Over IVF en ICSI
Bij In Vitro Fertilisatie (IVF) en Intra Cytoplasmatische Sperma Injectie (ICSI)proberen we buiten het lichaam een eicel te bevruchten met een zaadcel. Beide behandelingen worden vaak kortweg 'IVF-behandeling' genoemd.
lees meerOver IVF en ICSI
In Vitro Fertilisatie (IVF)
Er zijn verschillende redenen om een IVF-behandeling te doen, bijvoorbeeld wanneer er sprake is van afgesloten eileiders of eerdere niet succesvolle intra-uteriene inseminatie (IUI) behandelingen. Bij IVF worden in het laboratorium eicellen en zaadcellen samengebracht. Om eicellen te verkrijgen worden de eierstokken eerst met hormonen gestimuleerd. Hierdoor groeien er eiblaasjes (follikels) in de eierstokken, die eicellen bevatten. De vloeistof uit de follikels, met daarin de eicellen, wordt met een punctie opgezogen. In het laboratorium wordt geprobeerd om de eicellen met de zaadcellen te bevruchten. Als dat lukt wordt de bevruchte eicel (embryo) 3 dagen later in de baarmoeder geplaatst. Ongeveer twee tot vier dagen na het plaatsen in de baarmoeder, moet het embryo zich innestelen in het slijmvlies aan de binnenkant van de baarmoeder. Dit is de moeilijkste stap bij het zwanger worden.
Intra Cytoplasmatische Sperma Injectie (ICSI)
Bij veel stellen kan een klassieke IVF-behandeling niet. Als de kwaliteit van het zaad te slecht is voor bevruchting of als de eicellen tijdens een eerdere IVF-behandeling (bijna) niet bevrucht werden kan een ICSI-behandeling een optie zijn. De hormoonstimulatie is vergelijkbaar met een IVF-behandeling. Bij een ICSI-behandeling wordt in het laboratorium één van de zaadcellen in een zeer dun glazen naaldje opgezogen en in één van de eicellen gebracht. Dit wordt gedaan bij alle rijpe eicellen die er normaal uitzien. Als de bevruchting is gelukt, wordt het embryo in de baarmoeder geplaatst. Het percentage bevruchte eicellen en de kans op een zwangerschap zijn vergelijkbaar met een IVF-behandeling.
De behandeling duurt ongeveer twee maanden. Tussen twee IVF/ICSI-behandelingen zit een maand rust. Het is altijd mogelijk om een langere periode aan te houden. Een IVF/ICSI-behandeling vraagt veel van lichaam en geest. Veel vrouwen vinden de periode nadat het embryo is teruggeplaatst het zwaarst, omdat een zwangerschap voor hun gevoel nog nooit zo dichtbij was. Soms geeft het IVF/ICSI-traject spanningen of psychische klachten bij u en/of uw partner. Bespreek dit dan met uw arts. Indien nodig kunt u verwezen worden naar een maatschappelijk werker of een psycholoog.
Naar uw afspraak adres & route
Bezoekadres
Radboudumc hoofdingang
Geert Grooteplein Zuid 10
6525 GA Nijmegen
Afspraak op weekdagen of in het weekend
Bij Voortplantingsgeneeskunde gaan afspraken 7 dagen per week door. In het weekend is de looproute en aanmeldprocedure voor onze afdeling anders dan door de week.
Wij zijn telefonisch bereikbaar op (024) 361 66 44
Routebeschrijving
Wie mag er mee tijdens uw bezoek aan de poli?
Kinderen meebrengen is niet toegestaan. Dit kan te confronterend zijn voor andere patiënten. We hopen op uw begrip.
40 jaar IVF in het Radboudumc
Inmiddels zijn er meer dan 12.000 kinderen via IVF in ons ziekenhuis ter wereld gekomen.
lees meerLeveringsproblemen medicatie
Ook in het Radboudumc wordt de apotheek met leveringsproblemen geconfronteerd. U krijgt dan een alternatief voor uw medicatie uitgereikt. Hierover zijn afspraken gemaakt door de staf Voortplantingsgeneeskunde en de apothekers binnen ons team voor een goed alternatief.
Aanmelden IVF/ICSI behandeling
Uitleg over de behandeling
De arts heeft uw behandeling uitgelegd tijdens uw afspraak op de poli. Hierna wordt er via mijnRadboud een bericht gestuurd en een telefonische afspraak gemaakt met de verpleegkundige / doktersassistent. In het mijnRadboud bericht ziet u de link voor de film, waarin de behandeling / spuitinstructie uitgelegd wordt. Onder de link voor de film staan nog kopjes van verschillende medicatie die van toepassing kunnen zijn. Tijdens het telefonisch consult kunt u vragen over de behandeling stellen en wordt het behandelplan met u doorgenomen.
Na dit telefoontje wordt er een digitale vragenlijst gestuurd.
Aanmelden voor uw eerste IVF-ICSI
U ontvangt via mijnRadboud een digitaal formulier / vragenlijst vanaf 18.00 uur op de dag van uw telefonische afspraak. Wanneer u het formulier ingevuld heeft en verzonden, ontvangt u via mijnRadboud binnen twee werkdagen uw behandelschema met afspraken.
Aanmelden voor vervolgbehandelingen
Nadat u de uitslag van de zwangerschapstest heeft doorgegeven via mijnRadboud, is er een gesprek over de behandeling met uw arts en worden vervolgafspraken met u gemaakt. Na dit gesprek ontvangt u weer een link om het aanmeldformulier weer in te vullen.
Heeft u de link niet van ons ontvangen of ervaart u andere problemen met betrekking tot het aanmelden? Neem dan telefonisch contact met ons op via het secretariaat.
Verloop van de behandeling
Voorbereiding
Voorafgaand aan uw eerste bezoek op de polikliniek heeft u een vragenlijst ingevuld die wij tijdens het eerste gesprek met u beiden zullen bespreken. Daarnaast zal er een aantal onderzoeken plaatsvinden.-
We kunnen de behandeling alleen doen als u aan een aantal voorwaarden voldoet.
lees meer
Voorwaarden
In het Radboudumc behandelen we vrouwen tot een leeftijd van 43 jaar. Uit de vragenlijst of de onderzoeken kunnen bepaalde zaken naar voren komen die ervoor kunnen zorgen dat de behandeling (tijdelijk) moet worden uitgesteld. Ook wanneer er sprake is van onder- of overgewicht, kan de arts besluiten om (nog) niet te starten met de behandeling. Tot slot kunnen er soms ook redenen zijn om geen behandeling op te starten. -
Voorafgaand aan de eerste behandeling wordt bij u en uw partner een aantal onderzoeken verricht.
lees meer
Vooronderzoek
- Zaadonderzoek: voor dit onderzoek levert u op afspraak zaad in bij het Fertiliteitslaboratorium. Het inleveren van het zaad kan op werkdagen tussen 8.00 - 11.30 uur.
- Bloedonderzoek naar leverontsteking (hepatitis B en C) en aids (HIV) bij man en vrouw. Bij besmetting met HIV doen we geen behandeling.
- Indien nodig wordt er hormoononderzoek bij de vrouw verricht.
-
De behandeling kost veel tijd. Het is belangrijk om van tevoren te bedenken hoe dit te realiseren valt.
lees meer -
Om de kans op succes zo groot mogelijk te maken, is het belangrijk dat de kwaliteit van het zaad zo goed mogelijk is.
lees meer
Adviezen voor de man
Ziekte of koorts
Bent u in de drie maanden vóór de behandeling ziek geweest en heeft u koorts gehad? Neem dan contact met ons op. Het kan de zaadkwaliteit tijdelijk verminderen. Soms moeten we de behandeling uitstellen, omdat de kans bestaat dat we tijdens de behandeling geen zaadcellen vinden.
Leefregels
De teelbal heeft ongeveer 74 dagen nodig om zaadcellen aan te maken. Voor een zo goed mogelijke resultaat adviseren wij de volgende leefregels vanaf minimaal 74 dagen (ongeveer 3 maanden) voor een vruchtbaarheidsbehandeling:- niet roken
- geen drugs gebruiken
- geen alcohol drinken
- vermijd hogere temperaturen bij de balzak. Dit betekent:
- geen elektrische deken en/of stoelverwarming gebruiken
- geen waterbed gebruiken
- niet in bad gaan, maar kort douchen
- geen sauna/jacuzzi/bubbelbad of wellness gebruiken
- niet onder de zonnebank gaan
- een laptop niet op schoot houden, ook niet met een kussen ertussen
- de mobiele telefoon niet in uw broekzak, maar in de jaszak doen
- elke dag minimaal 30 minuten bewegen (wandelen/fietsen). Als u sport, blijf dit dan evenveel doen. Als u vaak aan spinning of wielrennen doet, doe dit dan maximaal een keer per week.
- gebruik geen verzorgingsproducten, zoals dag-, nacht- en anti-rimpelcrême. Hierin zitten ‘weekmakers’. Shampoo, douchezeep, deodorant en after shave mag u wel gebruiken.
- eet gezond (vezel- en vitaminerijk, vet- en suikerarm)
- start niet zelf met een (multi)vitaminepreparaat, wij adviseren u hierover tijdens de afspraak.
Zaad produceren tijdens de behandeling
- U kunt het zaad thuis produceren of in een speciale ruimte bij de poli Voortplantingsgeneeskunde.
- Het zaad moet binnen één uur na productie op het Fertiliteitslaboratorium worden afgegeven.
- Het potje waarin het zaad opgevangen moet worden, is verkrijgbaar op de polikliniek. Als u het zaad thuis wilt produceren, kunt u van tevoren een potje ophalen bij de balie op de polikliniek. Gebruik nooit een eigen glaasje, potje, bakje o.i.d.
- Soms is het goed om het zaad op te vangen in een speciale vloeistof; uw arts zal u dit vertellen en dan kunt u deze vloeistof ophalen bij het Fertiliteitslaboratorium.
- De onthoudingsperiode (de tijd tussen de vorige zaadlozing en deze zaadlozing) is bij voorkeur 1 tot 4 dagen.
- Het zaad moet door massage worden verkregen, zonder gebruik van een condoom.
- Was vóór het produceren uw handen goed met water en zeep, en uw penis alleen met water.
- Het is belangrijk dat al het zaad in het potje wordt opgevangen. Als dat niet is gelukt, meldt u dit als u het zaad afgeeft bij het Fertiliteitslaboratorium.
- Transporteer het potje met zaad niet te koud of te warm; de temperatuur moet tussen kamertemperatuur en lichaamstemperatuur liggen.
-
Om de kans op succes zo groot mogelijk te maken, is het belangrijk dat u met een aantal zaken rekening houdt.
lees meer
Adviezen voor de vrouw
- Roken, het drinken van alcohol en drugs verminderen de kans op zwangerschap. Stop met roken, alcohol en drugs.
- De Gezondheidsraad adviseert vrouwen die zwanger willen worden om foliumzuur te gebruiken. Foliumzuur is verkrijgbaar bij de drogist. Foliumzuur helpt afwijkingen bij het kind (zoals een open ruggetje) te voorkomen. U start met het gebruik van foliumzuur op het moment dat u een actieve kinderwens hebt. Als de behandeling slaagt, gebruikt u het totdat u 10 tot 12 weken zwanger bent.
- Bij een BMI van 18 is het advies om aan te komen in gewicht. Bij een BMI van 30 of hoger krijgt u het advies om af te vallen, u overlegt dit met uw behandelaar. Bij een BMI van 40 wordt er in principe geen behandeling opgestart.
-
Een IVF/ICSI-behandeling wordt meestal als zwaar ervaren. Om u zo goed mogelijk te kunnen helpen is er een korte vragenlijst gemaakt.
lees meer
Screening stress en IVF
Een IVF/ICSI-behandeling wordt vaak als zwaar ervaren. Om u zo goed mogelijk te kunnen helpen is er een korte vragenlijst gemaakt: de ‘Screening Stress en IVF’. Uw antwoorden geven informatie over wat een IVF/ICSI-behandeling voor u betekent. Op basis daarvan adviseren wij u of ons psychosociaal team u zou kunnen begeleiden. U beslist zelf of u deze hulp wilt ontvangen.
Hoe ziet mijn traject eruit?
Een IVF-behandeling bestaat uit meerdere stappen. Hier leest u daar meer over. naar het zorgpadEicelactivatie ICSI met AOA
In het Radboudumc wordt ICSI met kunstmatige eicelactivatie (artificiële oocyt activatie, AOA) toegepast voor paren met lage kans op bevruchting na ICSI.
Lees meerEicelactivatie ICSI met AOA
In het Radboudumc wordt ICSI met kunstmatige eicelactivatie (artificiële oocyt activatie, AOA) toegepast voor paren met lage kans op bevruchting na ICSI.
Hoe verloopt natuurlijke eicelactivatie?
Wanneer een zaadcel de eicel binnendringt, komt er een stofje vrij uit de zaadcel dat de eicel activeert. Daarna is de eicel bevrucht en kan er een embryo ontwikkelen.
Waarom is kunstmatige eicelactivatie (AOA) nodig?
ICSI is een fertiliteitsbehandeling waarbij in het laboratorium een zaadcel wordt geselecteerd en in de eicel gebracht. Bij sommige paren worden er, zelfs met ICSI, geen of weinig eicellen bevrucht. De meest voorkomende oorzaak hiervan is dat de eicel niet geactiveerd is na ICSI, vaak door een probleem met de zaadcellen. Bij kunstmatige eicelactivatie wordt in het laboratorium het stofje toegevoegd dat voor activatie zorgt.
Studies naar kunstmatige eicelactivatie laten betere bevruchtingsresultaten en meer kans op zwangerschap zien. In het buitenland wordt kunstmatige eicelactivatie al vaak toegepast. Nederlandse paren gaan hiervoor soms naar het buitenland. Sinds 2023 gebruiken we deze techniek ook in het Radboudumc.
Wanneer passen we ICSI met kunstmatige eicelactivatie (ICSI-AOA) toe?
Paren voor wie deze techniek wordt toegepast:
- mannen met globozoospermie, een specifieke afwijking van de zaadcellen
- een eerdere ICSI behandeling met tenminste 4 rijpe eicellen, maar geen tot weinig (minder dan 25%) bevruchting
Heeft u vragen over deze behandeling? Bespreek ze dan met uw behandelaar.
Embryo kwaliteit en aantal embryo’s voor terugplaatsing
In het laboratorium beoordelen we de kwaliteit van de embryo’s. Dit doen we door ze met een microscoop te bekijken. Aan de hand van een aantal uiterlijke kenmerken krijgt elk embryo op dag 3 een score. lees meerEmbryo kwaliteit en aantal embryo’s voor terugplaatsing
In het laboratorium beoordelen we de kwaliteit van de embryo’s door ze met een microscoop te bekijken. Aan de hand van een aantal uiterlijke kenmerken krijgt elk embryo op dag 3 een score (A, B of C). Een embryo met score A geeft een ‘bovengemiddelde kans’ op zwangerschap, score B een ‘gemiddelde kans’, en score C een ‘benedengemiddelde kans’. De leeftijd van de vrouw heeft hier ook invloed op; vanaf een leeftijd van 38 jaar is de kans op zwangerschap bij dezelfde score lager.
Bij de terugplaatsing op dag 3 kan de arts u vertellen wat de kwaliteit is van het embryo dat teruggeplaatst wordt (of de twee embryo’s die teruggeplaatst worden). Als er meerdere embryo’s zijn ontstaan, groeien die in de broedstoof verder tot dag 5 of dag 6. Als de embryo’s op dag 5 of 6 van zeer goede kwaliteit zijn (blastocyst), kunnen ze worden ingevroren. In een volgende cyclus kunnen we deze ontdooien en terugplaatsen. Niet alle embryo’s groeien echter door tot blastocyst. Het komt dus helaas regelmatig voor dat ze niet ingevroren kunnen worden.
Aantal embryo's
Of we één of twee embryo(’s) terugplaatsen, wordt van tevoren met u besproken. Voor alle leeftijden geldt dat er soms medische redenen zijn om maar één embryo terug te plaatsen. Bij vrouwen jonger dan 38 jaar plaatsen we bij de eerste twee behandelingen altijd één embryo terug, ongeacht de kwaliteit van de embryo’s. Vanaf de derde behandeling mag u in overleg met uw arts twee embryo’s terug krijgen. Bent u 38 jaar of ouder dan kunt u in samenspraak met uw behandelend arts soms al eerder kiezen voor twee embryo’s. Hieronder vindt u een overzicht van de mogelijkheden van het aantal verse en ingevroren (cryo) embryo’s dat terug geplaatst wordt:
Leeftijd | < 38 jaar | 38 en 39 jaar | ≥ 40 jaar |
1e IVF/ICSI |
1 |
Bij ≥ 2 A-embryo's:1 Bij < 2 A-embryo's:1 of 2 |
1 of 2 |
Cryo van 1e IVF/ICSI | 1 | 1 of 2 | 1 of 2 |
2e IVF/ICSI | 1 | 1 of 2 | 1 of 2 |
Cryo van 2e IVF/ICSI | 1 | 1 of 2 | 1 of 2 |
3e IVF/ICSI | 1 of 2 | 1 of 2 | 1 of 2 |
Cryo van 3e IVF/ICSI | 1 of 2 | 1 of 2 | 1 of 2 |
Behandeling Cryo-embryo terugplaatsen
Vaak ontstaan bij een IVF/ICSI-behandeling meerdere embryo’s, waarvan er een of twee worden teruggeplaatst. Overige embryo’s van goede kwaliteit kunnen worden ingevroren en op een later moment weer ontdooid en teruggeplaatst. lees meerRisico's en complicaties van IVF en ICSI
De kans op complicaties is bij een IVF/ICSI-behandeling is niet heel groot, maar er zijn natuurlijk wel risico’s en complicaties die kunnen voorkomen op verschillende momenten tijdens de behandeling. lees meerRisico's en complicaties van IVF en ICSI
Risico’s en complicaties van IVF/ICSIDe kans op complicaties is bij een IVF/ICSI-behandeling is niet heel groot, maar er zijn natuurlijk wel risico’s en complicaties die kunnen voorkomen op verschillende momenten tijdens de behandeling:
- Tijdens de hormoonstimulatie:
- U kunt last krijgen van bijwerkingen zoals hoofdpijn, opvliegers, stemmingswisselingen of buikpijn.
- Er groeien te weinig eiblaasjes. De arts kan beslissen om de behandeling te stoppen en indien het medisch gezien zinvol is de behandeling opnieuw opstarten.
- Er groeien te veel eiblaasjes (overstimulatie). Soms moeten we de behandeling voor de punctie stoppen omdat het risico op het overstimulatiesyndroom te groot is. De hormoondosering zal dan de volgende keer aangepast worden.
- Na de punctie:
- Er worden geen eicellen of zaadcellen gevonden.
- Er is een kleine kans op een bloeding in de buik.
- Er is een kleine kans op een ontsteking van de eierstokken. Wanneer er een verhoogde kans op een ontsteking bestaat, wordt voorafgaand aan de punctie antibiotica voorgeschreven.
- Ovarieel hyperstimulatiesyndroom (OHSS, overstimulatie): de kans op overstimulatie is verhoogd wanneer er veel eicellen worden gevonden na de punctie. Na de punctie kunnen de eierstokken erg opgezet zijn en kunnen de kleine bloedvaten in de buik meer vocht doorlaten dan normaal. Hierdoor kan het bloed stroperig worden en kan de doorbloeding van bepaalde organen aangetast worden. Bijbehorende klachten zijn: een opgezette buik, sterke gewichtstoename, buikpijn, een vol gevoel, misselijkheid, braken, kortademigheid en trombose (bloedstolsels in de bloedvaten). Neem contact op met het IVF-team wanneer er sprake is van deze klachten. Wanneer overstimulatie wordt geconstateerd, dan is het van groot belang dat u veel drinkt (2 tot 3 liter per dag) en voldoende rust neemt.
- Rondom de terugplaatsing:
- Er heeft geen bevruchting plaats gevonden.
- Er zijn geen geschikte embryo’s om terug te plaatsen.
- Vanwege een verhoogd risico op het overstimulatiesyndroom kan de arts beslissen om geen embryo terug te plaatsen. In dat geval wordt er gekeken of de embryo’s ingevroren kunnen worden. Er bestaat een kans dat de embryo’s niet door groeien tot dag 5 en daardoor dus niet kunnen worden ingevroren.
- Na de zwangerschapstest:
- Het kan voorkomen dat u na een positieve zwangerschapstest alsnog bloedverlies krijgt of dat er bij de echo geen goede zwangerschap wordt geconstateerd (miskraam).
- Buitenbaarmoederlijke zwangerschap; ondanks dat het embryo in de baarmoeder wordt terug geplaatst kan het soms voorkomen dat het embryo zich in de eileider/eierstok innestelt. Dit is geen goede zwangerschap en zal indien mogelijk met medicatie behandeld worden. Soms is hiervoor een operatie nodig.
Bij IVF/ICSI kinderen lijkt er een iets grotere kans te zijn op aangeboren afwijkingen, maar dit lijkt ook het geval te zijn bij zwangerschappen die spontaan zijn ontstaan bij paren met vruchtbaarheidsproblemen. Er is geen verschil in de gezondheid van kinderen die geboren zijn na IVF/ICSI met geëjaculeerde zaadcellen, of ICSI met PESA/TESE zaadcellen. Genetische afwijkingen bij een of beide ouders kunnen een verhoogd risico geven op aangeboren afwijkingen; dit is niet gerelateerd aan de vruchtbaarheidsbehandeling.
Om meer informatie te krijgen over de gezondheid van IVF/ICSI kinderen is er een vragenlijst ontwikkeld die u ontvangt wanneer u zwanger bent. Na de bevalling ontvangen wij de vragenlijst graag retour. Dit is ook van belang voor de landelijke (anonieme) registratie van het aantal IVF/ICSI zwangerschappen.
(Eierstok)kanker
Onderzoek heeft niet aangetoond dat het gebruik van hormonen tijdens de IVF/ICSI-behandeling de kans op (eierstok)kanker vergroot.
Ervaringsverhaal over IVF
"Voor ons is een kind krijgen altijd onzeker geweest"
Thomas (33) belandde op zijn 17e na een scooterongeluk voor de rest van zijn leven in een rolstoel. Vader worden zou voor hem nooit op de natuurlijke manier lukken. Via een ICSI-TESE-behandeling is zijn vriendin Kirsten (33) alsnog zwanger van hem. lees meer"Voor ons is een kind krijgen altijd onzeker geweest"
Thomas (33) belandde op zijn zeventiende na een scooterongeluk voor de rest van zijn leven in een rolstoel. Vader worden zou voor hem nooit op de natuurlijke manier lukken. Via een ICSI-TESE-behandeling is zijn vriendin Kirsten (33) alsnog zwanger van hem. Bijna halverwege de zwangerschap – op 18 weken – vertelt Thomas over “het mooiste wat ons kon overkomen”.
1 Waarom hebben jullie gekozen voor een ICSI-TESE-behandeling?
"Ik heb op mijn 17e na een scooterongeluk een dwarslaesie opgelopen en zit sindsdien in een rolstoel. De eerste 2 weken na het ongeluk was ik heel kwaad dat me dit was overkomen. Daarna heb ik de knop weten om te draaien, er is niets aan te doen. Ik moet er mee leren leven. En dat lukt, ik ben positief ingesteld. Op mijn 18e kregen Kirsten en ik verkering. Toen speelde het nog niet of we wel of geen kinderen zouden willen. We waren nog jong. Door mijn dwarslaesie kan ik geen zaadlozing krijgen. Voor ons is een kind krijgen altijd onzeker geweest.
In 2005 heb ik via elektrostimulatie mijn zaadcellen willen laten invriezen. Ik was pas 20. Dat was vooral om mijn zaad veilig te stellen voor de toekomst. Het was relatief kort na het ongeluk. Toen was er meer kans dat het zaad nog van goede kwaliteit zou zijn. Het invriezen is echter niet gelukt.
Dat het niet zeker is dat we kinderen kunnen krijgen, heb ik altijd kunnen relativeren. Alleen komen we nu in een nieuwe levensfase. De afgelopen jaren is onze kinderwens gegroeid. Je ziet vrienden en familie om je heen die kinderen krijgen."
2 Hoe zijn jullie bij het Radboudumc terecht gekomen?
"Via mijn artsen in het Roessingh (revalidatiecentrum) heb ik 2 jaar geleden laten weten dat we een kinderwens hebben en gevraagd welke mogelijkheden er zijn. Zo zijn we in het Radboudumc voor een ICSI-TESE-behandeling terecht gekomen. In december 2017 hadden we ons eerste gesprek; afgelopen april is de behandeling gestart. We hebben dit alleen aan onze directe familie verteld. Anders stelt iedereen steeds de vraag: “En, is het al gelukt?” Dat levert alleen maar druk en stress op."
3 Hoe is de behandeling tot nu toe verlopen?
"Zelf wisten we niet wat we hadden moeten verwachten. Je houdt er rekening mee dat het lukt, maar evengoed dat dit niet zo is. De behandeling sloeg gelukkig vrij snel aan. Bij de 2e poging om de eicel van mijn vriendin te bevruchten met mijn zaadcel is het gelukt en overleefde de embryo het. In totaal heeft de behandeling ongeveer vier maanden geduurd. Nu is Kirsten 18 weken zwanger. Dit is echt supermooi, vooral vanwege onze situatie; het mooiste wat ons kon overkomen. Iedereen om ons heen is ook zo blij. Ik verheug me er heel erg op. Ik ben nu bezig om allerlei praktische zaken te regelen; zorgen voor aanpassingen in huis om het voor mij in een rolstoel goed mogelijk te maken om voor ons kind te zorgen."
De namen van Thomas en Kirsten zijn om privacyredenen gefingeerd.
Praktische zaken
Kosten en verzekering
De vergoeding van de kosten van een IVF-behandeling verschilt per zorgverzekeraar. Informeer bij uw zorgverzekeraar wat voor u en uw partner geldt. lees meerKosten en verzekering
De vergoeding van de kosten van een IVF-behandeling verschilt per zorgverzekeraar. Informeer bij uw zorgverzekeraar wat voor u en uw partner van toepassing is.Tijdens iedere poli-afspraak komt u samen met uw partner. We willen zeker weten dat u beiden de behandeling wilt ondergaan. Ook zult u allebei een rekening van alle afspraken en behandelingen ontvangen. Onze financiële administratie stuurt de rekening door naar de ziektekostenverzekering.
De vergoeding van de kosten van een IVF/ICSI-behandeling verschilt per zorgverzekeraar. Meestal worden er 3 behandelingen vergoed. Informeer bij uw zorgverzekeraar wat voor u en uw partner geldt. Wanneer de kans op succes heel klein is, bijvoorbeeld omdat de eierstokken niet goed reageren op de hormonen, heeft het soms geen zin om door te gaan met behandelen. U wordt hierover geïnformeerd door uw behandelend arts.
Wanneer het medisch gezien zinvol is om na 3 behandelingen door te gaan kan het zijn dat de behandeling voor eigen kosten is.
Ook worden er door het Radboudumc kosten in rekening gebracht voor het bewaren van eicellen, zaadcellen en embryo's. Deze worden niet altijd door uw zorgverzekering vergoed. Voor informatie over vergoeding wordt u verwezen naar uw zorgverzekering.
Voor meer informatie over zorgkosten:
Bewaarovereenkomst voor invriezen
Wanneer we zaad, eicellen, embryo’s en ovariumweefsel van u invriezen en bewaren, vragen we u een bewaarovereenkomst te ondertekenen. Bekijk deze bewaarovereenkomsten hieronder. Uiteraard kunt u vragen hierover stellen tijdens uw afspraak of via mijnRadboud. lees meerBewaarovereenkomst voor invriezen
Wanneer we zaad, eicellen, embryo’s en ovariumweefsel van u invriezen en bewaren, vragen we u een bewaarovereenkomst te ondertekenen. Bekijk deze bewaarovereenkomsten hieronder. Uiteraard kunt u vragen hierover stellen tijdens uw afspraak of via mijnRadboud.Voortplantingsgeneeskunde
Bij voortplantingsgeneeskunde houden we ons bezig met behandeling van vruchtbaarheidsstoornissen en hormonale stoornissen.
lees meer