Na de operatie

Na de operatie heeft u een infuus in uw arm voor het toedienen van vocht en eventuele medicijnen. Ook zitten er meestal één of twee slangetjes in uw buik om wondvocht af te voeren. Deze noemen we drains.

Risico's

Er is na de operatie altijd kans op wondinfectie, trombose, longontsteking en nabloeding. Dit is bij bijna iedere operatie het geval. Bij een operatie tegen maagkanker kunnen er nog enkele specifieke risico’s optreden, bijvoorbeeld naadlekkage. Naadlekkage ontstaat wanneer de nieuwe verbinding tussen uw maag en darmen nog niet waterdicht is. Hierdoor kunnen maag- of darmsappen in uw buikholte komen. Dit veroorzaakt een buikvliesontsteking. U heeft dan hoge koorts en een ziek gevoel. De ontsteking kan vaak worden behandeld met een drain. Helpt dit niet, dan is een tweede operatie noodzakelijk. Een ander risico is maagverlamming. Dit wil zeggen dat voedsel zeer langzaam of niet door het spijsverteringskanaal gaat.
 
Patiëntenzorg Behandelingen Operatie bij maagkanker

Over de operatie

Bij deze operatie verwijdert de arts het gedeelte van uw maag waar de tumor zit. lees meer

Over de operatie

Operatie bij maagkanker

Bij deze operatie verwijdert de arts het gedeelte van uw maag waar de tumor zit. Patiënten met maagkanker komen voor deze operatie in aanmerking als het mogelijk is om de volledige tumor te verwijderen met de operatie. De tumor mag ook niet verder uitgezaaid zijn dan de regionale lymfeklieren. Bovendien moet uw algehele lichamelijke conditie goed zijn, omdat een maagoperatie en zware operatie is. Deze operatie vindt plaats op de afdeling heelkunde. Deze afdeling is gespecialiseerd in chirurgie. U kunt er terecht voor zowel complexe als relatief kleine chirurgische ingrepen.

Maagkanker

Er bestaan verschillende soorten tumoren van de maag. Het zogenoemde adenocarcinoom komt het vaakst voor. Dit houdt in dat er een klier bij betrokken is. In Nederland wordt per jaar bij ongeveer 2000 mensen maagkanker vastgesteld. Het merendeel van de patiënten is boven de zestig jaar. lees meer

Voor de operatie

Voordat we aan de operatie beginnen, treffen we nog een aantal voorbereidingen met u. Deze zijn nodig om de operatie gunstig te laten verlopen. lees meer

Voor de operatie

Voorbereiding

Om trombose te voorkomen krijgt u tijdens de opname elke avond een injectie met een antistollingsmiddel. Zodra u naar huis gaat wordt dit weer gestopt. De avond voor de operatie mag u vanaf 24.00 uur niets meer eten of drinken. Voordat u naar de operatiekamer gaat, krijgt u eventueel medicijnen waar u slaperig van wordt en krijgt u speciale operatiekleding aan. Van tevoren heeft u een gesprek met de anesthesioloog. Dit komt omdat de ingreep onder verdoving (narcose) plaats vindt. De anesthesioloog beoordeelt uw algehele gezondheidstoestand. Hij bespreekt ook met u welke medicijnen u wel en niet mag blijven gebruiken.

Het tijdstip van de operatie is alleen voor de eerste patiënt met
zekerheid bekend: acht uur ’s ochtends. Vanaf zeven uur ’s ochtends worden de eerste patiënten naar het operatiekamercomplex gebracht. Operaties die later op het programma staan zijn uiteraard afhankelijk van de voortgang van de eerdere operaties

Behandeling Anesthesie

Als u naar het Radboudumc komt voor een operatie dan krijgt u te maken met anesthesie (verdoving of narcose). Ook voor andere ingrepen, zoals een behandeling of onderzoek, is anesthesie soms nodig. Anesthesie zorgt ervoor dat u tijdens de behandeling geen pijn heeft.

lees meer

Verloop van de operatie

Er is een aantal verschillende soorten operaties bij maagkanker. Welke u krijgt, is afhankelijk van de plaats en grootte van de tumor. lees meer

Verloop van de operatie

Er is een aantal verschillende soorten operaties bij maagkanker. Welke u krijgt, is afhankelijk van de plaats en grootte van de tumor.

Buismaagoperatie

Bij een tumor in het bovenste gedeelte van uw maag krijgt u een buismaagoperatie. Bij deze operatie verwijdert de chirurg het bovenste gedeelte van de maag samen met (een deel van) uw slokdarm. Daarna maakt hij een ‘buis’ van de buitenbocht van de maag. Deze maakt hij vast aan het bovenste deel van de slokdarm. Zo wordt uw spijsverteringskanaal weer hersteld.

Maagresectie

Soms wordt (een deel van) uw maag verwijderd. Dit heet een partiële of totale maagresectie. Bij diffuse maagkanker krijgt u altijd een totale maagresectie. Een partiële maagresectie krijgt u meestal als de tumor onderin de maag zit. Als de tumor doorgegroeid is naar een ander orgaan, verwijdert de chirurg ook dit orgaan geheel of gedeeltelijk.

Kijkoperatie

Wanneer de maagkanker zich beperkt tot de bovenste slijmvlieslaag en er geen uitzaaiingen worden gevonden, kan de afwijking in zeldzame gevallen worden verwijderd met een endoscopische behandeling. Dit wil zeggen dat de chirurg een dunne buis met een lampje en camera gebruikt. Via deze endoscoop kan de arts instrumenten inbrengen om stukjes tumorweefsel uit uw maag  te verwijderen.
 

Na de operatie

Na de operatie wordt u wakker op de verkoeverafdeling. Hierna mag u weer terug naar de verpleegafdeling, waar u blijft tot u naar huis mag. lees meer

Links voor u als patiënt

Onderstaande websites bieden u nuttige informatie, manieren om in contact te komen met lotgenoten of praktische informatie.
  • Medewerkers
  • Intranet