Tijdens de operatie



Wat is een phalloplastiek?

De phalloplastiek is een operatie waarbij een penis (phallus) wordt gemaakt met weefsel van een andere plek uit uw lichaam. 

lees meer

Wat is een phalloplastiek?

De phalloplastiek is een operatie waarbij een penis (phallus) wordt gemaakt met weefsel van een andere plek uit uw lichaam.



Contact

Irene de Kroon-Heijmans

contactformulier

Wachttijd

In het Radboudumc is een wachttijd voor transgender operaties. 

bekijk informatie over de wachttijd

Over de behandeling


Voor de operatie

Voordat u geopereerd wordt, heeft u een gesprek met de plastisch chirurg. Tijdens dit gesprek bespreken we uw wensen en krijgt u informatie over dingen die u zelf kunt doen vóór de operatie, de risico’s en complicaties die bij deze operatie horen. Ook doen we lichamelijk onderzoek. 

lees meer

Voor de operatie



Behandeling Anesthesie

Als u naar het Radboudumc komt voor een operatie dan krijgt u te maken met anesthesie (verdoving of narcose). Ook voor andere ingrepen, zoals een behandeling of onderzoek, is anesthesie soms nodig. Anesthesie zorgt ervoor dat u tijdens de behandeling geen pijn heeft.

lees meer

Tijdens de operatie

Van weefsel van uw arm of flank maken we een penis en plaatsen die in uw geslachtsgebied.

lees meer

Na de operatie

Na de operatie moet u ongeveer een week in het ziekenhuis blijven. In de weken daarna zijn er nog een aantal dingen waar u op moet letten.

lees meer

Na de operatie



Complicaties

Tijdens of na de behandeling kunnen er onbedoelde medische problemen (complicaties) ontstaan, ook al is de operatie op de juiste manier uitgevoerd. Het verschilt per persoon hoe groot de kans op complicaties is.

lees meer

Complicaties

Tijdens of na de behandeling kunnen er onbedoelde medische problemen (complicaties) ontstaan, ook al is de operatie op de juiste manier uitgevoerd. Het verschilt per persoon hoe groot de kans op complicaties is. Dit heeft te maken met uw gezondheid vóór de operatie. Er zijn complicaties waar u direct na de operatie last van kunt hebben maar ook complicaties die u pas na een tijdje kunt ontdekken.

Complicaties direct na de operatie 

  • Vernauwde plasbuis (stenose). Een aantal weken of maanden na de operatie kan vernauwing (stenose) van de uitgang van de plasbuis optreden. Daardoor kunt u moeilijk plassen: de straal wordt slapper en u moet harder persen. Stenosen kunnen we meestal behandelen door ze een aantal weken of maanden regelmatig op te rekken. Soms is toch een operatie nodig.
  • Pijn. Na de operatie kunt u pijn of ongemak hebben. Paracetamol helpt vaak goed. Tijdens uw opname kunt u aangeven als u teveel pijn heeft. We zullen hier dan medicijnen voor geven. 
  • Afstervend weefsel (necrose)
    Als huid niet goed doorbloed wordt, sterft het af. Als dit tijdens de operatie al duidelijk wordt, verbeteren we de doorbloeding meteen. Als het pas na de operatie duidelijk wordt, wachten we meestal af, omdat het lichaam de huid rondom die plek meestal vanzelf herstelt. Maar soms is toch nog een hersteloperatie nodig.
  • (Na)bloeding. Als u een bloeding heeft, gebeurt dit meestal meteen na de operatie. Soms is een 2e operatie nodig om de bloeding te stoppen en de stolsels op te ruimen. 
  • Wondinfecties
    Hoewel er schoon (steriel) wordt gewerkt, is er altijd een kans dat er bacteriën in de operatiewond komen. Ook thuis kan dit gebeuren. Daarom is het belangrijk dat u de wonden goed verzorgt. 
  • Ileus (darmproblemen)
    Ileus betekent dat de darm stil ligt of verstopt is. We kunnen medicijnen geven om de darmen op gang te helpen. Daarbij is het van belang dat u voldoende drinkt en probeert te lopen als dit kan.
  • Gestoorde wondgenezing
    Vooral op de plek van de hechtingen kunnen wonden ontstaan. Rokers hebben hier vaker last van dan niet-rokers. Wanneer de wondgenezing verstoord is, duurt het genezen van de wonden langer. Spoel de wonden regelmatig schoon met lauw kraanwater en dep het wondgebied droog.

Complicaties die later merkbaar zijn

  • Verlies van gevoel/orgasme
    Zowel de zenuw voor het gevoel van de huid, als die voor het seksueel gevoel van de penis worden tijdens de operatie hersteld en moeten vervolgens opnieuw uitgroeien totdat de penis weer gevoel heeft. Dit proces duurt maanden en is moeilijk voorspelbaar. Er is niet met zekerheid te zeggen of het gevoel in de hele penis terugkomt. Dit hangt vooral af van  uw leeftijd en of u rookt. Ook kan ervaren van een orgasme veranderen of helemaal niet meer mogelijk zijn. Gelukkig komen deze complicaties weinig voor.
  • Littekens
    Hoeveel littekenweefsel wordt aangemaakt verschilt per persoon, operatietechniek en huidtype. Iedereen en iedere huid heeft een eigen manier van genezen. Bij mensen met overgewicht en mensen die roken genezen littekens minder fraai dan bij mensen zonder overgewicht en mensen die niet roken. Soms kan littekenweefsel verbeterd worden. We wachten hier altijd minimaal één jaar mee na de operatie om te zien wat het lichaam zelf herstelt.

Resultaat na de operatie

Het resultaat na de operatie verschilt van persoon tot persoon. We weten dus van te voren nooit precies hoe uw penis eruit komt te zien. Dit wordt mede bepaald door uw huidige geslachtsdeel en de huid waarmee we de penis maken

lees meer

Resultaat na de operatie

Het resultaat na de operatie verschilt van persoon tot persoon. We weten dus van te voren nooit precies hoe uw penis eruit komt te zien. Dit wordt mede bepaald door uw huidige geslachtsdeel en de huid waarmee we de penis maken.

Littekens

Na de operatie heeft u littekens. Hoe groot de littekens worden verschilt per persoon, huidtype en techniek van de operatie. Bij patiënten met overgewicht en patiënten die roken genezen littekens minder mooi dan bij patiënten zonder overgewicht en niet-rokers. Littekens kunnen soms aangepast worden. Dit kan op zijn vroegst een jaar na de operatie.

Aanpassingen (secundaire correcties)

Bent u na de operatie nog niet helemaal tevreden over hoe uw penis eruitziet of hoe hij werkt? Bespreek dit dan met uw plastisch chirurg of uroloog. Deze kan beoordelen of met een extra operatie nog verbetering mogelijk is. Bijvoorbeeld:

  • Een aanpassing van de plasbuis waardoor de plasstraal verbetert of om te zorgen dat u geen urine meer lekt.
  • Een aanpassing van de balzak als de littekens erg opvallen of als de balzak te klein of niet aan beide kanten hetzelfde is.
  • Globale vorm van de penis verbeteren of aanleggen van een eikel[KR1] .
  • Een tatoeage van een eikel op de top van de penis. Dit is een kleine operatie die onder lokale verdoving wordt uitgevoerd.

Aanpassingen worden op zijn vroegst 6 maanden na de eerste operatie uitgevoerd en we adviseren om minstens 1 jaar te wachten. Sommige aanpassingen kunnen onder lokale verdoving worden uitgevoerd, voor andere is een operatie onder narcose nodig.

Protheses

Na een half jaar of langer kunnen er nog protheses (kunstballen) in de balzak worden geplaatst. Dit kan alleen als u goed kunt plassen en er genoeg ruimte is in de balzak. De arts beoordeelt dit. Eventueel kunnen er op een later tijdstip testikelprotheses in de balzak worden geplaatst. Het is onduidelijk of deze ingreep wordt vergoed. Ook kan een erectieprothesen worden geplaatst.


Seksualiteit

Na de operatie kunt u zelf ontdekken hoe het prettig is om uw penis seksueel te gebruiken. Dit is ongeveer 3 maanden na de operatie mogelijk.

lees meer

Seksualiteit

Als uw penis voldoende is hersteld, is seks mogelijk. Dat is ongeveer 3 maanden na de operatie. We adviseren u dit te bespreken tijdens de controles bij de plastisch chirurg.

Na de operatie kunt u zelf ontdekken hoe het prettig is om uw penis seksueel te gebruiken. De meeste patiënten kunnen na een phalloplastiek seksuele opwinding en een orgasme ervaren, zowel bij masturbatie als met een partner. Penetratie lukt bijna nooit, maar u er kunt wel hulpmiddelen gebruiken zoals een erectieprothese. Uw seksuele leven hangt niet alleen af van een phalloplastiek. Ook psychologische en biologische factoren spelen een rol.  

Sommige transmannen zijn tevreden over seksualiteit zonder een erectie-prothese, anderen zijn tevreden met een erectieprothese. Het is belangrijk dat u goed ontdekt wat voor u seksueel belangrijk en prettig is, en dat u daarover spreekt met uw (eventuele) partner(s). Als u kiest voor een erectieprothese, is het belangrijk dat u weet welke problemen of risico’s daarbij kunnen voorkomen. Bijvoorbeeld slijtage en hersteloperaties. Bespreek dit met uw plastisch chirurg.

In gesprek over seksualiteit

Tijdens uw behandelingen kunt u met uw psycholoog (en endocrinoloog) praten over seksualiteit en wat u kunt doen als u problemen ervaart. Aandachtspunten zijn bijvoorbeeld: wat is voor u seksueel prettig, wenst u een partner, heeft u een partner, spreekt u met uw partner(s) over uw seksuele wensen?

Meer informatie


Radboudumc Expertise­centrum voor Geslacht & Gender

Het Radboudumc Expertisecentrum Geslacht & Gender houdt zich bezig met stoornissen/variaties van de geslachtelijke en/of geslachtschromosomale differentiatie.

lees meer

Afdeling Plastische Chirurgie

De afdeling Plastische Chirurgie houdt zich bezig met herstel van vorm en functie van een lichaamsdeel. Het gaat om correctie van aangeboren of verkregen afwijkingen en verminkingen of gebreken.

lees meer
  • Medewerkers
  • Intranet