De behandeling
De operatie duurt ongeveer 1,5 tot 2 uur. De arts hecht de lip met oplosbaar hechtmateriaal. Over de lip gaat soms een pleister in de vorm van stripjes. lees meerNaar uw afspraak
Bezoekadres
Radboudumc hoofdingang
Geert Grooteplein Zuid 10
6525 GA Nijmegen
Routebeschrijving
Voor de behandeling
Ongeveer 1,5 tot 2 weken voor de opname bellen wij u over de precieze opnamedatum. Er zijn een aantal belangrijke zaken waar u rekening mee moet houden. lees meerVoor de behandeling
Ongeveer 1,5 tot 2 weken voor de opname bellen wij u over de precieze opnamedatum. Er zijn een aantal belangrijke zaken waar u rekening mee moet houden:- Meld zaken als verkoudheid, koorts, allergie, kinderziekten en medicijngebruik. Als het nodig is stellen we de operatie uit.
- Vanaf de oproep mag uw kind niet worden ingeënt.
- Meld aan de afdeling of één van de ouders tijdens de opname bij het kind blijft slapen. Dan houden we hier rekening mee.
- Wilt u thuis alvast oefenen met lepelvoeding, bijvoorbeeld pap, groente of fruit?
- Stop één week voor de operatie met tapen, om de huid te laten herstellen.
Behandeling Anesthesie bij kinderen
Als uw kind een behandeling of onderzoek onder anesthesie krijgt is het belangrijk om hem/haar goed voor te bereiden.
lees meerNa de operatie
2 uur na de operatie mag uw kind starten met voeding via een speen of lepel. Als het goed gaat, dan mag uw kind aan het eind van de dag naar huis. De pleister op de lip mag 2-3 dagen blijven zitten.
lees meerNa de operatie
-
Meestal krijgen kinderen wat temperatuursverhoging en zijn ze onrustig en huilerig. Als het nodig is geven we dan een zetpil paracetamol of diclofenac. Soms zijn er 1 of 2 siliconen buisjes in de neus van uw kind geplaatst. Deze blijven maximaal 3 weken zitten.
Duimen
Probeer duim- of vingerzuigen te voorkomen, een fopspeen mag wel.
Slapen
In de periode na de operatie kan het zijn dat uw kind onrustig slaapt door de anesthesie en het herbeleven van de opname. Dit gaat vanzelf over.
-
- Zorg er voor dat u de voeding en de fles van uw kind meeneemt naar het ziekenhuis. Neem deze ook mee naar de operatiekamer. Uw kind mag soms al wat drinken op de uitslaapkamer.
- 2 uur na de operatie mag uw kind opklimmende voeding hebben. Meestal krijgt uw kind eerst glucosewater en daarna melkproducten met behulp van een speen of lepel.
- Als uw kind zich goed voelt, dan mag uw kind het volgende hebben:
- een fruithap (zonder citrusvruchten)
- toetje
- geprakt middageten of brood zonder korst (geeft dit alleen als uw kind thuis gewens is dit te eten)
- Uw kind mag voeding zoals thuis, maar geen hard voedsel zoals crackers of soepstengels
Infuus
Uw kind heeft een infuus. Als het nodig is kunnen we extra vocht geven via het infuus. Het infuus verwijderen we pas als het drinken goed gaat
2 dagen na de operatie
Als uw kind zich goed voelt dan mag uw kind de tweede dag na de operatie groente- of fruithapjes hebben (geen citrusvruchten). Ook mag uw kind een toetje, geprakt middageten of brood zonder korst. Geef dit alleen aan uw kind als hij of zij dit thuis ook al eens heeft gehad.
-
Uw kind heeft een pleister op de lip. De pleister mag 2-3 dagen blijven zitten. Als de pleister loslaat, is het niet nodig om een nieuwe pleister op te plakken. De hechtingen hoeven niet te worden verwijderd, ze lossen vanzelf op. Na een paar dagen kunt u de lippen insmeren met vaseline als ze droog zijn. Begin hier pas mee als de hechtingen loslaten.
Eventueel ingebrachte siliconen buisjes verwijderen we tijdens één van de controle afspraken. Het kan zijn dat de lip door het nog verse litteken iets gaat optrekken. Dit herstelt na enkele maanden.
-
Als uw kind voldoende voeding en vocht binnen heeft en het gaat goed, dus mag uw kind een dag na de operatie naar huis.
Bij sommige kinderen zorgt het oplossen van de hechtingen voor een reactie van de huid en het weefsel daaronder. De huid wordt dan rood of er ontstaat een puistje met wat pus. Dit gaat meestal vanzelf over.
Contact opnemen
Er kunnen complicaties onstaan. De kans hierop is klein. Bij de volgende signalen moet u contact met ons opnemen:
- Koorts
- Problemen met ademhaling
- Bloedverlies uit de neus/mond
- Bij niet voldoende inname van voeding/ vocht
-
Controle afspraak na 1 en 3 weken via FaceTalkConsult en bij het schisis team na 6 weken. In geval van een geplaatste nostril-retainer zal deze worden verwijderd op de afspraak 6 weken postoperatief
Opname op de verpleegafdeling
Als uw kind wordt opgenomen in ons kinderziekenhuis betekent dat dat uw kind één of meer nachten blijft slapen op een van onze verpleegafdelingen. lees meerMeer informatie
Academische Alliantie Schisiszorg Samenwerking MUMC+
Het Radboudumc Amalia kinderziekenhuis werkt voor kinderen met een schisis samen met het Maastricht UMC+. Het kan zijn dat u een enkele keer een afspraak in Maastricht heeft, maar de meeste zorg vindt hier in Nijmegen plaats.
lees meerRadboudumc Expertisecentrum voor Schisis
U kunt bij ons Schisisteam terecht als uw kind geboren is met een spleet van de lip of van de kaak en het gehemelte.
lees meerAmalia kinderziekenhuis
Het Amalia kinderziekenhuis is onderdeel van het Radboudumc. Jaarlijks behandelen wij ongeveer 25.000 kinderen tussen 0 en 18 jaar.
lees meer