Over prednison

Prednison behoort tot de groep geneesmiddelen die we corticosteroïden noemen. Dit zijn hormonen van de bijnierschors. Prednison is een ontstekingsremmend en afweerremmend medicijn. Dit medicijn voorkomt dat de transplantaatnier wordt afgestoten.

Het gebruik

Prednison is verkrijgbaar in tabletten van 5 en 20 mg. De apotheek kan capsules van andere doseringen (bijvoorbeeld 30 mg) maken. De voorgeschreven hoeveelheid prednison is afhankelijk van de aandoening die u heeft. Er is sprake van een lage dosis bij maximaal 15 mg prednison per dag. Er zijn ook aandoeningen waarbij u een hoge dosis prednison gebruikt, oplopend tot 60 à 80 mg per dag. Prednison neemt u bij voorkeur 1 keer per dag in. Het liefst ‘s morgens. Neem de tabletten in met water voor of tijdens de maaltijd. De ziekenhuisapotheek stuurt uw medicijnen naar uw huis.
Patiëntenzorg Behandelingen Prednison na een niertransplantatie

Over prednison

Prednison is een ontstekingsremmend en afweerremmend medicijn. Dit medicijn voorkomt dat de transplantaatnier wordt afgestoten. De voorgeschreven hoeveelheid prednison is afhankelijk van de aandoening die u heeft. lees meer

Contact (024) 361 47 61

Heeft u vragen die niet kunnen wachten tot uw volgende afspraak? U kunt op verschillende manieren contact met ons opnemen. lees meer

Contact (024) 361 47 61

Heeft u vragen die niet kunnen wachten tot uw volgende afspraak? U kunt op de verschillende manieren contact met ons opnemen. 

Dringende medische problemen

  • Op werkdagen tussen 8.30-12.00 en tussen 13.00-16.30 uur kunt u contact opnemen met het secretariaat Nierziekten: T (024) 361 47 61. De secretaresse verbindt u door met uw arts, zijn/haar supervisor, of de dienstdoende nefroloog. 
  • Buiten deze uren kunt contact opnemen met de dienstdoende nefroloog via het centrale nummer: (024)361 11 11.

Niet dringende medische vragen

  • Als u gebruik maakt van mijnRadboud kunt u niet-dringende vragen ook via mijnRadboud stellen.
  • Op werkdagen tussen 8.30-12.00 uur en tussen 13.00 en 16.30 uur kunt u contact opnemen met het secretariaat Nierziekten: T (024) 361 47 61. De secretaresse maakt een telefonische afspraak of geeft uw vraag door aan uw arts, verpleegkundige of aan de supervisor daarvan (uw hoofdbehandelaar). Een van hen belt u binnen 3 werkdagen terug. 

Afspraken verzetten

Voor het verzetten van afspraken neem contact op met het secretariaat nierziekten. T (024) 361 47 61.

 

Email: secretariaat.nier@radboudumc.nl


Tijdens de behandeling

Het gebruik van prednison kan leiden tot een aantal bijwerkingen. De meeste bijwerkingen verdwijnen na het aanpassen van de dosering of het staken van de medicatie. lees meer

Tijdens de behandeling

gebruik van prednison kan leiden tot een aantal bijwerkingen. De meesten verdwijnen na het aanpassen van de dosering of het staken van de medicatie.

Bijwerkingen

De meest voorkomende bijwerkingen zijn:
  • Dikker worden van uw gezicht en romp: dit wordt veroorzaakt door een andere verdeling van uw lichaamsvet. Bij verlaging van de dosis of stoppen met prednison verdwijnt dit.
  • Gewichtstoename: tijdens gebruik van prednison houdt uw lichaam vocht vast. Ook bevordert prednison uw eetlust. Probeer hier niet teveel aan toe te geven.
  • Maagklachten.
  • Gladde, dunne huid en puistjes.
  • Botontkalking.
  • Nachtzweten.
  • Stemmingsveranderingen: prednison kan geestelijke en emotionele veranderingen veroorzaken. Voorbeelden hiervan zijn: moeilijk inslapen, nervositeit, depressie en prikkelbaarheid. Ook zijn er mensen die juist een verbetering van hun stemming ervaren. Vaak komt dit door een vermindering van de klachten.
  • Diabetes (suikerziekte): als u diabetes heeft kunnen de suikers ontregelen (hoger worden). Daarvoor moet uw glucosewaarde vaker gecontroleerd worden. Ook kan het zijn dat we uw medicatie aanpassen. Een enkele keer komt het voor dat suikerziekte wordt ontwikkelt door het gebruik van prednison. Uw arts zal hiervoor uw glucosewaarde controleren.
  • Oogklachten: prednison kan leiden tot verhoogde oogdruk en versneld optreden van staar (troebel worden van de ooglens).
Door het gebruik van prednison gaan de bijnieren zelf minder corticosteroïden maken. Afhankelijk van de dosering en duur van de behandeling kunnen de bijnieren er zelfs helemaal mee stoppen. Uw lichaam wordt daardoor afhankelijk van dit geneesmiddel. Plotseling staken of verminderen van prednison kan dan ook klachten geven zoals overmatige vermoeidheid, misselijkheid en braken. Ook kan pijn in uw spieren en gewrichten ontstaan en een daling van de bloeddruk optreden. Verander daarom nooit de dosis prednison zonder toestemming van uw arts. Hij of zij vermindert de dosis altijd geleidelijk volgens een schema. Dit noemen we uitsluipen.

Omdat bij koorts, ziekte of operatieve ingrepen het lichaam meer prednison nodig heeft, vragen wij u om uw andere behandelend artsen of uw tandarts altijd over uw prednisongebruik te informeren. De arts kan zo nodig de dosis prednison tijdelijk verhogen.

Andere geneesmiddelen

Bepaalde medicijnen kunnen in combinatie met prednison de bloedspiegels (de hoeveelheid medicijn dat nog in het bloed zit) beïnvloeden. Ook kunnen sommige bijwerken worden beïnvloed. Meldt daarom altijd bij uw huisarts of specialist dat u behandeld wordt met prednison.

Zwangerschap en borstvoeding

Prednison kunt u tijdens zwangerschap en het geven van borstvoeding gebruiken.
Mogelijk passen we de dosering aan. Overleg altijd met uw arts over het gebruik van prednison voordat u zwanger wilt worden of als u zwanger bent.

Nier­transplantatie

Een niertransplantatie is een operatie waarbij we de nier van een donor in het lichaam van een nierpatiënt plaatsen. De nier kan afkomstig zijn van een levende of overleden donor. naar de pagina

Afdeling Nierziekten

De afdeling Nierziekten onderzoekt en behandelt patiënten met nieraandoeningen. Omdat herstel van de nierfunctie vaak niet mogelijk is, richten onze artsen zich met name op het bieden van een nierfunctievervangende behandeling.

lees meer
  • Medewerkers
  • Intranet