Loop-, balans- en houdingsproblemen
Loop-, balans- en houdingsproblemen vallen onder de meest vervelende problemen bij mensen met de ziekte van Parkinson. Hieronder vindt u veelvoorkomende problemen.
lees meerLoop-, balans- en houdingsproblemen
Loop-, balans- en houdingsproblemen vallen onder de meest vervelende problemen bij mensen met de ziekte van Parkinson.
-
Bevriezen van lopen is een loopprobleem dat op bepaalde momenten optreedt. Tijdens bevriezen van lopen kunt u het gevoel hebben dat uw voeten opeens vastgeplakt zitten aan de grond. Hierdoor lukt het niet om een stap te zetten, of het kan zijn dat u hele snelle stapjes op de plaats maakt. Bevriezen van lopen treedt vaak op bij het starten van lopen, bij het lopen door een deur, lopen onder tijdsdruk en tijdens het draaien. Ook angst of meerdere dingen tegelijk willen doen, kunnen belangrijke triggers zijn voor het ontstaan van bevriezen.
-
Dystonie is een loopprobleem. Door het te veel aanspannen van bepaalde spieren kan er een disbalans ontstaan. Voorbeelden hiervan zijn een afwijkende stand door een gekantelde voet, of klauwende tenen.
-
Festinatie is een loopprobleem. Als u last heeft van festinatie, loopt u steeds sneller en met steeds kleinere passen. Als de passen erg klein zijn, kan festinatie uiteindelijk overgaan in het bevriezen van lopen. Vaak helt uw bovenlichaam hierbij teveel naar voren.
-
Mensen met parkinson kunnen last hebben van balansproblemen. Als ze uit balans worden gebracht zijn bijvoorbeeld de balanscorrigerende stappen te klein of afwezig.
-
De ziekte van Parkinson kan zorgen voor problemen met uw houding, waarbij uw romp niet in een rechte lijn staat. Zo kan uw romp zijwaarts gekanteld staan (dit noemt men het syndroom van Pisa), of naar voren gekanteld (camptocormia). Deze houdingsproblemen kunnen vervelend zijn bij het staan of lopen, maar bijvoorbeeld ook bij zittende activiteiten zoals eten. Bij een deel van de mensen met Parkinson ontstaat de houdingsproblemen doordat er een gestoorde waarneming is van de houding. Dat betekent dat uw brein zegt dat u rechtstaat, maar dat is niet het geval.
Afspraak maken
Voor een afspraak op deze gespecialiseerde poli heeft u een verwijzing revalidatie-geneeskunde nodig van bijvoorbeeld uw huisarts, neuroloog of revalidatiearts.Voorbereiding
Als de afspraak gemaakt is, ontvangt u (digitaal) een vragenlijst. Zo kunt u vooraf al aangeven welke problemen u ervaart en welke gevolgen dit heeft voor uw dagelijks leven.Uw afspraak
Tijdens uw afspraak komt u langs op het multidisciplinaire spreekuur voor loop- en houdingsproblemen van het Expertisecentrum voor Parkinson en Zeldzame Bewegingsstoornissen.
lees meerUw afspraak
Spreekuur
Heeft u last van vervelende loop-, balans- en houdingsproblemen ondanks dat er al een behandeling is gestart (bijvoorbeeld medicijnen en fysiotherapie)? Dan kunt u langskomen op het multidisciplinaire spreekuur voor loop- en houdingsproblemen van het Expertisecentrum voor Parkinson en Zeldzame Bewegingsstoornissen. We bespreken met u welke behandeling het beste bij uw klachten past.
Op dezelfde dag gaat u langs bij een revalidatiearts en fysiotherapeut, en soms ook bij een ergotherapeut. In sommige gevallen is het nodig om op een andere dag een aanvullende loopanalyse uit te voeren, waarbij we tijdens het lopen of staan uw spieractiviteit meten.
De behandeling
De behandeling van loopproblemen die zowel steeds als op sommige momenten optreden, bestaat uit medicijnen die het tekort aan dopamine goedmaken. Bij houdingsproblemen, leren we u trucs aan zodat u de houding kunt verbeteren.
lees meerMeer informatie
Radboudumc Expertisecentrum voor Parkinson
Dit expertisecentrum is gespecialiseerd in de behandeling en begeleiding van mensen met de ziekte van Parkinson en mensen met een parkinsonisme.
lees meer