UV-B licht
UV-B licht is dat deel van het licht dat gemakkelijk zonnebrand veroorzaakt. Daarom starten we bij de behandeling met UV-B licht met een zeer korte belichtingstijd. Deze tijd bouwen we langzaam op. De maximale duur is ongeveer 30 minuten.
Neemt u na het inchecken via de aanmeldzuil plaats in de wachtkamer. Zodra uw oproepcode en kamernummer op het informatiescherm verschijnt, mag u doorlopen naar het kamernummer. De verpleegkundige begeleidt u verder naar de lichtkabine.
Contact
Behandelunit Dermatologie
Bij spoed buiten kantooruren, in het weekend en op feestdagen hoort u een antwoordapparaat met informatie over de bereikbaarheid.
(024) 361 32 80
Over de behandeling
Voorbereiding
Als voorbereiding voor de belichting, mag u vanaf 2 uur vóór de belichting uw huid niet invetten. Hierdoor heeft de belichting namelijk minder invloed. Het is niet nodig om uw huid vóór belichting af te douchen. Neemt u bij elk bezoek uw onderhoudszalf mee, dan kunt u meteen na de belichting uw huid insmeren.Eerste behandeling
Bij de eerste belichting bespreekt de verpleegkundige eerst alle informatie en instructies voor het licht met u. Vervolgens zal de verpleegkundige, samen met u, uw huid beoordelen. Ook krijgt u de benodigde spullen voor de belichting van de behandelunit. lees meerEerste behandeling
Bij de eerste belichting bespreekt de verpleegkundige eerst alle informatie en instructies voor het licht met u. Vervolgens zal de verpleegkundige, samen met u, uw huid beoordelen op onder andere: de locatie van de plekken, hoeveelheid schilfers en droogheid van de huid. Het is mogelijk dat uw zalfschema hierop wordt aangepast.
U krijgt de benodigde spullen voor de belichting van de behandelunit zoals: een UV-bril, lichtkap en een wegwerpbare stringslip voor mannen. De verpleegkundige zal u vervolgens naar de lichtcabine begeleiden.
Tijdens de behandeling Totale en lokale belichting handen en/of voeten
Op de dag van de belichting, neemt u uw UV-bril en uw eigen pot met onderhoudszalf mee. De verpleegkundige controleert uw naam en gegevens en stelt de cabine samen met u in. lees meerTijdens de behandeling Totale en lokale belichting handen en/of voeten
Op de dag van de belichting, neemt u uw UV-bril en uw eigen pot met onderhoudszalf mee. De verpleegkundige controleert uw naam en gegevens en stelt de cabine of deelbelichters samen met u in. Als uw gehele lichaam wordt behandeld, kleedt u zich in de kleedkamer van de cabine uit.
Totale behandeling gehele lichaam
We raden u aan om tijdens de behandeling sieraden en horloge af te doen. Deze kunnen randverbrandingen veroorzaken.
Tijdens de behandeling draagt u een nauwsluitende UV-bril en sluit u uw ogen. Deze UV-bril krijgt u van de behandelunit.
- Als u in het gezicht geen huidafwijkingen heeft, wordt uw hoofd met een lichtkap afgedekt.
- Mannelijke patiënten dragen een wegwerpbare stringslip om de geslachtsdelen te beschermen.
- Het is belangrijk dat u zoveel mogelijk in het midden van de cabine staat en dezelfde houding aanneemt. Hiermee kunt u plaatselijke verbrandingen voorkomen.
- Smeer uw huid na de behandeling in met een onderhoudszalf.
- De lichtcabine is voorzien van een alarmsysteem. U kunt altijd zelf uit de kabine stappen of aan het alarmkoord trekken. Dan komt de verpleegkundige naar u toe.
- U kunt tijdens de belichting altijd zelf uit de cabine.
- Op de afbeelding hieronder ziet u de cabine.
Lokale behandeling handen en/of voeten
Bij een lokale behandeling belichten we een deel van het lichaam. Bijvoorbeeld uw handen en/of voeten. Op de afbeeldingen hieronder ziet hoe de lokale belichting eruit ziet.
Op de dag van de belichting, neemt u uw UV-bril en uw eigen pot met onderhoudszalf mee. De verpleegkundige controleert uw naam en gegevens en stelt de deelbelichters samen met u in.
- We raden u aan om tijdens de behandeling uw sieraden en horloge af te doen. Deze kunnen randverbrandingen veroorzaken.
- Tijdens de behandeling draagt u een nauwsluitende UV-bril en sluit u uw ogen. De UV-bril krijgt u van de behandelunit.
- Smeer uw huid na de behandeling in met een onderhoudszalf.
- Hieronder ziet u een afbeelding van een deelbelichter.
Behandelperiode en controle
Het aantal behandelingen per behandelkuur verschilt per patiënt en is afhankelijk van uw huidziekte en de reactie van de ziekte op de behandeling. Meestal wordt u 3 keer per week belicht. lees meerBehandelperiode en controle
Het aantal behandelingen per behandelkuur verschilt per patiënt en is afhankelijk van de huidziekte en de reactie van de ziekte op de behandeling. U komt 3 keer per week voor de belichting.
Gemiddeld duurt een behandelkuur ongeveer 2 tot 3 maanden. Gedurende de behandeling krijgt u meestal om de 6 weken een controle bij uw behandelend arts.
Bijwerkingen
Bij UV-B licht kunt u ’s avonds na belichting last krijgen van lichte roodheid en irritatie. Dit is normaal. U kunt uw huid verzachten en verkoelen met een onderhoudszalf bijvoorbeeld unguentum cetomacrogolis. lees meerBijwerkingen
Bij UV-B licht kunt u ’s avonds na belichting last krijgen van lichte roodheid en irritatie. Dit is normaal. U kunt uw huid verzachten en verkoelen met een onderhoudszalf bijvoorbeeld unguentum cetomacrogolis. Meestal trekt na 24 uur de roodheid weg. Doet uw huid pijn of heeft u last van (ernstige) verbranding na belichting? Neem dan contact op met (024) 361 32 80 op kantooruren tussen 8.00 – 17.00 uur. ’s Avonds, in het weekend en op feestdagen volgt u het doorkiesmenu.
Langdurige blootstelling aan UV-licht kan een versnelde veroudering van uw huid en huidkanker veroorzaken. Ook langdurige lichttherapie kan deze risico’s verhogen. Vanzelfsprekend streven we ernaar het risico op huidkanker en veroudering van de huid zoveel mogelijk te beperken. Vraag advies aan uw arts als er ongewone plekjes op uw huid voorkomen. Ook als u last heeft van jeuk, roodheid en huiduitslag.
Leefregels
Maak tijdens uw behandelingskuur geen gebruik van zonnebank, hoogtezon of solarium. Als u medicijnen gebruikt of als uw gebruik hiervan wijzigt, is het belangrijk dat u de arts of verpleegkundige op de hoogte brengt. lees meerMeer informatie
Behandelunit Dermatologie
Sommige dermatologische behandelingen zijn arbeids- en tijdsintensief. Deze verrichten we op de behandelunit Dermatologie.
lees meerNaar uw afspraak behandelunit Dermatologie
Ingang: Hoofdingang
Gebouw: A
Verdieping: 1
Route: 678
Naar uw afspraak behandelunit Dermatologie
Bezoekadres
Radboudumc hoofdingang
Geert Grooteplein Zuid 10
6525 GA Nijmegen