Verloop van de operatie

Melden

Meestal komt u op de dag van de operatie zelf naar het ziekenhuis.
Gebruikt u medicijnen? Neem die dan in originele verpakking mee naar het ziekenhuis. U kunt ook een medicijnenlijst meebrengen. Hierop moeten staan:
  • de naam van het medicijn
  • dosering
  • hoeveelheid
  • tijd waarop u het medicijn inneemt
U kunt uw apotheek vragen een geneesmiddelenoverzicht voor u te maken.

Operatie

We kunnen lymfeklieren op twee manieren verwijderen:
  • via een snee in uw onderbuik (pelviene lymfklierdissectie)
  • via een kijkoperatie (laparoscopische pelviene lymfklierdissectie)
Bij een pelviene lymfklierdissectie maakt uw uroloog een verticale snee van ongeveer tien centimeter in uw onderbuik. Zo kan de arts het gebied waar hij de lymfeklieren moet verwijderen goed zien.

Bij een kijkoperatie maakt de uroloog een klein sneetje in uw buik. Via dit sneetje brengt hij een kijkinstrument in. Door andere sneetjes brengt de arts kleine instrumenten in uw buik. Hiermee verwijdert de arts de lymfeklieren.

Het weefsel dat de arts weghaalt, wordt in het laboratorium onderzocht. De onderzoeker kijkt of er uitzaaiingen zijn. Het duurt ongeveer anderhalve week voordat de uroloog de uitslag van dit onderzoek met u bespreekt. Hij praat dan ook met u over de verdere behandeling.
Patiëntenzorg Behandelingen Lymfeklierverwijdering bij prostaatkanker

Over de operatie

We verwijderen uw lymfeklieren om te kijken of de prostaatkanker alleen in uw prostaat zit of is uitgezaaid naar uw lymfeklieren. lees meer

Over de operatie

Als u prostaatkanker heeft, kunnen tumorcellen uit uw prostaat losraken en ergens anders in uw lichaam gaan zitten. Dit noemen we uitzaaiingen of metastasen. Het verspreiden van tumorcellen gaat via de lymfe- en bloedbanen. Uitzaaiingen zitten als eerste in de lymfeklieren in de buurt van de prostaat. We verwijderen uw lymfeklieren om te kijken of de prostaatkanker alleen in uw prostaat zit of is uitgezaaid naar uw lymfeklieren. Deze behandeling is voor patiënten met prostaatkanker. De behandeling wordt gebruikt om erachter te komen of de prostaatkanker al dan niet uitgezaaid is naar uw lymfeklieren. U wordt behandeld door een oncologisch uroloog, ondersteund en bijgestaan door een team van verpleegkundig specialisten en oncologieverpleegkundigen. U wordt voor deze behandeling opgenomen op de verpleegafdeling van de afdeling Urologie.

Contact

Polikliniek Urologie

Bereikbaar van 8.00 tot 17.00 uur.
(024) 361 38 03

Prostaatkanker

Bij prostaatkanker is er sprake van een ongeremde groei van de klierbuisjescellen van de prostaat.

lees meer

Voorbereiding op de behandeling

Voorafgaand aan de behandeling treffen we nog een aantal voorbereidingen. Deze zijn nodig om de behandeling gunstig en succesvol te laten verlopen.
  • In een voorbereidend gesprek op de polikliniek licht een oncologieverpleegkundige de gang van zaken rond de operatie en de achtergrondinformatie toe.


  • Scheren

    Het is belangrijk dat u zich 5 dagen voor de operatie niet scheert met een scheermes. Dit geldt alleen voor het deel van uw lichaam waar u wordt geopereerd. Dit verkleint het risico op een infectie. Als de chirurg scheren nodig vindt, gebeurt dit op de operatiekamer.

  • Sieraden, piercings, et cetera

    Nagellak, make-up, contactlenzen, een bril, gebitsprotheses en sieraden (ook piercings) mag u niet dragen tijdens de operatie. Als u acryl- of gelnagels heeft, laat deze dan van de vingers halen.

Verloop van de operatie

Er zijn verschillende manieren om de lymfeklieren te verwijderen. U bespreekt met uw arts welke manier het meest geschikt is. lees meer

Behandeling Anesthesie

Als u naar het Radboudumc komt voor een operatie dan krijgt u te maken met anesthesie (verdoving of narcose). Ook voor andere ingrepen, zoals een behandeling of onderzoek, is anesthesie soms nodig. Anesthesie zorgt ervoor dat u tijdens de behandeling geen pijn heeft.

lees meer

Na de operatie

Na afloop van de operatie gaat u naar de uitslaapkamer, totdat u goed wakker bent. Daarna gaat u weer naar de verpleegafdeling. lees meer

Na de operatie

Na de operatie heeft u een infuus in uw arm. Via dit infuus krijgt u vocht en medicijnen. U heeft ook een blaaskatheter waardoor de urine vanzelf in een urinezak komt. Soms zit er een slangetje (drain) vlakbij de wond. Deze drain is om het wondvocht af te voeren.

Als u niet misselijk bent, kunt u weer drinken en eten. Wanneer dat goed gaat, verwijderen we het infuus. Meestal verwijderen we de eerste dag na de operatie ook de drain en de blaaskatheter verwijderd. Plassen gaat na een tijdje meestal weer vanzelf.

Nazorg

Als u goed herstelt, mag  u op de tweede dag na de operatie naar huis toe. De uitslag van het onderzoek van de verwijderde lymfeklieren is dan nog niet bekend. We maken een afspraak voor een gesprek met de uroloog. Hij geeft u dan de uitslag en praat met u over de verdere behandeling.

Pijn bestrijden

U kunt last hebben van de wondjes. Voor uw herstel is het belangrijk dat u geen pijn heeft. U mag pijnstillers slikken:

  • dag 1 - 2: mag u vier keer per dag twee tabletten paracetamol van 500 mg slikken
  • dag 3 - 4: mag u vier keer per dag één tablet nemen
  • dag 5 - verder: alleen als u pijn heeft, mag u twee tabletten slikken (maximaal vier keer per dag)

Wond droog houden

U kunt thuis douchen. U moet de wond droogdeppen. In bad gaan en zwemmen mag u de eerste week niet. De hechtingen lossen meestal vanzelf op. Moeten ze worden verwijderd? Dan kunt u dit ongeveer tien dagen na de operatie door de huisarts of in het ziekenhuis laten doen.

Autorijden

Afhankelijk van de bepalingen van uw verzekering mag u na een laparoscopische/kijkoperatie (kleine sneetjes) na 2 weken weer autorijden. Na een grote buik operatie (grote snede) mag u afhankelijk van de bepalingen na 4 weken weer autorijden.

In bad

De eerste 2 weken na de operatie mag u thuis gewoon douchen. Als alle wondjes dicht zijn mag u 2 weken na de operatie weer in bad, zwemmen of de sauna bezoeken. 

Weer werken

Om zo snel mogelijk uw conditie terug te krijgen, kunt u dagelijks een stuk wandelen. Lang liggen of zitten is niet goed voor uw herstel. Dit kan leiden tot trombose. De eerste 4 weken na de operatie mag u geen dingen doen die zwaar voor uw lichaam zijn.

Problemen

Uw wond kan gaan bloeden en u kunt een infectie krijgen. Neem contact met uw arts op als u thuis:

  • buikpijn heeft die niet weggaat ook niet als u paracetamol slikt
  • meer dan 38,5 graden Celsius koorts heeft
  • een bolle of gespannen buik heeft
  • een erg rode wond heeft of er pus uit de wond komt

Uitslag

Als u naar huis gaat, plannen we een afspraak met de uroloog voor u in. Hij bespreekt de uitslag van het weefselonderzoek met u en de vervolgbehandeling. Deze afspraak in het ziekenhuis is binnen twee weken na de operatie.


Links voor u als patiënt

Onderstaande websites bieden u nuttige informatie, manieren om in contact te komen met lotgenoten of praktische informatie.

Afdeling Urologie

De specialisten van de afdeling Urologie onderzoeken en behandelen patiënten met aandoeningen aan de nieren, urinewegen of geslachtsorganen.

lees meer
  • Medewerkers
  • Intranet