Over enucleatie
U heeft van uw oogarts te horen gekregen dat er bij u een oog verwijderd moet worden. Deze operatie heet enucleatie. Voor deze ingreep wordt gekozen als er geen enkele andere behandelingsmogelijkheid meer is. lees meerOver enucleatie
U heeft van uw oogarts te horen gekregen dat er bij u een oog verwijderd moet worden. Deze operatie heet enucleatie. Voor deze ingreep wordt gekozen als er geen enkele andere behandelingsmogelijkheid meer is.De reden waarom het oog verwijderd moet worden kan zijn:
- Een pijnlijk en blind oog waar u (veel) hinder van heeft (door bijvoorbeeld een ongeval, een ziekte of niet geslaagde operaties)
- Een kwaadaardig gezwel in het oog
Contact
Afdeling Oogheelkunde
(024) 361 67 00
Voor specialisten en huisartsen
(024) 361 5104
Intake
Tijdens dit gesprek bespreekt de verpleegkundige met u de opname en de nabehandeling thuis. Indien u onder narcose geholpen wordt, vraagt de verpleegkundige ook naar uw gezondheid en medicatiegebruik. lees meer over de intakeIntake
Tijdens dit gesprek bespreekt de verpleegkundige met u de opname en de nabehandeling thuis. Indien u onder narcose geholpen wordt, vraagt de verpleegkundige ook naar uw gezondheid en medicatiegebruik. In overleg met u kan er thuiszorg worden aangevraagd om u thuis te kunnen ondersteunen, zowel praktisch (verzorgen van uw wond) als psychisch (vanwege het ingrijpende karakter van de operatie). Ook informeert de verpleegkundige u en uw familie /begeleiding over de oogprothese die ongeveer zes weken na de operatie geplaatst wordt. Uiteraard heeft u de gelegenheid om vragen te stellen. Indien u onder algehele verdoving geopereerd wordt, krijgt u ook een afspraak voor een bezoek aan de polikliniek Anesthesiologie.Opname en operatie
Hier treft u informatie over de dag van de operatie. lees meerAdressen voor een prothese
Hier treft u adressen van bedrijven voor een kunststof of een glazen prothese. lees meerAdressen voor een prothese
Voor een kunststof prothese:
Haags Kunstogen Laboratorium
Laan van Meerdervoort 150
2517 BE Den Haag
Tel. ( 070) 3451293
Website: www.kunstoog.nl.
Frédérique Bak
Thomsonplein 19
2565KV Den Haag
Tel. ( 070) 4490810
Website: www.kunstogen.nl.
Jelmer Remmers
Oedsmawei 24
9001 ZJ Grou
Tel. 06-23476402
Website: http://remmersocularist.nl/
Voor Jelmer Remmers kunt u ook terecht in het Amsterdam VUMC of het Amsterdam AMC.
Mevrouw E. Groet
Eerste de Riemerstraat 14
2513 CV Den Haag
Tel. (070) 3634121
Website: geen.
Voor een glazen prothese:
Firma Müller
Taunusstrasse 44
D-6000 Wiesbaden
Tel. 0049-611-524864
Website: www.glasauge.de
De firma Müller bezoekt meerdere plaatsen in Nederland.
Na de operatie
Wat kunt u na de operatie verwachten? lees meerNa de operatie
Op de plaats waar uw oog zat, zit nu een met slijmvlies bedekte holte, die dezelfde kleur heeft als het slijmvlies aan de binnenkant van uw wang. Het is begrijpelijk dat u het moeilijk heeft met dit uiterlijk. De artsen en verpleegkundigen begeleiden u hierbij. Tevens leren ze u hoe u de holte moet verzorgen. Dit is nodig om infecties te voorkomen. U kunt een verband dragen totdat u de prothese heeft.
Kunstoog (prothese)
Als de wond voldoende genezen is kunt u een kunstoog aan laten meten. In Nederland zijn hiervoor een aantal bedrijven waar u een afspraak kunt maken. De prothese wordt gemaakt door een ocularist. Er zijn twee soorten protheses, van glas of van kunststof. Beide hebben voor- en nadelen.
Glas heeft als voordeel dat het een goede kleurechtheid en mooie uitstraling heeft, het nadeel is echter dat glas breekbaar is, gevoeliger voor temperatuursverschillen en wat zwaarder.
Kunststof is onbreekbaar en de vorm kan altijd aangepast worden, maar de kleur kan sneller dof worden.
Op de website van de bedrijven (zie hiernaast) kunt u hier meer informatie over vinden. Ook kunt u daar vinden op welke dagen zij waar hun spreekuur hebben. Tijdens het bezoek aan de firma krijgt u ook uitleg over de verzorging van de prothese. Afhankelijk van de omstandigheden kan een goed of een heel goed
resultaat worden bereikt. De prothese kunt u dag en nacht dragen. U bepaalt zelf wat u prettig vindt.
De kosten van de prothese worden in het algemeen voor 100% vergoed door uw verzekering. Elke twee jaar heeft u recht op een nieuwe prothese. Bij kinderen zal de prothese vaker vervangen worden.
Nog even dit
Als u of uw omgeving moeite heeft met het feit dat u een kunstoog heeft, aarzel dan niet om dit met uw arts of prothesemaker te bespreken. Soms kunnen kleine veranderingen in de prothese een groot verschil geven. lees meerNog even dit
Als u of uw omgeving moeite heeft met het feit dat u een kunstoog heeft, aarzel dan niet om dit met uw arts of prothesemaker te bespreken. Soms kunnen kleine veranderingen in de prothese een groot verschil geven.Tevens bestaat er een vereniging Oog in Oog, zij komen op voor patiënten met een oogprothese. Zij verzorgen voorlichting, lotgenotencontact en belangenbehartiging. Website: www.ver-ooginoog.nl.
De landelijke Slechtzienden- en Blindenlijn (030 - 2945444) kan ook veel vragen over oogprothese beantwoorden.
Behandeling Oogheelkundige ingreep onder lokale anesthesie
In overleg met uw oogarts heeft u besloten tot een operatie op de afdeling Oogheelkunde van het Radboudumc. Op deze pagina leest u wat u kunt verwachten.
lees meer