Wat is propranolol?
Propranolol wordt gebruik bij de behandeling van hemangiomen. Het middel heeft een positieve werking in de groeifase van hemangiomen. lees meerWat is propranolol?
Propranolol is een bètablokker. Bètablokkers blokkeren de bètareceptoren in het lichaam. Bètareceptoren zitten in ons hart, longen maar ook in andere organen zoals onze lever en hersenen. Bij inspanning en stress worden de bètareceptoren via adrenaline gestimuleerd, waardoor onder andere het hart sneller gaat kloppen en de bloeddruk hoger wordt. Door het geven van een bètablokker remmen de bètareceptoren en wordt bijvoorbeeld de hartslag en de bloeddruk lager.
Propranolol wordt gebruikt bij de behandeling van hemangiomen, met name de hemangiomen die problemen opleveren. Omdat hemangiomen na het eerste levensjaar spontaan kleiner worden en geleidelijk verminderen soms met restafwijkingen is maar voor een deel van de hemangiomenpropranolol behandeling nodig.
Propranolol werkt met name in de groeifase van hemangiomen. Het is niet bekend waardoor dit precies komt. Mogelijk werkt propranolol door het samenknijpen van kleine bloedvaatjes en/of remt het de groei van deze bloedvaatjes.
Contact
Polikliniek Dermatologie
ma t/m vrij van 8.00-17.00 uur
(024) 361 32 80
Voor de behandeling
Tijdens het eerste poliklinische consult bij de dermatoloog, arts of chirurg bepalen we of we uw kind behandelen met propranolol. Daarna maken we een afspraak voor de start van propranolol tijdens een opname van 3 nachten of tijdens 3 dagopnames waarbij uw kind 2 tot 3 uur in het ziekenhuis blijft.De behandeling
Propranolol wordt gegeven in de vorm van een drankje. U geeft uw kind een aantal milliliter voor of tijdens de voeding. Bij kleine hemangiomen is het soms ook mogelijk om met timolol te smeren. We behandelen kinderen tijdens de periode dat het hemangioom kan groeien.
lees meerDe behandeling
Op de eerste dag van de behandeling vindt een lichamelijk onderzoek plaats en maakt de arts een hartfilmpje om een hartziekte uit te sluiten. Zo nodig onderzoeken we het bloed van uw kind en maken we een hart-echo. Vervolgens starten we met een lage hoeveelheid propranolol. Deze hoeveelheid bouwen we op in 2 vervolgstappen (tijdens 2 dagopnames of tijdens 1 opname van 3 nachten) tot een dosis van ongeveer 2,0 - 2,5 mg per kg lichaamsgewicht, verdeeld over 2 doseringen per dag (’s ochtends en einde van de middag). Er moet minimaal 9 uur tussen de doseringen zitten. Tijdens de (dag)opname controleren we na elke ophoging de bloeddruk en hartslag via een monitor (tijdens rust/slaap).
Propranolol drankje
Propranolol wordt gegeven in de vorm van een drankje (propranolol drank 1 mg/ml; Fagron®). U geeft uw kind een aantal milliliter voor of tijdens de voeding. Om de kans op hypoglycemie (laag bloedsuiker) te verkleinen kunt u de propranolol-drank tijdens of direct na de voeding geven met een doseerspuitje direct in de mond van uw kind. U mag propranolol verdunnen met een klein beetje (baby)melk of appel- of sinaasappelsap. U mag het middel niet in een volle fles doen.
- Voor kinderen ≤ 5 kg mag het worden gemengd met één theelepel (ca. 5 ml) melk.
- Voor kinderen > 5 kg mag het gemengd worden met een eetlepel (ca. 15 ml) melk of vruchtensap. Dit mengsel wordt dan in de zuigfles aan het kind gegeven. Het mengsel moet u binnen 2 uur gebruiken.
Lotion (timolol)
Naast behandeling met propranolol (drankje) kan de behandeling met bètablokkers ook plaatsvinden door te smeren timolol (timolol lotion 0,5% tweemaal daags maximaal 1-2 druppels) op de huid te smeren. In deze concentratie (0,5%) bestaan in Nederland alleen maar timolol oogdruppels. Deze oogdruppels brengt u dan óp het hemangioom en niet op het oog. Het effect van timolol is vergelijkbaar als bij propranolol, maar werkt alleen oppervlakkig. Timolol is daarom alleen geschikt voor kleine, oppervlakkige hemangiomen en niet voor hemangiomen die complicaties geven.
Bij grote en dikkere hemangiomen is timolol niet geschikt, omdat dan te veel timolol wordt gebruikt waardoor de stof in het bloed komt met dezelfde bijwerkingen als propranolol-drank. Propranolol-drank werkt beter en heeft bij grotere en dikkere hemangiomen of hemangiomen die complicaties geven de voorkeur. Voor kleine oppervlakkige hemangiomen heeft timolol een redelijk effect, nauwelijks bijwerkingen en is het een eenvoudige optie om de groei te remmen van het hemangioom zonder dat er allerlei controles hoeven plaats te vinden. Uw arts zal deze optie bij uw kind overwegen en op basis van te verwachten groei kiezen voor timolol of propranolol.
Duur van de behandeling
We behandelen het hemangioom van kinderen tijdens de groeifase van het hemangioom, ongeveer tot de leeftijd van 12 tot 18 maanden. Dit is afhankelijk van het type hemangioom en de problemen die het hemangioom geeft of gaf. In sommige gevallen kan propranolol ook nog langer worden gegeven.
Tijdens de behandeling
Propranolol drank 1 mg/ml wordt vergoed door uw zorgverzekeraar. U mag in één keer stoppen met propranolol als uw kind te weinig voedsel inneemt, veel spuugt of longklachten heeft. lees meerTijdens de behandeling
Verkrijgbaarheid propranolol drank
Propranolol drank 1 mg/ml wordt vergoed door uw zorgverzekeraar. Eventueel kunt u de drank bestellen via de Radboud apotheek. De Radboud apotheek stuurt u de drank per post. Dit duurt ongeveer 3 werkdagen. Houd daar rekening mee. Het is verstandig om al te bestellen, als u het op één na laatste flesje propranolol opent. De flesjes kunnen kapot vallen, wees voorzichtig.Vaccinatie tijdens behandeling
Tijdens de propranolol behandeling kunnen de vaccinaties bij het consultatiebureau gewoon volgens schema plaatsvinden.Afbouw en stop propranolol
U mag in één keer stoppen met propranolol als uw kind te weinig voedsel inneemt, veel spuugt of longklachten heeft. Vaak wordt aan het einde van de behandeling gekozen voor geleidelijk afbouw, om te kijken of het hemangioom niet opnieuw gaat groeien. Overleg met de behandelend arts als u de propranolol wilt afbouwen.Mogelijke bijwerkingen
Bètablokkers kunnen een aantal bijwerkingen veroorzaken. Het is belangrijk om hier van op de hoogte te zijn.-
Door propranolol klopt het hart van uw kind bij inspanning en stress iets minder snel. Hierdoor kan de bloeddruk wat lager worden. Uw kind heeft hier waarschijnlijk geen last van.
lees meer
Hart en bloedvaten
Door propranolol klopt het hart van uw kind bij inspanning en stress iets minder snel. Hierdoor kan de bloeddruk wat lager worden. Uw kind heeft hier waarschijnlijk geen last van. De propranolol geven we aan de hand van een opbouwschema, bij ophoging van de dosis controleren we tijdens de dagopname (of korte opname) altijd de bloeddruk en de hartslag.
-
Vaak krijgen kinderen tijdens de behandeling met dit middel koudere handen en voeten.
-
Het is belangrijk dat uw kind regelmatig voeding binnenkrijgt. Bij te weinig voeding kan uw kind last krijgen van een lage bloedsuiker.
lees meer -
Als uw kind aanleg heeft voor astma kan propranolol nadelige effecten hebben. Met name als uw kind verkouden is kan hij of zij gaan piepen of kortademig worden.
lees meer
Longen
Als uw kind aanleg heeft voor astma kan propranolol nadelige effecten hebben. Met name als uw kind verkouden is kan hij of zij gaan piepen of kortademig worden. Door het gebruik van propranolol kunnen de luchtwegen minder goed verwijden. Dit is meestal geen probleem. Uw kind kan met propranolol prima ademhalen, ook als hij of zij erg actief is. Als uw kind aanleg heeft voor astma kan propranolol wel nadelige effecten hebben. Met name tijdens verkoudheden kunnen kinderen gaan piepen of kortademig worden. U kunt de propranolol dan tijdelijk stoppen en contact opnemen met uw behandeld arts, huisarts of kinderarts. Kinderen met astma moeten voorzichtig zijn met dit medicijn.
-
Uw kind kan last hebben van reflux (teruglopen van de voeding), misselijkheid, minder eetlust, diarree of obstipatie.
-
Sommige kinderen kunnen rustiger of vermoeider zijn, minder drinken of meer dromen (nachtelijke onrust). Dit zijn meestal geen redenen om met de medicijnen te stoppen.
Naar uw afspraak polikliniek Dermatologie
Ingang: Hoofdingang
Gebouw: A
Verdieping: 1
Route: 678 naar Plein A1 Oost
Naar uw afspraak polikliniek Dermatologie
Bezoekadres
Radboudumc hoofdingang
Geert Grooteplein Zuid 10
6525 GA Nijmegen