Wat is een huidlymfoon?

Een huidlymfoom is een zeldzame vorm van kanker. Een lymfoom ontstaat als lymfocyten ongecontroleerd gaan delen en groeien. Lymfocyten zijn een type witte bloedcellen. Ze vormen een onderdeel van het afweersysteem.

lees meer

Wat is een huidlymfoon?

Een huidlymfoom is een zeldzame vorm van kanker. Een lymfoom ontstaat als lymfocyten ongecontroleerd gaan delen en groeien. Lymfocyten zijn een type witte bloedcellen. Ze vormen een onderdeel van het afweersysteem. Als een lymfoom ontstaat in lymfocyten die in de huid zitten en de verschijnselen ook alleen in de huid zitten, dan is het een huidlymfoom.

Een ander woord voor huidlymfoom is cutaan lymfoom.

Huidlymfoom en huidkanker

Een  huidlymfoom is een andere ziekte dan huidkanker. Huidkanker komt heel vaak voor. Een huidlymfoom komt heel weinig voor. In tegenstelling tot veel vormen van huidkanker, ontstaat een huidlymfoom niet door te veel zonlicht en uv-straling. 

Soorten huidlymfoom

Er zijn veel verschillende soorten huidlymfomen. Elke soort heeft een andere oorzaak en een ander ziekteverloop. Ook de behandeling en de vooruitzichten zijn anders.

De meest voorkomende vorm van huidlymfoom is mycosis fungoides (MF). Ongeveer de helft van de mensen met een huidlymfoom heeft deze vorm.

Meer informatie

Op de website van stichting Huidlymfoom leest u meer over huidlymfomen. Op de pagina Documenten van deze website kunt u folders met uitgebreide informatie over specifieke soorten huidlymfoom downloaden.


Onderzoek

De diagnose wordt gesteld op basis van de ontwikkeling van de plek(ken), het huidbeeld en door weefselonderzoek. Soms is bloedonderzoek en beeldvormend onderzoek nodig, zoals een scan.

Behandeling

Bij veel mensen met een huidlymfoom is een zalfbehandeling met corticosteroid(hormoon) meestal voldoende. Soms zijn andere behandelingen nodig. lees meer

Behandeling

Bij veel mensen met een huidlymfoom is een zalfbehandeling met corticosteroid(hormoon) meestal voldoende.

Soms is lichttherapie, radiotherapie (bestraling), een behandeling met medicijnen of chemotherapie nodig.

Meer informatie


Afdeling Dermatologie

Dermatologie richt zich op de behandeling van huidaandoeningen. De meeste onderzoeken en behandeling vinden poliklinisch plaats.

lees meer

Afdeling Hematologie

Hematologie is het specialisme dat zich bezighoudt met bloedziekten. lees meer

Radboud Oncologie Fonds

Het Radboud Oncologie Fonds is opgericht om Oost-Nederland meer te betrekken in de strijd tegen kanker. lees meer
  • Medewerkers
  • Intranet