Over de operatie
Bij een tumoroperatie verwijdert de neurochirurg via een opening in uw schedel (een deel van) de hersentumor. De neurochirug is een arts die is gespecialiseerd in aandoeningen aan de hersenen.
lees meerOver de operatie
Het verwijderen van een hersentumor of een deel van de tumor kan om de volgende redenen plaatsvinden:
- Om de diagnose te stellen:
De precieze aard en graad van de tumor is nodig om een eventuele behandeling te starten. De patholoog bekijkt hiervoor het tumorweefsel onder de microscoop. Het kan ook zijn dat een laboratorium in Utrecht een deel van dit onderzoek doet. Bepaalde onderzoeken kunnen namelijk alleen maar daar plaatsvinden. - Als onderdeel van de behandeling:
- Om lichamelijke/neurologische klachten te verminderen
De klachten worden voor een deel veroorzaakt door groei in de hersenen (infiltratie) en voor een deel door verdringing van de hersenen (massawerking/druk). Het verwijderen van (een deel van) de tumor zorgt er bijna meteen voor dat de hersenen minder in de verdringing komen. Uw klachten zullen snel minder worden. - Behandeling van de tumor
Bij de meeste hersentumoren verwijdert de neurochirurg zo veel mogelijk tumorweefsel.
- Om lichamelijke/neurologische klachten te verminderen
De operatie
De neurochirurg maakt een luikje in uw schedel. Via deze opening voert de chirurg de operatie uit. Als de operatie klaar is, wordt het luikje weer teruggeplaatst in de schedel. Als de neurochirurg het weefsel op een veilige manier weg kan nemen, dan probeert hij of zij gelijk zo veel mogelijk tumorweefsel weg te halen. De ingreep is dan ook meteen een behandeling.
Tijdens een operatie worden verschillende technieken gebruikt om de operatie zo veilig mogelijk te kunnen uitvoeren. Hersentumoren worden altijd met hulp van een microscoop geopereerd. Ook wordt bijna altijd gebruik gemaakt van neuronavigatie om de plaats van de tumor precies te bepalen.
Soms is het nodig om bepaalde functies tijdens de operatie te testen. Dit kan meestal onder algehele narcose, maar soms (bijvoorbeeld voor spraaktestjes) is het nodig om u wakker te maken tijdens de operatie. Dit soort specifieke zaken worden altijd van tevoren met u besproken.
Na de operatie
Hoe de operatie gaat en wat de eventuele gevolgen zijn, hangt af van de plaats en de grootte van de tumor. De verwijderde tumor wordt door de patholoog onderzocht. De uitslag is na 1 of 2 weken bekend.
Voor de operatie
-
Een onderdeel van de voorbereiding op de operatie is het maken van een navigatie-MRI.
lees meer -
Bij bepaalde soorten gliomen geven we het medicijn Gliolan®. Dit medicijn zorgt ervoor dat de tumor tijdens de operatie beter zichtbaar is.
lees meer
Gliolan
Bij bepaalde soorten gliomen geven we het medicijn Gliolan®. Dit medicijn zorgt ervoor dat de tumor tijdens de operatie beter zichtbaar is. Hierdoor is het voor de arts mogelijk om meer tumor te verwijderen. Alleen hooggradige gliomen nemen Gliolan® op. Bij laaggradige gliomen en andersoortige tumoren is deze techniek niet zinvol.
Gliolan® is een drank. U krijgt Gliolan® ongeveer 3 uur voor de operatie. Na inname van de Gliolan® mag u gedurende 24 uur niet in fel licht komen. Uw huid en uw ogen zijn dan gevoeliger voor licht. Tijdens het vervoer naar de operatiekamer kunt u het beste uw ogen dicht doen. Op de operatiekamer en op de kamers waar u na de operatie verblijft, wordt het licht gedimd. Na 24 uur heeft de Gliolan het lichaam verlaten en zijn er geen voorzorgsmaatregelen meer nodig.
Bij het gebruik van Gliolan® is er een kleine kans op leverenzymafwijkingen. Daarom controleren we uw bloed hierop, voor en na de operatie. -
Op de dag van opname, wast u uw haren met Hibicet voordat u naar het ziekenhuis komt. Dit heeft u gekregen op de pre-operatieve poli. Na het haren wassen mag u geen gel, haarlak of wax meer gebruiken.
Naar uw afspraak adres en route
Ingang: Hoofdingang
Gebouw: A
Verdieping: 2
Route: 652 naar Plein A2 West
Naar uw afspraak adres en route
Bezoekadres
Radboudumc hoofdingang
Geert Grooteplein Zuid 10
6525 GA Nijmegen
Routebeschrijving
Behandeling Anesthesie
Als u naar het Radboudumc komt voor een operatie dan krijgt u te maken met anesthesie (verdoving of narcose). Ook voor andere ingrepen, zoals een behandeling of onderzoek, is anesthesie soms nodig. Anesthesie zorgt ervoor dat u tijdens de behandeling geen pijn heeft.
lees meerWakkere chirurgie
Patiënten met verdenking op een laaggradig glioom komen doorgaans in aanmerking voor wakkere chirurgie. lees meerWakkere chirurgie
-
Als een tumor in de buurt zit van belangrijke hersengebieden, zoals het motorisch centrum (die arm-, been- en aangezicht bewegingen uitvoeren) en het spraakcentrum (die begrip en taal uitvoeren), is het nodig de plaats van deze gebieden precies te bepalen als uw wakker bent. Patiënten met verdenking op een laaggradig glioom komen doorgaans in aanmerking voor wakkere chirurgie.
De operatie
Door middel van een zwak elektrisch stroompje prikkelen (stimuleren) we delen van de hersenen. Tijdens de wakkere operatie moet u opdrachten uitvoeren met uw gezicht, armen, handen, vingers en benen om de neurochirurg van informatie te voorzien. Soms moet u ook verschillende spraakoefeningen doen. Hiermee verkleinen we de kans op schade aan belangrijke hersengebieden en kunnen we zoveel mogelijk van de hersentumor verwijderen.
De neurochirurg, anesthesioloog en neuropsycholoog informeren u over de operatie voordat u opgenomen wordt in het ziekenhuis.Intake medisch psycholoog
Voordat de operatie plaatsvindt heet u eerst een intake bij de medisch psycholoog. In onderstaande informatie leest u hier meer over.
-
Bij een wakkere hersenoperatie is een neuropsycholoog betrokken in het behandelteam. Een neuropsycholoog houdt zich bezig met de relatie tussen denkfuncties (bijvoorbeeld taal) en de hersenen. Omdat deze functies erg belangrijk zijn, worden zij door de neuropsycholoog goed in de gaten gehouden, zowel voor, tijdens, als na de operatie.
Voor de operatie krijgt u een intakegesprek bij de afdeling Medische Psychologie. Tijdens dit gesprek maakt u kennis met de neuropsycholoog die u verder begeleidt. Ook wordt een aantal testen afgenomen, bijvoorbeeld op het gebied van taal en geheugen. Tijdens de operatie zal de neuropsycholoog aanwezig zijn om testen met u te doen tijdens de stimulatie van de hersenen. Afhankelijk van welk deel van uw hersenen wordt geopereerd, kunnen dit verschillende soorten opdrachten zijn, bijvoorbeeld het bewegen van uw vingers of het benoemen van plaatjes. De neuropsycholoog zal over het algemeen aanwezig blijven tot u weer in slaap wordt gebracht aan het einde van de operatie. -
Het neuropsychologisch onderzoek is bedoeld om vóór een operatie de uitgangssituatie vast te leggen en het effect van de hersentumor en een eventuele operatie op het functioneren van de hersenen te beoordelen. Bij veel patiënten hebben de klachten betrekking op het denk- en taalvermogen. Ook wordt er gekeken naar stemming en gedrag, vooral met het oog op de belastbaarheid tijdens en na de operatie.
Het onderzoek
Het onderzoek bestaat uit een gesprek met de neuropsycholoog met u en uw naaste. We nemen ook taaltests af en u krijgt een testonderzoek bij de psychodiagnostisch medewerker. Bij het gesprek is het wenselijk dat ook iemand aanwezig is die u goed kent, bijvoorbeeld uw partner of een familielid. Dit gebeurt uiteraard alleen als u daarin toestemt. De keuze van de tests is afhankelijk van uw klachten. Het onderzoek kan intelligentie, taal en spraak, geheugen, concentratie, werktempo, taakplanning, taakuitvoering en visuele waarneming in kaart brengen. Ook wordt u gevraagd om lijsten in te vullen met vragen over uw klachten en persoonlijkheid.
Het onderzoek duurt in totaal 2 tot 4 uur. Er wordt rekening gehouden met uw tempo en er wordt tijdig gepauzeerd. Het onderzoek wordt uitgevoerd door medewerkers van de afdeling Medische Psychologie.Voorbereiding op het onderzoek
- Er zijn geen speciale voorbereidingen op het onderzoek nodig. Wel is het belangrijk dat u rustig en ontspannen aan het onderzoek begint.
- Eventueel voorgeschreven medicijnen kunt u in de regel gewoon gebruiken. Kan dit niet, dan wordt dit van tevoren aan u verteld.
- Als u een leesbril heeft of een gehoorapparaat gebruikt, is het belangrijk dat u deze meeneemt.
-
Ter voorbereiding op de operatie maken we een functionele MRI-scan van uw hoofd. Hiermee kunnen we uw hersenfunctie beoordelen.
-
De neuropsycholoog interpreteert en beoordeelt de gegevens van het onderzoek en geeft binnen 2 weken de uitslag door aan uw behandelend arts. U krijgt de uitslag van uw behandelend arts of van de neuropsycholoog.
Informatieverstrekking aan andere instanties of hulpverleners gebeurt alleen na uw toestemming.
Na de operatie
Na de operatie
Op de verpleegafdeling komt u, als dat mogelijk is, op een eenpersoonskamer te liggen. Hier controleert de verpleegkundige regelmatig uw bewustzijn, bloeddruk, pupilreflexen en de wond. lees meerNa de operatie
Op de verpleegafdeling komt u, als dat mogelijk is, op een eenpersoonskamer te liggen. Hier controleert de verpleegkundige regelmatig uw bewustzijn, bloeddruk, pupilreflexen en de wond. Afhankelijk van uw herstel en lichamelijke conditie kunt u vaak al snel weer beginnen met revalideren en mobiliseren. Hierbij kunnen een fysiotherapeut, logopedist of ergotherapeut worden ingeschakeld.
-
- Vanaf 48 uur na de operatie; op de tweede dag na de operatie mag u uw haren wassen met een milde shampoo.
- Tot 6 weken na de operatie mag u uw haren niet permanenten of kleuren.
-
Na de operatie stuurt de neurochirurg het tumorweefsel naar de afdeling Pathologie voor verder onderzoek. Aan de hand van de uitslag van dit onderzoek kan de behandelend arts u meer vertellen over de aard van de tumor, de prognose en de nabehandeling. De uitslag van het weefselonderzoek komt meestal binnen 1 tot 3 weken binnen. Elke maandag is er een multidisciplinair overleg waarbij de geopereerde patiënten worden besproken. Als de uitslag van het weefselonderzoek beschikbaar is, wordt er een behandeladvies opgesteld. Op de woensdag na het multidisciplinair overleg wordt u op de (combi) polikliniek verwacht om de uitslag te bespreken.
-
Afhankelijk van hoe snel het herstel verloopt, mag u naar huis, meestal is dit 3 tot 5 dagen na de operatie. Als u hechtingen heeft die niet oplosbaar zijn, kunt u deze na 8 dagen bij uw huisarts laten verwijderen. Uw behandelend arts bespreekt met u het afbouwen van de pijnstilling en instructies ten aanzien van het hervatten van activiteiten zoals sporten en autorijden.
-
Heeft u een van de onderstaande symptomen? Neem dan contact op met uw behandelend arts via het algemene telefoonnummer Neurochirurgie (024) 361 66 04 of de verpleegkundig specialist 06 - 15 87 63 99.
- zwelling, roodheid of pijn van de wond
- openspringen of pus uit de wond
- hoge koorts
- lekkage van helder vocht uit de wond
- last van het licht (fotofobie)
- ernstige hoofdpijn
- toenemende sufheid