Over doelgerichte therapie
Doelgerichte therapie is een behandeling gericht tegen een bepaald kenmerk (target) in de kankercellen. Door het effect van de medicijnen worden kankercellen gedood. Doelgerichte therapie wordt ook wel targeted therapy genoemd.
lees meerOver doelgerichte therapie
Doelgerichte therapie is een behandeling gericht tegen een bepaald kenmerk (target) in de kankercellen. Door het effect van de medicijnen worden kankercellen gedood. Doelgerichte therapie wordt ook wel targeted therapy genoemd.
Doelgerichte therapie wordt in twee groepen ingedeeld namelijk: monoklonale antilichamen en small molecules. Monoklonale antilichamen werken aan de buitenkant van de kankercel. Small molecules werken binnenin de kankercel. Beiden hebben een remmende en/of blokkerende functie zodat bepaalde signalen die nodig zijn voor de groei, deling en overleving van de kankercel niet meer goed doorgegeven worden. Hierdoor sterft de kankercel af.
Doelgerichte therapie kan gecombineerd worden met andere vormen van behandeling, zoals chemotherapie. U beslist samen met uw arts welke behandeling het beste bij u past. Doelgerichte therapie is een enorme vooruitgang in de behandeling van patiƫnten met kanker, maar werkt helaas niet bij iedereen. Op dit moment is het nog niet mogelijk om te voorspellen bij wie het wel of niet gaat werken. Veel onderzoek richt zich op deze vraag. Binnen het Radboudumc zijn er verschillende specialisten en afdelingen betrokken bij de behandeling met doelgerichte therapie.
Lees meer over doelgerichte therapie op kanker.nl en mogelijke wetenschappelijke onderzoeken in het Radboudumc.
Verloop van de behandeling
Doelgerichte therapie kan op verschillende manieren toegediend worden. Namelijk via een infuus, een subcutane injectie of inname via tabletten. lees meerBijwerkingen
Uw behandelaar en de verpleegkundige geven u informatie over de mogelijke bijwerkingen.
lees meerBijwerkingen
Afhankelijk van het middel dat u krijgt, krijgt u leefregels mee voor tijdens de behandeling. Ieder middel kan leiden tot bijwerkingen. In het algemeen geldt dat hoe eerder bijwerkingen worden behandeld, hoe minder last u ervan heeft. Twijfelt u of heeft u vragen? Neem dan gerust contact op met ons op.
Wanneer contact opnemen?
Het is mogelijk dat u thuis klachten krijgt van de behandeling. Doet zich iets ongewoons voor dat u niet vertrouwt, aarzel dan niet om contact op te nemen.
lees meerWanneer contact opnemen?
Het is mogelijk dat u thuis klachten krijgt van de behandeling. Doet zich iets ongewoons voor dat u niet vertrouwt, aarzel dan niet om contact op te nemen.
Neem in ieder geval contact op bij:
- koorts (temperatuur boven 38,5 °C)
- koude rillingen (onbedwingbaar rillen of klappertanden)
- spontane blauwe plekken
- bloedverlies
- aanhoudend overgeven (meer dan 24 uur)
- aanhoudende diarree (meer dan 24 uur)
- aanhoudende verstopping (meer dan 3 dagen geen ontlasting)
- ontstoken mondslijmvlies
- toenemende pijn
- benauwdheid of pijn bij de ademhaling
- flauwvallen
- bij elk ander nieuw verschijnsel waarvan u denkt dat het belangrijk kan zijn.
Wij zijn 24 uur per dag voor u bereikbaar:
Op werkdagen tussen 08.00 tussen 17.00 belt u met de doktersassistente op het Callcenter op telefoonnummer (024) 361 88 00. Houd uw registratienummer bij de hand. De doktersassistente zal u eerst enkele vragen stellen. Zo nodig overlegt de doktersassistente met uw casemanager, verpleegkundig specialist en/of behandelend arts. In sommige gevallen kan hij of zij u ook naar uw huisarts verwijzen.
Buiten kantoortijden (’s avonds, ’s nachts en in het weekend) belt u met de verpleegkundige van de verpleegafdeling op hetzelfde telefoonnummer (024) 361 88 00. Houd uw registratienummer bij de hand. De verpleegkundige zal u eerst enkele vragen stellen. Zo nodig overlegt de verpleegkundige met de dienstdoende arts. In sommige gevallen kan hij/zij u ook naar uw huisarts verwijzen.
Behandeling Ondersteunende medicatie
Om bijwerkingen te verminderen en/of een allergische reactie te voorkomen krijgt u bij een behandeling met chemotherapie, immunotherapie en/of doelgerichte therapie soms ondersteunende medicatie.
lees meer