Wat is een jejunostomie?
Uw kind heeft voor een langere tijd sondevoeding nodig. De arts kan een jejunostomie aanleggen bij kinderen die geen voeding via de maag kunnen krijgen. Met behulp van een slangetje kunnen voeding en medicijnen rechtstreeks in de dunne darm terecht komen. lees meerWat is een jejunostomie?
Uw kind heeft voor een langere tijd sondevoeding nodig. In overleg met uw arts is er voor gekozen om bij uw kind een jejunostomie (dunne darmfistel) aan te leggen. Op deze pagina vindt u informatie over de ingreep en de verzorging ervan.Een jejunostomie is een kunstmatige toegang naar de dunne darm. Deze kunstmatige toegang noemen we fistel en de dunne darm noemen we ook wel het jejunum. De arts kan de fistel via een kijkoperatie of snede aanleggen. Met behulp van een slangetje kunnen voeding en medicijnen rechtstreeks in de dunne darm terecht komen. Dit slangetje noemen we een jejunumkatheter.
Waarom een jejunostomie?
We kunnen een jejunostomie aanleggen bij kinderen die geen voeding via de maag kunnen krijgen. Dit kan komen door:- een slechte longfunctie
- een maagontledigingsprobleem
- operaties of belemmering in de doorgang van de maag of twaalfvingerige darm
Onderzoek
We maken voor de behandeling een maag-darm contrastfoto. Zo kunnen we de positie van de dunne darm bepalen en afwijkingen vooraf aantonen of uitsluiten. Als het niet mogelijk is om dit onderzoek te doen bij uw kind dan kan de arts het ook achterwege laten.Voorbereiding
Voor de opname van uw kind heeft u gesprekken met de kinderchirurg, de verpleegkundig specialist of consulent en de anesthesioloog. Ongeveer 2 tot 4 dagen voor de opname krijgt u een oproep van het opnamebureau. Op de dag van opname kunt u zich melden bij de secretaresse. lees meerVoorbereiding
Voor de opname van uw kind heeft u gesprekken met de kinderchirurg, de verpleegkundig specialist of consulent en de anesthesioloog. U bespreekt dan het volgende:- Waarom uw kind een jejunostomie krijgt.
- De operatietechniek.
- Wat de mogelijke complicaties zijn.
- De wenselijkheid van het al dan niet niet-reanimeren van uw kind. Dit is waarschijnlijk al eerder met de behandelend kinderarts besproken en deze afspraken worden opnieuw doorgenomen en vastgelegd in het dossier.
- Overleg met de hoofdbehandelaar.
- Overleg met de diëtist: afspraken over de voeding en verzorging na de behandeling door de verpleegkundige specialist of consulent.
- Uitleg over de toedieningssystemen en katheter.
- Een keuze maken tussen een kijkoperatie en een snede.
Behandeling Anesthesie bij kinderen
Als uw kind een behandeling of onderzoek onder anesthesie krijgt is het belangrijk om hem/haar goed voor te bereiden.
lees meerDe behandeling
De arts kan de jejunostomie aanleggen via een kijkoperatie of via een snee. De operatie met een snee doet de arts als het zicht minder goed is. De operatie duurt ongeveer 1,5 tot 2 uur. De volgende complicaties kunnen optreden tijdens de behandeling. lees meerDe behandeling
Operatie via een kijkoperatie (laparoscopie)
De kinderchirurg maakt een kleine snee rondom de navel. Vervolgens brengt hij of zij een laparoscoop (camera) in de buik en bekijkt de darmen. Via 2 andere kleine snedes brengt de arts 2 instrumenten in. Vervolgens maakt hij of zij een opening in de dunne darm. Door de buikwand legt de arts het slangetje in de dunne darm. Het slangetje hechten we vast aan de darm. We zetten het ook vast aan de binnenkant van de buikwand en aan de huid, totdat alles vastgegroeid is. Dit duurt een aantal weken. Daarna is er een fistel ontstaan tussen de darm en de huid.Operatie via een snee (laparotomie)
De arts kan bovenstaande operatie ook via een snee in de bovenbuik uitvoeren. Het litteken is dan iets groter. Dit doen we als het zicht minder goed is of als we verwachten dat het zicht minder goed is. Dit is vaak zo als uw kind al eerder een buikoperatie heeft gehad. Soms besluit de arts bij een kijkoperatie om toch een snee te maken, omdat het zicht te weinig is of als er een bloeding ontstaat. De behandeling is verder hetzelfde en de nabehandeling min of meer ook.De operatie duurt ongeveer 1,5 tot 2 uur.
Complicaties
De volgende complicaties kunnen optreden tijdens de behandeling:- Een lokale wondinfectie.
- Lekkage van dunne darmsappen naar de buikholte, waardoor een buikvliesontsteking kan ontstaan. Een buikvliesontsteking kan levensbedreigend zijn.
- Nabloeding in de dunne darm.
- Lekkage van dunne darmsappen vanuit de jejunostomie op de huid. Hierdoor gaat de huid irriteren en kan een abces ontstaan.
- Wild vlees (hypergranulatieweefsel) rond de katheter
- Afsluiting van de dunne darm door de katheter.
- De katheter zit niet goed vast en gaat verplaatsen.