Wat is een slokdarmvernauwing?
Bij uw kind is vastgesteld dat de holte van de slokdarm gedeeltelijk te nauw is. Dit noemen we ook wel een oesofagusstenose. Het kan verschillende oorzaken hebben. lees meerWat is een slokdarmvernauwing?
Bij uw kind is vastgesteld dat de holte van de slokdarm gedeeltelijk te nauw is. Dit noemen we ook wel een oesofagusstenose. Het kan verschillende oorzaken hebben:- aangeboren
- een naad in de slokdarm, bijvoorbeeld na een slokdarmcorrectie
- verbranding van de slokdarm (door een etsende vloeistof)
- terugvloed van maagzuur vanuit de maag in de slokdarm (reflux)
Klachten
Bij een slokdarmvernauwing kunnen de volgende klachten voorkomen:- Het eten blijft hangen en geeft een gevoel van benauwdheid.
- Het drinken gaat moeizaam of uw kind verslikt zich snel.
- In ernstige gevallen kan een kind zelfs het speeksel niet meer doorslikken en gaat bellen blazen.
- Acute afsluiting van de slokdarm kan optreden als uw kind een groter voorwerp heeft ingeslikt, bijvoorbeeld een soepballetje of speelgoed. Bij een gewone slokdarm vervormt de wand van de slokdarm met het voorwerp mee. Een vernauwde slokdarm geeft niet mee waardoor het voorwerp blijft hangen. Hierdoor wordt het kind ernstig benauwd.
Opname
- Acuut, als de slokdarm dicht zit en er geen voedsel of drinken meer doorheen kan.
- Als we bij kinderen een slokdarmvernauwing constateren, moet het oprekken met een tussenpoze herhaald worden. Meestal spreken we dan bij ontslag al een termijn af voor de volgende oprekking. Als ouder krijgt u een paar dagen voor de opname telefonisch bericht over de opnamedatum. Als het een dagopname is, krijgt u de dag ervoor te horen vanaf welk tijdstip uw kind nuchter moet zijn.
Behandeling Anesthesie bij kinderen
Als uw kind een behandeling of onderzoek onder anesthesie krijgt is het belangrijk om hem/haar goed voor te bereiden.
lees meer