Patiëntenzorg Behandelingen Kaaksluiting bij schisis

De behandeling

De operatie duurt ongeveer 1,5 tot 2 uur. De arts hecht het gehemelte met oplosbaar hechtmateriaal. Soms is de wond afgedekt met een klein verbandgaas.

lees meer

De behandeling

De sluiting van de kaak vindt plaats als de blijvende hoektand in de spleet dreigt door te breken. Uw kind is dan ongeveer 10 tot 12 jaar. De opname is vaak in het begin van de week. We nemen uw kind meestal 1 week op. Uw kind mag rond het weekend meestal naar huis.

De operatie

U mag met uw kind mee naar de operatiekamer en . U mag daar blijven tot uw kind onder narcose is. De operatie duurt ongeveer anderhalf 1,5 tot twee 2 uur. De arts hecht het gehemelte met oplosbaar hechtmateriaal. Soms is de wond afgedekt met een klein verbandgaas. Dit blijft enkele dagen zitten. Na de operatie is uw kind vaak erg slaperig en misselijk van de narcose. Uw kind heeft een infuus. In de loop van de dag mag uw kind wat water drinken. Uw kind krijgt als pijnstilling 4 keer per dag een zetpil paracetamol en/of diclofenac.

In dit filmpje van Topdoks legt onze MKA chirurg Marloes Nienhuijs uit wat er precies gebeurt tijdens de operatie. 

 


Contact

Secretariaat
(024) 361 69 19
contactformulier

Naar uw afspraak

Ingang: Hoofdingang
Gebouw: F
Verdieping: 0
Route: 785

bekijk route

Naar uw afspraak

Bezoekadres

Radboudumc hoofdingang
Geert Grooteplein Zuid 10
6525 GA Nijmegen

Routebeschrijving

Reis naar Geert Grooteplein Zuid 10
Ga naar binnen bij: Hoofdingang
Ga naar Gebouw F, Verdieping 0 en volg route 785

Voor de behandeling

Ongeveer 1 week voor de opname bellen wij u over de precieze opnamedatum. Er zijn een aantal belangrijke zaken waar u rekening mee moet houden. lees meer

Voor de behandeling

Ongeveer 1 week voor de opname bellen wij u over de precieze opnamedatum. Er zijn een aantal belangrijke zaken waar u rekening mee moet houden:
  • Meld zaken als verkoudheid, koorts, allergie, kinderziekten en medicijngebruik. Als het nodig is stellen we de operatie uit.
  • Vanaf de oproep mag uw kind niet worden ingeënt.
  • Meld aan de afdeling of één van de ouders tijdens de opname bij het kind blijft slapen. Dan houden we hier rekening mee.

Mondverzorging

Voorafgaande aan de operatie, zal door de mondhygiënist uitgebreide instructie gegeven worden over hoe de mond zo optimaal mogelijk schoon te houden na de operatie. Dit is namelijk heel belangrijk om infecties te voorkomen. Lees meer

Mondverzorging

Voorafgaande aan de operatie, zal door de mondhygiënist uitgebreide instructie gegeven worden over hoe de mond zo optimaal mogelijk schoon te houden na de operatie. Dit is namelijk heel belangrijk om infecties te voorkomen.

Door de operatie zullen de lippen, wangen en tong gaan zwellen waardoor het niet makkelijk is om overal goed te poetsen. Tijdens het ziekenhuisbezoek, maar ook daarna thuis, zal dit schoonmaken van de mond dan ook veel tijd, geduld en energie kosten, zowel voor u als uw kind.
Ons mondverzorgingsadvies bestaat uit viermaal daags tanden poetsen met een babyborstel, het schoon spoelen ondersteunen met een mondspuitje en driemaal daags spoelen met een desinfectie vloeistof.
De lippen moeten regelmatig worden ingevet met vaseline met behulp van een wattentip.
De tandenborstel en het mondspuitje ontvangt u tijdens het bezoek aan de mondhygiënist. De vaseline en de desinfectie vloeistof ontvangt u op de verpleegafdeling. Een nieuwe tube tandpasta kan van huis worden meegenomen.

De mondhygiënist zal tijdens de opname met enige regelmaat langskomen om jullie te ondersteunen bij de verzorging. Na ontslag zullen er, in combinatie met de operateur, controle afspraken gepland worden op de poli Mond-, Kaak- en Aangezichtschirurgie, met als doel een geslaagde genezing.
 


Behandeling Anesthesie bij kinderen

Als uw kind een behandeling of onderzoek onder anesthesie krijgt is het belangrijk om hem/haar goed voor te bereiden.

lees meer

Na de operatie

Na de operatie mag uw kind direct iets kouds drinken en een ijsje. Geef uw kind de eerste weken na de operatie zachte voeding.

lees meer

Na de operatie


Meer informatie


Schisis

Schisis is een aangeboren afwijking in het gezicht: een spleet in de bovenlip, bovenkaak en/of het gehemelte.

lees meer

Academische Alliantie Schisiszorg Samenwerking MUMC+

Het Radboudumc Amalia kinderziekenhuis werkt voor kinderen met een schisis samen met het Maastricht UMC+. Het kan zijn dat u een enkele keer een afspraak in Maastricht heeft, maar de meeste zorg vindt hier in Nijmegen plaats.

lees meer

Radboudumc Expertise­centrum voor Schisis

U kunt bij ons Schisisteam terecht als uw kind geboren is met een spleet van de lip of van de kaak en het gehemelte.

lees meer

Amalia kinder­ziekenhuis

Het Amalia kinderziekenhuis is onderdeel van het Radboudumc. Jaarlijks behandelen wij ongeveer 25.000 kinderen tussen 0 en 18 jaar.

lees meer
  • Medewerkers
  • Intranet