Andere medicijnen

Infliximab kunt u voor zover bekend veilig gebruiken naast andere geneesmiddelen. De combinatie met andere afweeronderdrukkende medicijnen geeft een vergrote kans op (ernstige) infecties. Overleg bij twijfel met uw arts.
Patiëntenzorg Behandelingen Infliximab bij de ziekte van Crohn en colitis ulcerosa

Over de behandeling

Tot nu toe is de oorzaak van de ziekte van Crohn en colitis ulcerosa niet bekend. Alle behandelingen met medicijnen richten zich op het onderdrukken van ontstekingsreacties. lees meer

Over de behandeling

Tot nu toe is de oorzaak van de ziekte van Crohn en colitis ulcerosa niet bekend. Alle behandelingen met medicijnen richten zich op het onderdrukken van ontstekingsreacties. Hierdoor nemen de klachten af en is de kans op problemen die bij de aandoeningen voorkomen kleiner. De ziekte is niet te genezen door de behandeling met medicijnen. Na het afbouwen van of stoppen met deze medicijnen kunnen de klachten weer terugkomen.
 

Contact

Afdeling Maag-, Darm- en Leverziekten

(024) 361 91 90

Werking en gebruik

Infliximab is een antilichaam tegen het eiwit Tumor Necrosis Factor (TNF). Patiënten met de ziekte van Crohn of Colitis Ulcerosa hebben een teveel aan TNF. Infliximab dienen we toe via een infuus in uw ader. lees meer

Werking en gebruik

Werking

Infliximab is een antilichaam tegen het eiwit Tumor Necrosis Factor (TNF). TNF speelt een belangrijke rol bij het ontstaan en onderhouden van ontstekingen. Patiënten met de ziekte van Crohn of colitis ulcerosa hebben een teveel aan TNF. Infliximab blokkeert TNF waardoor ontstekingsklachten zoals diarree en buikpijn afnemen. Ook voelen veel patiënten zich minder moe en functioneren zij beter in het dagelijks leven. Het effect van infliximab merkt u meestal snel. Vaak binnen een paar weken. 

Gebruik

Infliximab dienen we toe via een infuus in uw ader. De gebruikelijke dosering is 5 milligram per kilogram lichaamsgewicht. Het infliximab infuus duurt ongeveer 1 tot 2 uur. De eerste drie infusen infliximab worden toegediend volgens een opstartschema (week 0 - 2 - 6). Daarna krijgt u iedere 8 weken een onderhoudsbehandeling. Soms neemt de werkzaamheid van infliximab af. Dan is het nodig om een hogere dosering te gebruiken of om de tijd tussen de infusen te verkorten. Vaak krijgt u infliximab in combinatie met andere middelen die de afweer onderdrukken, zoals azathioprine of 6-mercaptopurine. De infusen dienen we toe op de dagverpleging. Als u bent opgenomen in het ziekenhuis krijgt u het infuus op de verpleegafdeling van de afdeling Maag-, Darm- en Leverziekten. Voordat u het infuus krijgt, stelt de verpleegkundige van de dagbehandeling vragen over uw gezondheid, over het effect en mogelijke bijwerkingen van eerdere infliximab-infusen. Als het nodig is past de arts de dosering aan of besluit hij of zij het infuus niet te geven.

Voorzorgsmaatregelen en bijwerkingen

Infliximab vermindert uw lichaamsafweer. Daarom moeten we sluimerende of actieve infecties eerst behandelen voordat u met de infliximab start. Het gebruik van infliximab kan onderstaande bijwerkingen als gevolg hebben. lees meer

Voorzorgsmaatregelen en bijwerkingen

  • Infliximab vermindert uw lichaamsafweer. Daarom moeten we sluimerende of actieve infecties eerst behandelen voordat u met de infliximab start. Dit houdt in dat we u onderzoeken op infecties die u in het verleden gehad heeft, zoals Hepatitis B en Tubercolose.
  • Heeft u verschijnselen van infecties, zoals gezwollen lymfeklieren, aanhoudende hoest, koorts, wonden, problemen met uw gebit of niet lekker zijn? Meld dit dan aan uw behandelend arts of de verpleegkundige.
  • Moet u een operatie of tandheelkundige behandeling ondergaan? Vertel uw behandelaar dat u infliximab gebruikt. 

Bijwerkingen

Meest voorkomend:
  • Tijdens het infliximab infuus kunnen klachten als huiduitslag, jeuk, rillingen, kortademigheid en lagere bloeddruk ontstaan. Dit kunnen we meestal behandelen door het infuus langzamer toe te dienen of tijdelijk te stoppen. Soms is het nodig om medicijnen te geven om deze allergische reactie te behandelen of te voorkomen. Meestal zijn de klachten mild en kunnen we de behandeling voortzetten.
  • Milde infecties zoals verkoudheid en griep.
  • Andere klachten zoals hoofdpijn, huiduitslag (netelroos) misselijkheid en diarree.
  • Als u klachten of symptomen heeft die kunnen passen bij een ernstige infectie zoals onder andere hoge koorts, ernstige kortademigheid of hoesten, overleg dan met uw arts.
Heel soms:
  • Tijdens gebruik van infliximab kan bij patiënten die lijden aan ernstig hartfalen (decompensatio cordis) verslechtering in de hartfunctie optreden. Infliximab geven we daarom niet bij ernstig hartfalen. Bij mild hartfalen controleert de arts goed of er geen verslechtering in de hartfunctie optreedt.
  • Heel soms ontstaan tijdens de behandeling andere auto-immuunziekten, zoals multiple sclerose (MS) of systemische lupus erythematosus (SLE). Als u klachten merkt van tintelingen, krachtsverlies of slechter zien, meld het dan aan uw arts.
  • Bij het gebruik van infliximab kunt u een allergische reactie krijgen. Meestal gebeurt dat na meerdere behandelingen. De huiduitslag kan tijdens de behandeling optreden, maar ook als u weer thuis bent. Klachten kunnen zijn: spierpijn, gewrichtspijn, rugpijn, koorts, uitslag, jeuk, galbulten, heesheid, een droge keel, hoofdpijn, zwelling van uw gezicht, lippen of handen.

Adviezen

  • Infliximab kunt u voor zover bekend veilig gebruiken naast andere geneesmiddelen.

    lees meer


  • Zwangerschap

    Voor zover bekend is het gebruik van infliximab tijdens uw zwangerschap veilig. Het is wel zo dat infliximab overgaat in uw kind. Om uw kind zonder infliximab geboren te laten worden, kunnen we het gebruik van infliximab tijdelijk onderbreken. Dit kan vanaf de 24e week in uw zwangerschap. Vaak is het zo dat opvlamming van de ziekte meer risico’s met zich meebrengt dan het gebruik van infliximab. Overleg met uw arts als u een zwangerschapswens heeft of zwanger bent en infliximab gebruikt.

  • Borstvoeding

    Infliximab gaat over in de borstvoeding. Daarom adviseren we om geen borstvoeding te geven. Overigens zijn tot nu toe geen schadelijke gevolgen bekend. Overleg met uw arts over het geven van borstvoeding tijdens infliximab gebruik.
     

  • Vaccinaties

    De griepprik en hepatitisvaccinatie kunt u veilig krijgen tijdens de behandeling met infliximab. Over andere vaccinaties tijdens de behandeling is weinig bekend. Vaccinaties zoals bof, mazelen, rode hond (BMR), gele koorts of BCG moet u vermijden tijdens het gebruik van infliximab. Overleg met uw arts als u een vaccinatie nodig heeft.

  • Allergische reactie

    Na een langere onderbreking van het gebruik van infliximab (van meerdere maanden tot een paar jaar) is de kans op een allergische reactie groter. Geef daarom aan uw arts door als u in het verleden met infliximab bent behandeld.

Naar uw afspraak adres en route

Ingang: Hoofdingang
Gebouw: C
Verdieping: 0
Route: 725

bekijk route

Naar uw afspraak adres en route

Bezoekadres

Radboudumc hoofdingang
Geert Grooteplein Zuid 10
6525 GA Nijmegen

Routebeschrijving

Reis naar Geert Grooteplein Zuid 10
Ga naar binnen bij: Hoofdingang
Ga naar Gebouw C, Verdieping 0 en volg route 725
  • Medewerkers
  • Intranet