Over de operatie
In uw huid is een afwijking gevonden. Uw behandelaar verwijdert deze plek tijdens een operatie. Na het aftekenen, verdoven en desinfecteren van de huid, wordt de afwijking en een stukje van de omliggende (gezonde) huid weggehaald. lees meerOver de operatie
In uw huid is een afwijking gevonden. Uw behandelaar verwijdert deze plek.
De operatie begint met het aftekenen van de plek op uw huid. Daarna wordt de plek verdoofd en gedesinfecteerd. Als de verdoving is ingewerkt, wordt de plek afgedekt met een steriele doek en verwijdert uw behandelaar de afwijking en een stukje omliggende, gezonde huid. Dit stuk weefsel sturen we op voor onderzoek.
Als uit het onderzoek blijkt dat er nog afwijkingen aan de rand van het weefsel zitten, dan kan een tweede operatie of andere aanvullende behandeling mogelijk zijn.
Contact
Polikliniek Dermatologie
ma t/m vrij van 8.00-17.00 uur
(024) 361 32 80
Voor de operatie
U kunt op de dag van de ingreep gewoon eten en drinken. De operatie gebeurt meestal onder lokale verdoving. lees meerAanmelden en controle voor de ingreep
U meldt zich aan bij de hoofdingang, gebouw A1. Daarna volgt u route 682, Oost. Via de lift of het trappenhuis gaat u naar de 2e verdieping.
lees meerAanmelden en controle voor de ingreep
U meldt zich aan bij de hoofdingang, gebouw A1. Daarna volgt u route 682, Oost. Via de lift of het trappenhuis gaat u naar de 2e verdieping. U checkt uzelf in bij de aanmeldzuil en ontvangt een ticket met een oproepcode. Zodra uw code met kamernummer op het informatiescherm verschijnt, kunt u naar de behandelkamer lopen. De OK-assistent begeleidt u naar de behandelkamer.
- Uw persoonlijke gegevens worden gecontroleerd (o.a. achternaam, voorletters, geboortedatum, bijzonderheden) en het verloop van de ingreep wordt uitgelegd.
- Vervolgens neemt u plaats op de behandeltafel, waarna de plek van de ingreep wordt afgetekend en plaatselijk verdoofd.
Na de operatie
Na de ingreep dekken we de wond af met verband of een pleister. Uw behandelaar vertelt u hoe lang u dit moet laten zitten en wanneer eventuele hechtingen eruit gehaald kunnen worden. We adviseren u om op de dag van de operatie niet zelf te autorijden. Zorg dat iemand u ophaalt.De wond sluiten
U hoort van uw behandelaar hoe bij u de wond wordt gesloten. Dit kan op verschillende manieren:-
Vaak sluiten we de wond direct na de operatie.
lees meer
(tijdelijk) Open laten of direct sluiten
Soms is het niet nodig om de wond te sluiten en groeit de huid vanzelf dicht, maar vaak sluiten we de wond direct na de operatie. Het kan ook zijn dat we de wond tijdelijk open laten tot de uitslag van het weefselonderzoek bekend is. De wond wordt dan later alsnog gedicht.
- Wond direct sluiten: als we de wond direct sluiten dan doen we dit met hechtingen.
- Wond (tijdelijk) open laten (=open defect): na de operatie dekken we de wond af met een verband. Hoelang het verband moet blijven zitten, is bij iedereen anders. Dit hoort u van uw behandelaar.
-
We halen op een andere plek een stukje huid weg waarmee we de wond sluiten.
lees meer
Huidtransplantatie
Om de wond goed te sluiten maken we gebruik van een huidtransplantatie. Hierbij halen we op een andere plek een stukje huid weg die we gebruiken om de wond te sluiten. Dit kan op 2 manieren:
- We gebruiken een stukje huid van een plek waar u huid over heeft. Bijvoorbeeld bij het oor, of in de hals. Deze methode noemen we full-thickness skin graft (FTSG).
- We gebruiken huid van uw bovenbeen. Dit stukje huid verplaatsen we naar de wond, waar we het goed vasthechten. Deze methode noemen we split-thickness skin graft (STSG).
-
We verschuiven een stukje huid om de plek te sluiten.
lees meer
Reconstructie
Bij een reconstructie verschuiven een stukje huid om de wond te sluiten. Dit kan op 2 manieren:
- Gesteelde reconstructie: We gebruiken een stukje huid van een andere plek in uw gezicht om de wond te sluiten. Dit stukje huid blijft gedeeltelijk verbonden met de originele plek. Deze verbinding noemen we de steel.
- Niet-gesteelde reconstructie: Door extra snedes te maken rondom de wond, creëren we een groter gebied dat loskomt van de onderlaag. Dit huidgebied kunnen we verplaatsen en gemakkelijker hechten.
Afdeling Dermatologie
Dermatologie richt zich op de behandeling van huidaandoeningen. De meeste onderzoeken en behandeling vinden poliklinisch plaats.
lees meer