Voor de behandeling

U hoeft niet nuchter te zijn. U kunt van tevoren dus gewoon eten en drinken. Tijdens het onderzoek hoeft alleen het onderlichaam ontbloot te zijn. We raden u daarom aan om gemakkelijke, gescheiden kleding te dragen. Bijvoorbeeld een broek of rok met een blouse of trui. Als u zich goed ontspant verloopt het plaatsen van de katheter een stuk gemakkelijker. Neem contact op met uw behandelend arts als u zwanger bent of allergisch bent voor contrast vloeistof, latex of betadine. Neem ook contact op als u onlangs een blaasontsteking heeft gehad  en antibiotica gebruikt.

Patiëntenzorg Behandelingen Dubbel J-katheter

Wat is een dubbel j-katheter?

Een dubbel J-katheter is een dun, hol en soepel slangetje. Het zorgt ervoor dat de urine weer in de blaas afloopt. We plaatsen een dubbel J-katheter met behulp van een cystoscoop. We kunnen een dubbel J-katheter klinisch of poliklinisch plaatsen. lees meer

Wat is een dubbel j-katheter?

Een dubbel J-katheter is een dun, hol en soepel slangetje, dat ervoor zorgt dat de urine weer in de blaas afloopt. We plaatsen een dubbel J-katheter met behulp van een cystoscoop. Een cystoscoop is een speciale kijker. Hiermee kan de uroloog de plasbuis en de blaas van binnen bekijken.

Klinisch of poliklinisch

We kunnen een dubbel J-katheter poliklinisch (zonder opname) of klinisch (met opname) plaatsen. De behandelend uroloog bespreekt met u wat in uw geval het beste is.


Contact

Polikliniek Urologie

Bereikbaar van 8.00 tot 17.00 uur.
(024) 361 38 03

Wanneer een dubbel j-katheter?

De urineleider zorgt voor de afvoer van urine naar de blaas. Een vernauwing of steen in de urineleider kan de afvoer blokkeren. Doordat de urine dan niet meer naar de blaas stroomt, ontstaat er een opeenhoping van urine in de nier. lees meer

Wanneer een dubbel j-katheter?

De nieren liggen achter de buikholte onder het middenrif. De blaas ligt onder de buikholte achter het schaambeen. Vanuit de nieren loopt een urineleider naar de blaas. De urineleider zorgt voor de afvoer van urine naar de blaas. Een vernauwing of steen in de urineleider kan de afvoer blokkeren. Doordat de urine dan niet meer naar de blaas stroomt, ontstaat er stuwing in de nier.

Voor de behandeling

Voor de behandeling hoeft u niet nuchter te zijn. We raden u aan gemakkelijke, gescheiden kleding te dragen. Daarnaast vragen we u bij bepaalde omstandigheden contact op te nemen met uw behandelend arts. lees meer

Uw opname bij het Radboudumc

Wordt u binnenkort opgenomen op een van onze verpleegafdelingen? Of bent u met spoed bij ons opgenomen? Dan komt er veel op u af. Hier vindt u informatie over het voorbereiden op een opname, de opnamedag, uw verblijf en uw ontslag.

lees meer

De behandeling

U ligt op een onderzoekstafel met uw benen in beensteunen. De uroloog brengt de cystoscoop in. Vervolgens brengt hij of zij via de cystoscoop een dun geleidingsdraadje in de nierbekken. Daarna brengt de uroloog de dubbel J-katheter in. Tijdens de ingreep worden röntgenfoto’s gemaakt. lees meer

De behandeling

U ligt op een onderzoekstafel met uw benen in beensteunen. We desinfecteren uw geslachtdelen. Ook bedekken we de omgeving van de geslachtsdelen met een steriele doek. Eerst spuit de uroloog een verdovende gel in de plasbuis. Dit kan kort een schrijnend gevoel geven. Daarna brengt hij of zij de cystoscoop in. Ook dit kan een vervelend gevoel geven. Vervolgens maakt de arts de binnenkant van de blaas zichtbaar. Dit doet hij of zij door via de cycostoop een steriele vloeistof in de binnenkant van de blaas in te brengen. Door het inlopen van deze vloeistof krijgt u mogelijk aandrang tot plassen. Waarschuw de uroloog als de aandrang te groot wordt of als u pijn krijgt. Eenmaal in de blaas gaat de uroloog op zoek naar de plek waar de urineleider in de blaas uitmondt. Heeft de uroloog deze gevonden, dan kan hij of zij via de cystoscoop een dun geleidingsdraadje inbrengen. Deze wordt opgevoerd in de opening van de urineleider. Tijdens het opvoeren van het draadje worden röntgenfoto’s gemaakt om te zien waar het geleidingsdraadje zich bevindt.

Zodra het draadje zich in het nierbekken bevindt, brengt de arts de dubbel J-katheter in. Tegelijkertijd worden weer röntgenfoto’s gemaakt. Zit de katheter in het nierbekken, dan trekt de arts het geleidingsdraadje geleidelijk terug. Hierdoor maakt de katheter een krul, waarmee de dubbel  J-katheter in het nierbekken blijft liggen. Ditzelfde geldt voor de blaas.


Na de behandeling

Na de plaatsing maakt de uroloog vervolgafspraken met u. Daarna kunt u meteen naar huis. Zelf autorijden raden we af. Om klachten zoveel mogelijk te voorkomen raden we u aan minimaal 2 liter per dag te drinken. De eerste dag kan het plassen schrijnend aanvoelen. lees meer

Na de behandeling

Na de plaatsing maakt de uroloog vervolgafspraken met u. Daarna kunt u meteen naar huis. Zelf autorijden raden we af. Als u de dubbel J-katheter voor een lange periode nodig heeft, maken we een afspraak voor het verwisselen. Hoelang de katheter kan blijven zitten is afhankelijk van het soort katheter dat is ingebracht en de reden van plaatsing. De uroloog beoordeelt welke katheter voor u het meest geschikt is.

Bijwerkingen

Om klachten zoveel mogelijk te voorkomen is het verstandig dat u minimaal 2 liter per dag drinkt. De eerste dag kan het plassen een schrijnend gevoel geven. Zolang de katheter in het lichaam zit, kan er wat bloed bij de urine zitten. Bij inspanning kunt u de katheter meer voelen. Neem contact op met de polikliniek als u blaaskrampen van de katheter krijgt, die na enkele dagen nog niet over gaan. De uroloog kan u hiervoor medicijnen geven.

Contact opnemen met een arts

Heeft u koorts of hevige pijn in de flank, aan de zijde waar de katheter is geplaatst, neemt u dan zo spoedig mogelijk contact op met de polikliniek / uroloog. Op werkdagen 024 - 361 38 03 (polikliniek urologie) tussen 8.00 - 17.00 uur. Na 17.00 uur of in de weekenden en op feestdagen 024 - 361 34 20 (verpleegafdeling
Urologie).

Naar uw afspraak adres en route

Ingang: Hoofdingang
Gebouw: C
Verdieping: 0
Route: 725

bekijk route

Naar uw afspraak adres en route

Bezoekadres

Radboudumc hoofdingang
Geert Grooteplein Zuid 10
6525 GA Nijmegen

Routebeschrijving

Reis naar Geert Grooteplein Zuid 10
Ga naar binnen bij: Hoofdingang
Ga naar Gebouw C, Verdieping 0 en volg route 725

Afdeling Urologie

De specialisten van de afdeling Urologie onderzoeken en behandelen patiënten met aandoeningen aan de nieren, urinewegen of geslachtsorganen.

lees meer
  • Medewerkers
  • Intranet