Wat is gedragsactivatie?
Gedragsactivatie is een behandelmethode voor depressie. Het is een vorm van gedragstherapie die zich richt op de functie van het gedrag. lees meerWat is gedragsactivatie?
Gedragsactivatie is een behandelmethode voor depressie. Het is een zogenaamde evidence based therapie. Dit betekent dat voor deze vorm van therapie er veel bewijs is gevonden in wetenschappelijk onderzoek dat de therapie daadwerkelijk werkt. Het is een vorm van gedragstherapie die zich richt op de functie van het gedrag, bij met name depressiviteit.
Meer informatie
Via de contactknop komt u bij mijnRadboud. Daar kunt u uw vragen stellen. Heeft u geen mijnRadboud, dan kunt u ons telefonisch bereiken.
(024) 361 35 13
contact
Over pychische klachten en gedragsactivatie
Een kenmerk van depressie is dat men verminderde energie ervaart en minder zin heeft dingen te ondernemen. Het centrale doel van de therapie is om activiteiten die u voorheen leuk vond weer/meer te gaan doen. lees meerOpzet en werkwijze
Gedragsactivatie vindt plaats in een open groep met maximaal 8 deelnemers en 1 therapeut (psycholoog). De therapie bestaat uit gemiddeld 10 wekelijkse bijeenkomsten van 1 uur, waarbij verlenging mogelijk is.
lees meerOpzet en werkwijze
Gedragsactivatie vindt plaats in een open groep met maximaal acht deelnemers en één therapeut (psycholoog).
De therapie bestaat uit gemiddeld tien wekelijkse bijeenkomsten van een uur. In overleg is verlenging mogelijk. Aan het einde van ieder uur krijgt u ook thuiswerk mee. Tussen de sessies door wordt namelijk verwacht dat u thuis oefent met weer/meer actief worden. Ook verwachten wij van u dat u bereid bent in een groep te delen wat u herkent van hetgeen dat besproken is en dat u thuis oefent met de thuiswerkopdrachten.
Aan het einde van de tiende bijeenkomst wordt met u in de groep op de therapie geëvalueerd. We kijken dan samen met u of de activatiegroep zou willen afronden of liever zou willen verlengen. Ook is het mogelijk om deel te nemen aan een andere therapiegroep, namelijk de CGT-groep (cognitieve gedragstherapie). Bij deze groep besteden we meer aandacht aan uw onderliggende cognities (gedachten).