Over een vernauwing van de plasbuis
Als uw plasbuis (urethra) vernauwd is, dan kan dit het gevolg zijn van littekenweefsel. Door de vernauwing is de urinestraal minder krachtig. Er kan urine in de blaas achterblijven, waardoor de kans op een blaasontsteking groter is.De behandeling
De operatie heeft als doel de vernauwing in uw plasbuis op te heffen. De operatie gebeurt onder algehele of plaatselijke anesthesie (verdoving). Er zijn verschillende technieken.-
Bij Sachse of Otis brengen we een scoop bij u in de plasbuis en snijden we met een mesje de vernauwing in. De operatie duur 30 minuten tot 1 uur.
lees meer
Sachse of Otis
Bij Sachse of Otis brengen we een scoop bij u in de plasbuis en snijden we met een mesje de vernauwing in.- Bij een Sachse is het instrument een hol buisje, waaruit bij de vernauwing een mesje te voorschijn komt en de vernauwing insnijdt.
- Bij een Otis-operatie wordt de plasbuisvernauwing voor zover mogelijk opgerekt en snijdt het mesje daarna een of enkele millimeters in de vernauwing.
De operatie
De verpleegkundige brengt u naar de operatiekamer. Daar krijgt u de anesthesie of ruggenprik. De operatie zelf duurt ongeveer 30 minuten tot 1 uur. -
Als het niet mogelijk is om te opereren via de procedure Sachse of Otis, dan gebruiken we de procedure urethraplastiek. Hierbij legt de uroloog uw plasbuis open.
lees meer
Urethraplastiek
Soms kunnen we de vernauwing opereren via de plasbuis zelf, volgens de procedure Sachse of Otis. Als dit niet mogelijk is, gebruiken we de procedure urethraplastiek. Bij de urethraplastiek legt de uroloog de plasbuis open en verwijdert meestal het gedeelte van de plasbuis waar de vernauwing zit. Hierna hecht hij of zij de uiteinden van de plasbuis weer aan elkaar vast.De operatie
Als de vernauwing lang is of aan het uiteinde van de penis zit, dan kunnen we de uiteinden van de plasbuis niet direct aan elkaar hechten. Dat zou voor een verkorting van uw penis zorgen. Om dat te voorkomen vervangen we een gedeelte van de verwijderde pasbuis. De uroloog opent uw plasbuis en bevestigt een stripje slijmvlies op de plek van het vernauwde gedeelte. Dit vervangende slijmvlies neemt hij of zij weg uit de binnenzijde van uw penis, wang of van de onderzijde van uw tong. Op deze manier vervangt de arts met lichaamseigen weefsel het weggenomen vernauwde stuk plasbuis (plastiek).
Deze vervangingsoperatie vindt plaats door middel van 1 of 2 operaties. Als het in 1 keer gebeurt, sluit de uroloog direct uw plasbuis. Als de procedure moeilijk is, dan sluit de arts uw plasbuis nog niet direct. Het nieuw geplaatste weefsel moet dan eerst genezen. Dan komt u ongeveer 3 maanden na de 1e fase terug naar het ziekenhuis. De uroloog sluit dan uw plasbuis en huid door een operatie. Hierna is de vernauwing van de plasbuis opgeheven.
Na de behandeling
-
Als de katheter verwijderd is, kan het enkele uren duren voordat u moet plassen. De eerste keren dat u plast, kunt u een branderig gevoel hebben.
lees meer
Sachse of otis
De uroloog bespreekt wanneer de katheter verwijdert kan worden. Meestal is dit de volgende dag. Als de katheter verwijderd is, kan het enkele uren duren voordat u moet plassen. De urine vangt u op in een urinaal of po. Zo kan de verpleegkundige de kleur en hoeveelheid bekijken. Als u voldoende drinkt, wordt de urine steeds lichter van kleur. De eerste keren dat u plast, kunt u een branderig gevoel hebben. Soms verliest u nog wat bloed bij de urine. Schrik hier niet van. Als u rust neemt en veel drinkt verdwijnt dit snel.Naar huis
De verpleegkundige scant uw blaas na het plassen om te kijken of er geen urine achterblijft in de blaas. Als dit 2 keer goed is, mag u naar huis. Soms houdt de zwelling van het operatiegebied wat langer aan. Hierdoor kan het goed uitplassen nog niet lukken. In dat geval leren we u om tijdelijk zelf met een slangetje de blaas te legen (katheteriseren). Als dit goed gaat, mag u naar huis. U krijgt dan een afspraakkaart mee voor een bezoek aan de polikliniek. -
De eerste dagen blijft u veel in bed rusten om het operatiegebied te ontlasten. De blaaskatheter blijft de eerste tijd in uw blaas zitten om het operatiegebied te ontlasten.
lees meer
Urethraplastiek in één operatie
De eerste dagen blijft u veel in bed rusten om het operatiegebied te ontlasten. U kunt wel met behulp van een rolstoel naar het toilet of de badkamer. Na 1 of enkele dagen kunt u in overleg met de behandelend arts uw beweging uitbreiden. U kunt dan meer uit bed komen, op een stoel zitten en korte afstanden lopen.Naar huis
Als u zich goed voelt, de pijn onder controle is, u weer mobiel bent en de urine voldoende en helder is, mag u naar huis. Bij pijnklachten kunt u paracetamol innemen. Ook is het verstandig voldoende rust te nemen. De eerste tijd blijft de blaaskatheter in uw blaas zitten om het operatiegebied te ontlasten. De verpleegkundige van de afdeling legt u uit hoe u de katheter verzorgt en hoe u met opvangzakken omgaat. Hij of zij zorgt ook voor voldoende voorraad. De behandelend arts spreekt met u af wanneer u op de afdeling terug komt om de katheter te laten verwijderen. Als alles goed is kunt u hierna weer op de natuurlijke wijze plassen.
De wond in uw plasbuis moet na elke operatie thuis nog verder genezen. Dit duurt zeker 6 weken.
-
In de eerste fase krijgt u een katheter. Na 3 tot 4 dagen mag u meestal weer naar huis. Naar ongeveer 3 maanden komt u terug voor de tweede fase.
lees meer
Adviezen na de operatie
- Drink ongeveer 2 liter per dag.
- Plas op tijd.
- Span u niet teveel in.
- Fiets niet.
- Gebruik alcohol alleen in beperkte mate.
- Heb de eerste 2 weken na de operatie (sachse of otis) geen geslachts-gemeenschap.
Behandeling Anesthesie
Als u naar het Radboudumc komt voor een operatie dan krijgt u te maken met anesthesie (verdoving of narcose). Ook voor andere ingrepen, zoals een behandeling of onderzoek, is anesthesie soms nodig. Anesthesie zorgt ervoor dat u tijdens de behandeling geen pijn heeft.
lees meerUw opname bij het Radboudumc
Wordt u binnenkort opgenomen op een van onze verpleegafdelingen? Of bent u met spoed bij ons opgenomen? Dan komt er veel op u af. Hier vindt u informatie over het voorbereiden op een opname, de opnamedag, uw verblijf en uw ontslag.
lees meerContact opnemen
Neem contact met ons op als u last krijgt van onderstaande klachten:- Koorts boven 38,5º C.
- Erg rode of pussende wond.
- Aanhoudende ernstige pijn in het operatiegebied.
- Te weinig of te bloederige urineproductie wat niet overgaat bij voldoende drinken.