopt de werking van je eierstokken. Zo heeft de behandeling invloed op je vruchtbaarheid. Om op latere leeftijd toch eigen kinderen te kunnen krijgen, zijn er verschillende behandelmogelijkheden, zoals eicellen invriezen of je eierstokken behouden. lees meer

Gevolgen voor je vruchtbaarheid

Wanneer je start met puberteitsremmers, stopt de werking van je eierstokken. Zo heeft de behandeling invloed op je vruchtbaarheid. Om op latere leeftijd toch eigen kinderen te kunnen krijgen, zijn er verschillende behandelmogelijkheden, zoals eicellen invriezen of je eierstokken behouden. Om je eicellen in te vriezen moet je 3 tot 6 maanden stoppen met de puberteitsremmende medicijnen en/of de behandeling met testosteron. 
 
De puberteitsremmende medicijnen hebben, voor zover bekend, geen blijvende nadelige gevolgen voor je vruchtbaarheid of de conditie van je eierstokken, baarmoeder en borsten.

Meer informatie


12 vragen over puberteit en puberteits­remming

In de media is discussie over de behandeling van jongeren met genderdysforie met hormonen, bijvoorbeeld de behandeling met puberteitsremmers. Op deze pagina geven we antwoord op 12 belangrijke vragen over puberteit en puberteitsremming.

lees meer

12 vragen over puberteit en puberteits­remming



Radboudumc Expertise­centrum voor Geslacht & Gender

Het Radboudumc Expertisecentrum Geslacht & Gender houdt zich bezig met stoornissen/variaties van de geslachtelijke en/of geslachtschromosomale differentiatie.

lees meer
  • Medewerkers
  • Intranet