Over leven zonder milt
Als uw milt verwijderd is of niet goed werkt, dan heeft u meer risico op ernstige infecties. Deze informatie, inentingen en het gebruik van antibiotica helpen om deze infecties te voorkomen.Wat is de functie van de milt?
De milt is een belangrijk orgaan dat zorgt voor een goede afweer tegen bacteriën. lees meerWat is de functie van de milt?
De milt is een belangrijk orgaan dat zorgt voor een goede afweer tegen bacteriën.Dit doet de milt door:
- antistoffen te maken tegen bepaalde bacteriën
- het verwijderen van bacteriën en andere ziektekiemen uit het bloed
Oorzaken van afwezigheid of verminderde functie
De meest voorkomende oorzaken voor afwezigheid van de milt (asplenie) of verminderde werking van de milt (hyposplenie) zijn:
- verwijdering van de milt (splenectomie)
- bestraling op de milt
- ziekte van de milt
Risico's
Als u geen (goed werkende) milt heeft, dan heeft u een verhoogd risico op levensbedreigende infecties.De meeste infecties treden op in de eerste 2 jaar na het verwijderen van de milt, maar ook daarna blijft er een verhoogde kans op ernstige infecties bestaan. De levensbedreigende infecties worden vooral veroorzaakt door bacteriën die omgeven zijn door een kapsel. Dit zijn pneumococcen, de Haemophilus influenzae en meningococcen. In zeldzame gevallen kunnen ernstige infecties optreden na dierenbeten. U loopt bij bezoek aan het buitenland ook extra risico op malaria of babesiose.
Naar uw afspraak bij Infectieziekten
Bezoekadres
Radboudumc hoofdingang
Geert Grooteplein Zuid 10
6525 GA Nijmegen
Routebeschrijving
Reis naar Geert Grooteplein Zuid 10
Ga naar binnen bij: Hoofdingang
Volg route 433
Noodvoorraad antibiotica
Zorg dat u altijd een ‘noodvoorraad’ antibiotica in huis heeft, zodat u bij koorts direct kunt starten met een antibioticumkuur. lees meerNoodvoorraad antibiotica
Zorg dat u altijd een ‘noodvoorraad’ antibiotica (amoxicilline/clavulaanzuur) in huis heeft, zodat u bij koorts direct kunt starten met een antibioticumkuur.- U neemt 3 keer per dag 500/125 mg amoxicilline/clavulaanzuur, totdat u van uw arts nieuwe instructies heeft gekregen.
- Neem direct (na de eerste inname) contact op met uw huisarts. Als u overgevoelig bent voor penicilline, schrijft de huisarts of behandelend specialist een ander middel voor.
- Als u koorts krijgt, start u met uw noodvoorraad antibiotica en neemt u vervolgens direct contact op met uw huisarts. Als u in het weekend een vervanger of de huisartsenpost moet bellen, benadruk dan dat u geen milt meer heeft.
- Wanneer u door een hond of kat wordt gebeten, moet de huisarts de wond reinigen. U start direct met uw antibioticumkuur die 5 dagen moet worden door gegeven.
- Als u van plan bent naar het buitenland te gaan (voor zaken of vakantie), is het verstandig op tijd advies te vragen bij een reizigersvaccinatiepoli of de GGD. Voor sommige landen heeft u aanvullende vaccinaties nodig.
- Als u op vakantie gaat is het ook noodzakelijk om een voorraad antibiotica mee te nemen. U kunt dan direct starten met een antibioticumkuur als u koorts krijgt. Natuurlijk moet u ook dan contact zoeken met een arts.