Patiëntenzorg Behandelingen Lymfepress bij vochtophoping (oedeem)

Wat is lymfepress?

Het lymfepressapparaat bestaat uit een manchet met luchtkamers voor de arm en/of het been die door middel van een pomp drukgolven veroorzaakt. Deze drukgolven masseren het lymfevocht richting het hart. lees meer

Wat is lymfepress?

De behandeling is gericht op het terugdringen van oedeem (lymfevochtophoping) in uw arm of been zodat een goedpassende elastische kous kan worden aangemeten.

In sommige gevallen is naast compressietherapie ook een behandeling met het lymfepressapparaat nodig. Het lymfepressapparaat bestaat uit een manchet met luchtkamers voor de arm en/of het been die door middel van een pomp drukgolven veroorzaakt. Deze drukgolven masseren het lymfevocht richting het hart.

Na elke lymfepressbehandeling wordt de arm en/of het been door middel van een compressief verband verbonden om ervoor te zorgen dat het lymfevocht niet terugstroomt. Als de arm en/of het been dun zijn, kan een elastische kous worden aangemeten.

Deze lymfepressbehandeling vindt plaats op de behandelunit Dermatologie.


Contact

Polikliniek Dermatologie
ma t/m vrij van 8.00-17.00 uur

Bij spoed buiten kantooruren, in het weekend en op feestdagen hoort u een antwoordapparaat met informatie over de bereikbaarheid.
(024) 361 32 80

Voorbereiding

Na elke lymfepress behandeling wordt uw been of arm meteen gezwachteld. Wij adviseren u ruim zittende kleding en schoenen te dragen. U ligt 120 minuten aan het lymfepress apparaat, neem daarom bijvoorbeeld een tijdschrift of boek mee.

Verloop van de behandeling

De behandeling start meteen na het intake-gesprek. U krijgt een manchet om uw arm of been en vervolgens wordt deze aangesloten op het lymfepress apparaat. lees meer

Verloop van de behandeling

De behandeling start meteen na het intake-gesprek. U ligt in een halfzittende houding op bed. De verpleegkundige meet uw arm of been op en markeert met een watervaste stift vaste punten op de huid, zodat de omvang van de arm of het been met een centimeter kan worden gemeten. U krijgt een manchet om uw arm of been en vervolgens wordt deze aangesloten op het lymfepress apparaat. Het pressen duurt 120 minuten en volgt een bepaald door de arts opgegeven programma.

Na het pressen wordt uw arm of been gewassen, ingevet met een onderhoudszalf en compressief gezwachteld (stevig zwachtelen), zodat het lymfevocht niet weer terug kan stromen. De volgende dag wordt de behandeling weer herhaald.

Na 5 dagen beoordeelt de verpleegkundige samen met de arts het resultaat. Bij onvoldoende resultaat wordt nog een tweede week gepresst als dat mogelijk is. 

Is uw arm of been oedeemvrij? Dan kan de elastische kous worden aangemeten. Tot die tijd houdt u de compressieve zwachtel en komt u 1 of 2 keer per week op de behandelunit voor een verbandwissel.


Nazorg

Zodra u de elastische kous heeft ontvangen en deze aan de verwachting voldoet, zetten we de behandeling voort door middel van een kouscontrole op de polikliniek.

Manuele lymfedrainage

Naast de lymfepressbehandeling kan de arts u ook adviseren om gebruik te maken van manuele lymfedrainage (door de oedeemtherapeut). Vaak wordt al gestart vóór de lymfepressbehandeling start. Via een verwijsbrief van de arts kunt u een afspraak bij een oedeemtherapeut in uw omgeving maken.

Naar uw afspraak behandelunit Dermatologie

Ingang: Hoofdingang
Gebouw: A
Verdieping: 1
Route: 678

bekijk route

Naar uw afspraak behandelunit Dermatologie

Bezoekadres

Radboudumc hoofdingang
Geert Grooteplein Zuid 10
6525 GA Nijmegen

Routebeschrijving

Reis naar Geert Grooteplein Zuid 10
Ga naar binnen bij: Hoofdingang
Ga naar Gebouw A , Verdieping 1 en volg route 678
  • Medewerkers
  • Intranet