Onderzoeken

Er zijn verschillende manieren om nierstenen te verwijderen. De methode is onder andere afhankelijk van de hoeveelheid stenen, de soort en grootte, de plek in het lichaam, de leeftijd van uw kind, de ernst van de symptomen, de werking van de nieren en of er sprake is van spoed. Om dit te weten te komen zijn er soms voorbereidende onderzoeken nodig. U hoort van de kinderuroloog of kindernefroloog of de volgende onderzoeken nodig zijn:

  • Bloedonderzoek: met het bloedonderzoek gaan we opzoek naar oorzaken voor het ontstaan van nierstenen. We kunnen in het bloed bijvoorbeeld ook zien of de nieren van uw kind goed werken.  
  • Urine onderzoek: we meten in de urine de hoeveelheid afvalstoffen, die mogelijk invloed hebben op het onstaan van nierstenen.
  • Röntgenonderzoek, echografie of CT-scan.
  • Steenanalyse: met een steenanalyse kunnen we zien wat de samenstelling van de steen is. Deze informatie helpt ons om de juiste keuze voor de behandeling te maken om nieuwe stenen te voorkomen in de toekomst.
Patiëntenzorg Behandelingen Niersteenbehandeling bij kinderen

De behandeling

Als een kind een niersteen heeft hoeft dit niet altijd te betekenen dat een kind geopereerd hoeft te worden. De meeste kinderen met een niersteen komen naar het ziekenhuis voor controle. Alleen als nierstenen zorgen voor pijn, infecties of schade aan de nier(en) is een operatie nodig.

lees meer

De behandeling

Als een kind een niersteen heeft hoeft dit niet altijd te betekenen dat een kind geopereerd hoeft te worden. De meeste kinderen met een niersteen komen naar het ziekenhuis voor controle. Alleen als nierstenen zorgen voor pijn, infecties of schade aan de nier(en) is een operatie nodig.

Als er wordt afgewacht adviseren we wel om onderzoek te doen naar de oorzaak van de nierstenen. Ook geven we aanvullende adviezen of starten we met een behandeling om de groei of vorming van nieuwe nierstenen te voorkomen.


Contact Amalia kinderziekenhuis

Polikliniek
(024) 361 44 15

Verpleegafdeling
(024) 361 38 80
contactformulier

Over de behandeling


Onderzoeken

Hoe de niersteen wordt verwijderd is afhankelijk van bijvoorbeeld de grootte van de stenen en de plek in het lichaam. Dit kunnen we bepalen met verschillende onderzoeken.

lees meer

Niersteen verwijderen

Er zijn verschillende manieren om nierstenen te verwijderen. De kinderuroloog bespreekt met u en uw kind welke optie het meest geschikt is.

  • De niersteenvergruizer zorgt ervoor dat er in de niersteen barstjes ontstaan. Daardoor valt de steen uit elkaar (gruis) en plast uw kind de kleine stukjes vanzelf uit.

    lees meer


  • Steenverwijdering uit de nier of urineleider (URS)

    Bij een ureterorenoscopie (URS) wordt een dun slangetje met een kleine camera (de ureterorenoscoop) via de plasbuis, blaas en urineleider tot aan de steen gebracht. Vervolgens kan de arts de steen met een tangetje pakken en verwijderen. Soms moet de steen eerst verkleind worden. Dit doet de arts met een laser. Daarna verwijdert de arts de kleinere stukjes steen en wordt het eventuele gruis zoveel mogelijk uitgespoeld.

    Na deze operatie heeft uw kind geen uitwendige wond. Na de ingreep krijgt uw kind een blaaskatheter, deze kan meestal de dag na de ingreep worden verwijderd. Dit is belangrijk om de urine met gruis zoveel mogelijk te laten aflopen. 

    Uw kind blijft na de operatie 1 of 2 dagen in het ziekenhuis.

    Vervolgbehandeling

    Soms lukt het niet om binnen een behandeling of operatie alle stenen te verwijderen, dan is er na verloop van tijd een vervolg behandeling of operatie nodig. De kinderuroloog bespreekt dit met u en uw kind.

    Urineleider te smal

    De urineleider bij kinderen is smaller dan bij volwassen. Als de ureterorenoscoop niet door de urineleider past, dan moet de urineleider eerst wijder worden. Dit doen we door een via de urineleider een slangentje te plaatsen van de blaas naar de nier. Dat noemen we een dubbel J-katheter. Uw kind gaat dan met dit slangentje naar huis. Na gemiddeld 4-8 weken wordt de operatie opnieuw uitgevoerd en is de urineleider wijder waardoor de ureterorenoscoop door de urineleider past.


  • Percutane niersteenverwijdeing (PNL)

    Percutaan betekent 'door de huid'. Via een sneetje in de rug (ongeveer 1 cm) wordt de nier aangeprikt en een toegang gemaakt om de niersteen te kunnen verwijderen. De kinderuroloog doet dit door een holle buis te plaatsen in de nier. Via deze buis verwijdert de kinderuroloog de stenen. Na de operatie komt er een katheter (nefrostomiekatheter) via de snee in de rug naar buiten. Ook krijgt uw kind vaak een blaaskatheter. Dit is belangrijk om de urine met gruis zoveel mogelijk te laten aflopen. De katheters worden binnen een aantal dagen verwijderd, tenzij er nog opnieuw een operatie via de rug moet plaatsvinden. Dan kan het zijn dat de dokter met u bespreekt dat de katheter in de rug blijft zitten tot aan de volgende operatie. Uw kind mag met de katheter naar huis.  

    Na de operatie is er een klein litteken zichtbaar van ongeveer een halve centimeter zo groot als het holle buisje.

    Meestal blijft uw kind 2 of 3 dagen in het ziekenhuis.


Behandeling Anesthesie bij kinderen

Als uw kind een behandeling of onderzoek onder anesthesie krijgt is het belangrijk om hem/haar goed voor te bereiden.

lees meer

Na de behandeling

Na de operatie heeft uw kind meestal een katheter. Dit is een slangetje in de blaas. Meestal mag uw kind naar huis als de katheter eruit is, uw kind geen pijn of koorts heeft en 2 keer goed heeft geplast.

lees meer

Na de behandeling

Op de uitslaapkamer

Uw kind wordt wakker op de verkoeverkamer (uitslaapkamer). Als uw kind goed wakker en stabiel is, wordt uw kind opgehaald door de verpleegkundige van de verpleegafdeling van het Amalia kinderziekenhuis en naar de afdeling gebracht. U hoort van de arts wat voor uw kind belangrijk is. 

Katheters

Uw kind heeft meestal één of meerdere katheters. Dit zijn slangetjes in de plasbuis en/of de buik waardoor urine, bloed en eventueel gruis, naar buiten kan. De katheters blijven meestal 1-2 dagen zitten.

Soms is het nodig dat een katheter langer blijft zitten. Als uw kind een katheter thuis heeft, dan moet hij of zij rustig aan doen tot aan de heropname na 6-8 weken. Uw kind mag in de tussentijd niet sporten, gymmen, fietsen, naar de speeltuin of zwemmen. Uw kind mag wel naar school, maar moet in de pauze binnen blijven. Het is belangrijk dat de leraren op de hoogte zijn.

Pijnstilling

Uw kind krijgt pijnstilling. Dit kan op de verpleegafdeling via een infuus, als drankje of zetpil gegeven worden. Voordat uw kind naar huis gaat, bespreken we welke pijnstilling uw kind thuis kan gebruiken. Eventueel krijgt u een recept mee.

Naar huis

Uw kind mag naar huis als de katheter(s) verwijderd zijn en uw kind 2 keer goed heeft geplast. Ook moet de pijn acceptabel zijn, moet uw kind goed kunnen eten en drinken, niet misselijk zijn, geen koorts hebben en helder en alert zijn. Uw kind krijgt een recept mee voor eventuele extra pijnstilling voor thuis.

Als bij uw kind de niersteen wordt verwijderd met de niersteenvergruizer dan mag uw kind meestal dezelfde dag naar huis.

Leefregels

Afhankelijk van de situatie en hoe uw kind zich voelt gelden er een aantal leefregels. Deze neemt de arts, verpleegkundig specialist of PA (Physician Assistant) met u door.

In het algemeen geldt: als uw kind goed hersteld is na de operatie (na ongeveer 2 weken) dan mag uw kind weer sporten, gymmen, fietsen, naar de speeltuin, zwemmen, naar school en spelen op het speelplein. 


Uitleg voor kinderen

In het ziekenhuis proberen we je alles zo gemakkelijk mogelijk uit te leggen. Hier kun je alle informatie nog eens rustig nalezen.

lees meer

Meer informatie


Informatie voor kinderen met een nierziekte

Bekijk de filmpjes over wie je tegenkomt in het ziekenhuis en waar je moet zijn. Ook lees je hier wat er allemaal te doen is in het ziekenhuis.

lees meer

Waarom naar het Amalia?

Het Radboudumc Amalia kinderziekenhuis is het enige centrum in Nederland waar alle verschillende manieren om een niersteen te verwijderen mogelijk zijn.

Afspraak in het Amalia kinderziekenhuis praktische informatie

Heeft uw kind een afspraak of blijft uw kind één of meer nachten slapen in het Amalia kinderziekenhuis? Lees hier hoe u zich kunt voorbereiden, wat belangrijk is om mee te nemen en waar u moet zijn.

lees meer

Onze mensen

  • Medewerkers
  • Intranet